• Посилання скопійовано

База оподаткування ПДВ операцій за договором комісії

Податківці наголошують, що комісіонер має нараховувати ПЗ з ПДВ, виходячи з повної вартості послуг за договором комісії, включаючи передані комітенту результати послуг, придбаних комісіонером за його дорученням. Що це означає на практиці, розкажемо в нашому коментарі

База оподаткування ПДВ операцій за договором комісії

Коментар до ІПК ДПС від 04.12.2019 р. №1721/6/99-00-04-07-03-15/ІПК

За договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента. Про це свідчить ст. 1011 ЦКУ.

При цьому згідно зі ст. 1013 ЦКУ у комісіонера постачанням послуг вважається також надання комісійної послуги, за яку він отримує плату (комісійну винагороду).

Своєю чергою, відповідно до пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України.

Базою оподаткування для товарів/послуг, що передаються/отримуються у межах договорів комісії (консигнації), поруки, довірчого управління, є вартість постачання цих товарів, визначена у порядку, встановленому ст. 188 ПКУ.

При цьому податківці зазначають, що постачання комісіонером послуг, пов'язаних з виконанням договору комісії (у тому числі передача від комісіонера до комітента результатів послуг, придбаних цим комісіонером за дорученням комітента, незалежно від того, з ПДВ чи без ПДВ були придбані такі послуги), є об'єктом оподаткування ПДВ, якщо їх місце постачання розташоване на митній території України.

З роз’яснення податківців виходить, що немає різниці, як комісіонер придбаває за дорученням комітента послуги (з ПДВ чи без ПДВ). Нарахувати ПЗ він має з повної вартості таких послуг (за умови, що місце їх постачання за ст. 186 ПКУ знаходиться на території України), а також з вартості своєї комісійної винагороди. І це відповідає поточним нормам ПКУ! 

Про жодні «коригуючі» ПЗ з ПДВ в цьому випадку не йдеться – був податковий кредит чи ні, а податкове зобов’язання за такою передачею слід визнати. Тож комісіонери, будьте дуже уважні і обирайте постачальників-платників ПДВ!

Не забувайте також про обов’язок за цією передачею товарів/послуг комітенту скласти і зареєструвати в ЄРПН у встановлений ПКУ термін відповідну податкову накладну.

Особливості визначення доходу комісіонера та агента в бухгалтерському та податковому обліку ми детально розглядали у аналітичному матеріалі.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»