• Посилання скопійовано

Як заповнити нову декларацію з ПДВ: офіційне роз'яснення ДПС

З'явилися нові рядки 2.1, 2.2 та 5.1 щодо операцій, які оподатковуються за нульовою ставкою та звільнених від ПДВ. В новій редакції викладено додаток 6 та Розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ для осіб, не зареєстрованих платниками ПДВ

Як заповнити нову декларацію з ПДВ: офіційне роз'яснення ДПС

Офіс великих платників податків ДПС нагадав, що наказом Мінфіну №488, внесено зміни до форм, Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ.

Вказаним наказом передбачено внесення змін до Форми податкової декларації з ПДВ, форми уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок, а також Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ. 

 

Зміст розділів декларації

Внесені зміни деталізували порядок відображення у розділі І декларації "Податкові зобов’язання" обсягів операцій з вивезення товарів за межі митної території України.

Зокрема, після рядку 2 з'явилися нові два рядки: 

  • 2.1 -  операції, що оподатковуються за нульовою ставкою;
  • 2.2 - операції, що звільнені від оподаткування.

Також з рядка 5 декларації, виділено окремий рядок 5.1 для зазначення обсягів операцій, які звільнені від оподаткування. 

 

Додаток 6

У новій редакції викладено  додаток 6 декларації. Так, скасовано "Звіт про суми податкових пільг" та встановлено, що суб’єкти господарювання мають відображати інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності. 

Замість частини третьої таблиці 1, в якій відображалися операції, які звільнені від оподаткування, впроваджено таблицю 2 "Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплаченого суб'єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг". 

Таблиця 2 (Д6) заповнюється у разі здійснення у звітному (податковому) періоді операцій з постачання товарів/послуг, що звільнені від оподаткування ПДВ. Інформація зазначається у розрізі податкових пільг, які використовуються платником податку. 

Нову редакцію отримала Таблиця "Розрахунок показників щодо належності підприємства (організації) до підприємства (організації) інвалідів". 

 

Розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ для осіб, не зареєстрованих платниками ПДВ

У новій редакції викладено форму Розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ для осіб, не зареєстрованих платниками податку на вартість. Вона, зокрема, передбачає нарахування самостійно платником суми штрафу у зв'язку з виправленням помилок у разі, якщо внаслідок уточнення збільшується сума нарахованих податкових зобов'язань. 

Так, особам, не зареєстрованим як платники податку,  надана можливість відкоригувати задекларовані податкові зобов’язання з ПДВ, що нараховані отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України. 

Детальніше про зміни у формі та заповненні декларації у листі ДПС від 31.01.2020 № 1617/7/99-00-07-03-02-07.

 

Перше звітування - за січень 2020 року 

Нагадуємо, що вищезазначені нововведення набрали чинності з 01.01.2020 року, тож у поточному році звітуємо за оновленою формою. 

***

Читайте також:

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»