• Посилання скопійовано

Чи призведе до неможливості автоматичного бюджетного відшкодування відміна СМКОР?

Мінфін вважає, що у разі відміни СМКОР держава не матиме можливості здійснювати автоматичне бюджетне відшкодування. А чи справді це так, розповіла Южаніна

Чи призведе до неможливості автоматичного бюджетного відшкодування відміна СМКОР?

Нагадуємо, Мінфін виступив категорично проти скасування механізму блокування ПН/РК. За його позицією блокування ПН забезпечує своєчасне відшкодування ПДВ.

Южаніна у своєму Телеграм-каналі  прокоментувала висновки Мінфіну."Відшкодування ПДВ для платника податків роками було незрозумілим процесом, а податкова - якоюсь «чорною безодньою», куди потрапляла заява платника на повернення відшкодування ПДВ і місяцями платник з’ясовував, а що далі з цією заявою. 

У 2015 було запроваджено СЕА ПДВ, яке зробило «забезпеченим грошима» податковий кредит, який традиційно (з часів Азарова-Арбузова) «купувався» у схемників.  Але бюджетне відшкодування залишалося не зрозумілим!

У 2017 році для впорядкування та прозорості механізму відшкодування ПДВ був створений Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ, який веде Мінфін. І дійсно, вперше за всі роки платники отримали можливість самостійно, без відвідування податкової та безкінечних письмових звернень, мати інформацію про стан та етапи проходження своєї заяви від її подання до отримання коштів на свій рахунок або відмову  в заявленому відщкодуванні.

У 2017 році було також запроваджено зупинення реєстрації ПН/РК і розглядалось воно як додатковий АВТОМАТИЧНИЙ контроль оцінки ризиковості проведеної платником господарської операції.

Як податкова спотворила цю новацію і перетворила зупинення ПН/РК на блокування ПН/РК (СМКОР)– бачимо. І чомусь так сталося, що створений Реєстр заяв на повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ у Мінфіні пов'язали з СМКОР та ще й назвали його - автоматичне бюджетне відшкодування.Автоматично – значить без людського фактору і миттєво.

Але ж кожен знає (це передбачено ПКУ та іншими нормативними актами), що повернення заявленої суми бюдженого відшкодування можливе лише за результатами камеральної/документальної перевірки або за рішенням суду. Тому давайте не перекручувати та не наділяти перелік декларацій з ПДВ (та додаток до неї – ЗАЯВУ) непритаманними властивостями та апелювати, що в разі відміни СМКОР держава не матиме можливості здійснювати автоматичне бюджетне відшкодування.Не матиме, бо його не існує!

Є чітко врегульований Постановою КМУ від 25 січня 2017 р. № 26 процес наповнення інформаційного ресурсу на сайті Мінфіну з баз даних ДПС та Казначейства.Нагадаю, що ДПС закрила всі публічні електронні реєстри, у тому числі ті, що стосувалися хронологічного переліку поданих заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ.

Тепер прозорості немає. «Чорна безодня» залишилася", - пише Н. Южаніна.

***

Читайте також:

Комітет Гетманцева підготував поліпшення процесу реєстрації ПН на час війни (оновлено)

Всі новини на тему блокування ПН - тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»