• Посилання скопійовано

Особливості оподаткування ПДВ медичних послуг

ДПС у Донецькій області розглянула порядок звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання окремих послуг з охорони здоров'я

Особливості оподаткування ПДВ медичних послуг

Коментар до ІПК від 03.03.2020 р. №893/ІПК/05-99-05-08-13

Згідно з пп. 197.1.5 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання послуг з охорони здоров’я закладами охорони здоров’я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також постачання послуг реабілітаційними установами для інвалідів та дітей-інвалідів, що мають ліцензію на постачання таких послуг відповідно до законодавства, крім послуг, перелічених в пп. "а" - "о" пп. 197.1.5 ПКУ.

Отже, пільгу з ПДВ мають право використовувати виключно заклади охорони здоров’я та реабілітаційні установи для інвалідів та дітей-інвалідів, які мають ліцензію на постачання послуг з охорони здоров’я. Але і для них ця пільга має обмеження.

Наприклад, до послуг, операції з надання яких не звільняються від оподаткування ПДВ, належать послуги з медичного обслуговування громадян за їх бажанням у медичних закладах із поліпшеним сервісним обслуговуванням. Про це йдеться тут.

Донецькі податківці у коментованій ІПК навели роз’яснення щодо пільг з ПДВ, які можна застосувати у разі надання окремих медичних послуг.

 

Послуги з проведення перед рейсових медичних оглядів водіїв підприємств

Відповідно до пп. "в" та "з" пп. 197.1.5 ПКУ оподаткуванню ПДВ на загальних підставах за основною ставкою підлягають послуги з проведення профілактичних медичних оглядів із підготовкою висновку про стан здоров’я на прохання громадян та послуги з проведення медичного огляду осіб (крім військовослужбовців і посадових осіб, носіння зброї якими передбачено законодавством) для видачі дозвільних документів, визначених ПКУ.

Відповідно до цього, податківці зазначають, якщо організація проведення та фінансування медичних заходів з метою визначення здатності водіїв до безпечного керування транспортними засобами для роботодавця є обов’язком згідно з законодавством та медичні огляди проводяться закладами охорони здоров’я, які мають ліцензію на постачання послуг з охорони здоров’я, то операції з їх проведення звільняються від оподаткування ПДВ.

Своєю чергою, якщо законодавчо не встановлено обов’язок для роботодавця проводити щозмінні або передрейсові медогляди (наприклад, водії підприємства не здійснюють перевезення пасажирів або вантажів), то надані медичні послуги оподатковуються ПДВ на загальних підставах.

Проведення профілактичних медичних оглядів працівників підприємств, що уклали договори з закладом охорони здоров’я, і громадян, які самостійно сплачують за обов’язковий медичний огляд за направленням з місця роботи без шкідливих умов праці

Тут ситуація в цілому аналогічна до попереднього випадку. У разі віднесення попередніх (при зарахуванні на роботу) та періодичних медичних оглядів, які проводяться, до обов'язкових, операції з проведення таких медичних оглядів звільняються від оподаткування ПДВ згідно з пп. 197.1.5 ПКУ, оскільки не підпадають під винятки, зазначені в даному підпункті.

Зокрема, до таких послуг належать медичні огляди:

  • для отримання виїзної візи (крім службових відряджень державних службовців та при виїзді на лікування за наявності відповідних медичних документів);
  • попередні профілактичні медичні огляди при прийнятті на роботу та для отримання посвідчення водія транспортних засобів (крім випадків, коли медичні огляди проводяться за направленнями органів державної служби зайнятості), медичні огляди для отримання дозволу на право отримання та носіння зброї громадянами, а також відповідні періодичні профілактичні медичні огляди.

Крім того, постановою КМУ №559 затверджений Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам та Порядок проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок.

Так, попередній (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медичні огляди є обов'язковими для окремих професій, виробництв та організацій, для працівників, зайнятих на певних видах робіт, крім того, для осіб віком до 21 року.

Своєю чергою, профілактичні медичні огляди прирівняні до обов'язкових медичних оглядів.

Зазначені медичні огляди проводяться:

  • за рахунок роботодавців, що використовують працю найманих працівників;
  • громадянами за власний кошт у разі здійснення індивідуальної діяльністю.

 

Реалізації медичних книжок працівникам підприємств, які підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам

Операції з реалізації медичних книжок є операціями з продажу товару та підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах за основною ставкою.

 

Платне зубне протезування громадян

Послуги з платного зубного протезування громадян згідно з Переліком №1138 не включені до переліку послуг, що перелічені в пп. "а"-"о" пп. 197.1.5 ПКУ, а отже, такі послуги (за умови їх надання закладами охорони здоров’я та реабілітаційними установами для інвалідів та дітей-інвалідів за наявності спеціального дозволу (ліцензії) на проведення відповідних видів послуг з охорони здоров’я) звільняються від оподаткування ПДВ.

 

Медичні послуги (стаціонарне лікування), надані згідно з договором зі страховою компанією про надання медичних послуг застрахованим особам

Безпосередньо виплата страховою компанією страхових платежів не є об'єктом оподаткування ПДВ (пп. 196.1.3 ПКУ).

А от щодо оподаткування ПДВ операції з постачання послуг з охорони здоров'я, то така послуга є об'єктом оподаткування ПДВ. Таким чином, заклад охорони здоров'я, який постачає такі послуги, на дату, що сталася раніше (отримання страхового платежу в рахунок оплати вартості послуг з охорони здоров'я або фактичного надання таких послуг) визначає ПЗ з ПДВ (у разі відсутності права на застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ), виходячи з договірної вартості послуг з охорони здоров'я, та зобов'язана скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну за такою операцією на застраховану особу.

Водночас, якщо такі надані послуги відносяться до категорії послуг з охорони здоров'я, які звільняються від оподаткування ПДВ згідно з пп. 197.1.5 ПКУ, то заклад охорони здоров'я, який постачає такі послуги, податкові зобов'язання з ПДВ не визначає, але зобов'язаний скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну (без ПДВ) за такою операцією на застраховану особу.

 

Звільнення для медвиробів для ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19)

Від редакції зазначимо, що прийнятим Законом №540 передбачено тимчасове звільнення  від ПДВ (до останнього дня місяця, в якому завершується дія карантину):

  • операції з ввезення на митну територію України,
  • операції з постачання на митній території України,

товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено КМУ.

Про це ми докладно писали тут.

Таке звільнення застосовують до операцій, здійснених, починаючи з 17 березня 2020 року до останнього числа місяця, в якому буде завершено карантин.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»