• Посилання скопійовано

ПДВ на послуги від Youtube, Google, Facebook: коментує Гетманцев

На думку Д. Гетманцева, вже зараз міжнародні корпорації повинні платити ПДВ з об'єкта. Причина - відсутність простого доступного механізму, який й пропонується ввести законопроектом

ПДВ на послуги від Youtube, Google, Facebook: коментує Гетманцев

Нагадаємо, що голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зареєстрував у Верховній Раді законопроект №2634, який пропонує ввести ПДВ у розмірі 20% на електронні послуги, які надаються фізичним особам від компаній-нерезидентів України, таких як Google, Facebook або Youtube. Про це ми розповідали тут.

Ця ініціатива спровокувала шквал критики. Тому Д. Гетманцев вирішив її прокоментувати.

У своєму дописі на Facebook він зізнався, що не може пояснити причину такої реакції суспільства: 

  • рекламні та інформаційні послуги, що надаються резидентами всередині країни повинні обкладатися ПДВ, а послуги, що надаються світовими гігантами у нас в країні немає? У чому сенс пільгувати послуги нерезидентів;
  • чому бюджет воюючої країни повинен відмовлятися від додаткових надходжень від оподаткування сервісів, які ніяк не є товарами першої необхідності;
  • чому ми повинні відмовлятися від механізму, який успішно діє в країнах Європейського Союзу, Туреччини, Норвегії, Швейцарії, Японії, ОАЕ та інших, і який, до слова, добровільно виконується самими компаніями-платниками?

На думку Гетманцева, вже зараз міжнародні корпорації повинні платити ПДВ з об'єкта. Причина - відсутність простого доступного механізму, який й пропонується ввести законопроектом.

"Можливо, я здивую тих, хто пророкує підвищення цін на платні електронні сервіси нерезидентів, але теорія перекладання податку давно встановила, що непрямий, як до речі і прямий податок, перекладається зі споживача на продавця і назад, залежно не від виду податку, а виключно від цінової кон'юнктури", - зауважив депутат. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»