• Посилання скопійовано

Експортери просять владу пришвидшити відновлення роботи СЕА ПДВ

Бізнес- асоціація закликала Уряд якнайшвидше поновити роботу електронної системи адміністрування, сплати та відшкодування ПДВ з терміновим погашенням накопичених податкових боргів

Експортери просять владу пришвидшити відновлення роботи СЕА ПДВ

Федерація роботодавців України розповідає, що в умовах військової агресії, триваючих бойових дій на окремих територіях України, бізнес докладає всіх зусиль для допомоги і фінансування Збройних Сил України, Національної Гвардіі, військових формувань територіальної оборони та подолання гуманітарних викликів, які постали перед українським народом.

Для підприємств різних галузей в умовах воєнного стану виробництво продукції на експорт – практично єдина можливість збереження виробництва. Сьогодні вони отримують додаткові замовлення від іноземних партнерів і готові задовольняти попит на українську продукцію за кордоном.

Наразі до ФРУ звернулись великі українські підприємства, виробники-експортери різних галузей економіки України з нагальною проблемою накопичення бюджетної заборгованості з податку на додану вартість та не відшкодування ПДВ, що суттєво позбавило їх обігових коштів.

Занепокоєння та непорозуміння з боку експортерів викликають положення Законів України №2120, №2142 та №2173, що на законодавчому рівні впроваджують повне «замороження» відшкодування ПДВ для українських виробників-експортерів із одночасною відміною ПДВ для імпортерів, що застосовуватимуть спеціальну спрощену систему 2% з обороту.

В такий спосіб державою створюються штучні умови, в яких українські виробники та експортери стають неконкурентноспроможніми з імпортерами, а держава відмовляючись від надходжень «імпортного» ПДВ, не виконує та взагалі відмовляється від своїх зобов’язання щодо відшкодування ПДВ експортерам (в тому числі накопиченого станом на лютий місяць).

Одночасне існування двох різних систем оподаткування – загальної і спеціальної (обмеженої) спрощеної 2% призводить до розбалансування сталих бізнес-відносин та нездорових передумов в ціноутворенні тощо.

Враховуючи наведене та задля безперебійної роботи вітчизняних виробників-експортерів необхідно терміново надати їм можливість здійснювати у повному обсязі основну виробничу і комерційну діяльність, концентрувати обмежені ресурси для збереження виробництва, виплат заробітної плати робітникам і вчасної сплати відповідних податків до бюджетів всіх рівнів.

Тому ФРУ закликає Уряд до якнайскорішого вирішенню цих питань шляхом поновлення роботи електронної системи адміністрування, сплати та відшкодування ПДВ, з терміновим погашенням накопичених податкових боргів відповідно до постанови Кабміну від 11.12.2019 р. №1165.

Джерело: Федерація роботодавців України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»