• Посилання скопійовано

Податкова накладна розблокована: в якому місяці її можна включити до податкового кредиту?

В якому звітному періоді покупець має відобразити розблоковану за рішенням суду податкову накладну? З якого моменту у покупця виникає право на відображення такого ПК?

Податкова накладна розблокована: в якому місяці її можна включити до податкового кредиту?

Коментар до ІПК ДПС від 31.08.2021 р. №3189/ІПК/99-00-21-03-02-06

Підставою для нарахування покупцем сум ПДВ, що належать до податкового кредиту, є складена постачальником податкова накладна, яка зареєстрована в ЄРПН (п. 201.1 ПКУ).

Перевірити наявність реєстрації (або взагалі отримати) ПН покупець може, надіславши в електронному вигляді запит щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних.

За відсутності факту реєстрації продавцем товарів або послуг ПН в ЄРПН права на включення сум ПДВ, зазначених у таких ПН, до податкового кредиту у покупця не виникає.

Таким чином, на те, у якому періоді у покупця виникає право на ПК, прямо впливає дата реєстрації такої ПН:

  • у разі своєчасної реєстрації – у періоді складання такої ПН або у будь-якому наступному протягом 1095 календарних днів з дати складання такої ПН;
  • у випадку порушення встановлених термінів реєстрації – у періоді такої реєстрації або у будь-якому наступному періоді в межах 1095 календарних днів з дати складання такої ПН.

Нагадаємо, що своєчасно зареєстрованими згідно з п. 201.10 ПКУ вважаються ПН або РК, які зареєстровано у такі терміни:

  • ПН/РК, складені з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;
  • ПН/РК з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, – до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;
  • зведені ПН/РК, складені за операціями, визначеними п. 198.5 та п. 199.1 ПКУ, – протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому вони складені;
  • РК, складені постачальником товарів або послуг до ПН, що складена на отримувача – платника ПДВ, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів або послуг їх постачальнику, – протягом 15 календарних днів з дня отримання такого РК отримувачем (покупцем).

 

А що відбувається, якщо ПН заблокували?

Проте реєстрація ПН може бути і зупинена. Фактично це означає не повну відмову у реєстрації такої ПН, а право постачальника надати податківцям пояснення і копії документів, які підтвердять, що господарська операція, на яку складалась ця ПН, справді була.

На період такого зупинення (або блокування, як його часто називають) перебіг граничного строку для реєстрації ПН переривається. Тобто, якщо ПН подано на реєстрацію вчасно, проте було заблоковано і розблоковано пізніше, то вона все одно буде вважатися своєчасно зареєстрованою.

Про те, як розблокувати ПН/РК, ми зараз говорити не будемо, адже ми про це писали і неодноразово:

При цьому податківці у коментованій ІПК наголошують, що у разі набрання законної сили рішенням суду, згідно з яким ДПС зобов’язано зареєструвати ПН (в реєстрації якої платнику було відмовлено), покупець може включити до податкового кредиту суми ПДВ, зазначені у такій податковій накладній, лише після її реєстрації в ЄРПН.

А згідно з п. 19 Порядку №1246 податкова накладна та/або розрахунок коригування, реєстрацію яких зупинено, реєструється, зокрема, у день набрання рішенням суду законної сили про реєстрацію ПН або РК (у разі надходження до ДПС відповідного рішення).

Датою внесення відомостей до ЄРПН вважається день, зазначений в рішенні суду, або день набрання законної сили таким рішенням (п. 20 Порядку № 1246). Таким чином, право на ПК з ПДВ за заблокованою ПН виникне у покупця лише з дати набрання законної сили рішенням суду про розблокування такої ПН.

А от щодо періоду, в якому суму ПДВ за такою ПН можна відобразити у складі ПК, податківці зазначають, що слід користуватись загальними нормами:

  • якщо ПН було подано на реєстрацію своєчасно – то у періоді її складання або у будь-якому наступному періоді протягом 1095 днів з дати складання такої ПН;
  • несвоєчасно подана на реєстрацію ПН – у періоді набрання відповідним рішенням суду законної сили, або у будь-якому наступному періоді протягом 1095 днів з дати складання такої ПН.

Тому при розблокуванні ПН за рішенням суду покупець може включити суму ПДВ до складу ПК будь-якого періоду, починаючи з періоду, в якому таку ПН було складено, зокрема, шляхом уточнення показників минулого періоду. Проте уточнити він має право лише після того, як рішення суду набере законної сили і лише, якщо таку ПН було подано на реєстрацію своєчасно.

Крім цього, варто звернути увагу, що в обох випадках податківці наполягають на дотриманні терміну позовної давності у 1095 днів з дня складання такої ПН для відображення суми ПДВ у складі ПК. Винятків щодо термінів формування податкового кредиту за ПН, які реєструються в ЄРПН згідно з рішенням суду, на сьогодні ПКУ не передбачено.

А отже, якщо судові процеси щодо розблокування ПН будуть тривати більше трьох років з дати складання такої ПН, то покупець фактично не зможе скористатись правом на включення до складу ПК відповідної суми ПДВ, навіть після позитивного судового рішення і проведення процедури реєстрації ПН.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»