• Посилання скопійовано

Оподаткування ПДВ експорту товарів: що є базою для нарахування?

Базою для нарахування є договірна (контрактна) вартість товарів, зазначена в митній декларації, оформленій за такою експортною операцією (у графі 42 «Ціна товару» митної декларації)

Оподаткування ПДВ експорту товарів: що є базою для нарахування?

Полтавські податківці зазначають, що змінами, внесеними до Податкового кодексу Законом України від 16 січня 2020 №466-ІХ, які набрали чинності з 23 травня 2020 року, врегульована неоднозначність тлумачення бази оподаткування для експорту товарів.

Так, визначено, що базою оподаткування ПДВ для операцій з вивезення товарів за межі митної території України відповідно до пункту 189.17 статті 189 є договірна (контрактна) вартість таких товарів, зазначена в митній декларації, оформленій відповідно до вимог Митного кодексу України.

Для заповнення показників податкової декларації з ПДВ, які відображають обсяги здійснених операцій з вивезення товарів за межі митної території України (рядки 2.1 і 2.2), а також з метою складання податкових накладних за такими операціями, обсяг експортної операції (база оподаткування) визначається як договірна (контрактна) вартість товарів, зазначена в митній декларації, оформленій за такою експортною операцією –          а саме у графі 42 «Ціна товару» митної декларації.

У разі, якщо в графі 42 ціна товару зазначена у валюті, відмінній від гривні, то для визначення договірної (контрактної) вартості товару здійснюється перерахунок іноземної валюти у валюту України за курсом валюти, встановленим Національним банком України, що діє на нуль годин для подання митної декларації.

***

Читайте також: Дати оформлення МД і відвантаження товарів на експорт різні: коли складати ПН?

Джерело: ДПС у Полтавській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»