• Посилання скопійовано

Зупинення реєстрації ПН та РК треба ще зменшувати в рази: позиція Ради Бізнес-омбудсмена

За позицією Ради Бізнес-омбудсмена, хоча кількість платників, які щомісяця страждають від блокування ПН, зменшилася, стабілізація зупинилася на рівні у 3-4 рази вищому від бажаного. Тобто 28% підприємств стикалися із зупиненням ПН/РК, що все ще є неприйнятним

Зупинення реєстрації ПН та РК треба ще зменшувати в рази: позиція Ради Бізнес-омбудсмена

25 серпня 2023 року відбулася зустріч Ради бізнес-омбудсмена з керівництвом Міністерства фінансів України, Державної податкової служби України та Головою Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики. Головним акцентом зустрічі була проблематика ПДВ, рекомендації РБО в цій сфері та найближчі зміни до Постанови № 1165

У зустрічі взяли участь, зокрема, Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, заступниця міністра фінансів Світлана Воробей, виконуючий обов'язки заступника Голови Державної податкової служби України Євген Сокур, бізнес-омбудсмен України Роман Ващук, заступниця бізнес-омбудсмена Тетяна Коротка.

Основну увагу було приділено останньому проєкту змін до Постанови №1165 для забезпечення максимального ефекту щодо зменшення кількості платників податків, які стикаються із зупиненням податкових накладних. Так, РБО наполягала на максимально широкому застосуванні показників позитивної історії платника податків згідно з раніше узгодженими в рамках робочих груп пропозицій, що дозволило б перейти до дійсної діджиталізації роботи СМКОР. Водночас, з метою недопущення ухилення від сплати податків, допустимими є розумні застереження для протидії відвертим маніпулюванням системою, тому було узгоджено їх напрацювати (але таким чином, щоб не змінювалася суть змін та позитивний ефект від них для бізнесу).

Бізнес-омбудсмен відмітив позитивні аспекти руху щодо низки рекомендацій РБО, зокрема: щодо запровадження адміністративного оскарження рішень про ризиковість платника та відмов у врахуванні таблиць даних; щодо покращення функцій аналізу та прогнозування щодо зміни законодавства; щодо активної залученості ВРУ для вирішення проблем; щодо доступності даних про ключові показники (запровадження профілю платника), що очікується найближчим часом. 

Водночас пан Ващук зазначив, що хоча фактично кількість платників, які щомісяця страждають від блокування накладних, суттєво зменшилася (у порівнянні з жовтнем - груднем 2022 року), стабілізація зупинилася на рівні у 3 - 4 рази вищому від бажаного. Згідно з даними за ІІ квартал 2023 року, 28% підприємств стикалися із зупиненням ПН/РК, що все ще неприйнятним. 

Подальший простір для розвитку є очевидним. Згідно з раніше озвученою Головою Комітету ВРУ метою є приблизно 0,2% зупинених ПН/РК, відповідно до позиції бізнес-омбудсмена це має бути також менше ніж 10 тис бізнесів щомісяця (нині біля 24 тис.).

Слід розуміти, що кожна процедура підтвердження щодо податкової накладної, таблиці даних чи виключення з ризикових фактично є мікроперевіркою платників, результатом якої часто є (згідно з неформальними вимогами податкової) безпосередні коригування показників розрахунків з бюджетом (відмова від податкового кредиту, сплата податків до бюджету).

Учасники зустрічі домовились надалі перебувати у тісному та відкритому діалозі задля вирішення болючих для бізнесу питань та розвитку привабливості українського бізнес-середовища.

Нагадуємо, що раніше за результатами розслідування за власною ініціативою РБО надало цілу низку рекомендацій щодо покращення системи реєстрації податкових накладних: bit.ly/3z8swX5

***

Читайте також

Джерело: Рада бізнес-омбудсмена України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»