• Посилання скопійовано

Раді пропонують звільнити від ПДВ та мита імпорт безпілотних літальних апаратів

Законопроєктами №10078 та №10079 пропонується звільнити на час воєнного стану від ввізного мита та ПДВ безпілотні літальні апарати, оптичні та коліматорні приціли (коліматори), приціли нічного бачення або тепловізійні приціли тощо

Раді пропонують звільнити від ПДВ та мита імпорт безпілотних літальних апаратів

20 вересня 2023 року П. Поршенко, І. Геращенко та ін. нардепи зареєстрували у ВРУ два законопроєкти:

  • №10078 "Про внесення змін до пункту 92 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з імпорту безпілотних літальних апаратів та деяких інших товарів на період воєнного стану";
  • №10079 "Про внесення змін до пункту 9-24 розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом безпілотних літальних апаратів та деяких інших товарів на період воєнного стану".

Законопроєктами пропонується встановити, що на період дії воєнного стану в Україні звільняються від оподаткування ввізним митом та ПДВ безпілотні літальні апарати, оптичні та коліматорні приціли (коліматори), приціли нічного бачення або тепловізійні приціли, тепловізійні біноклі та монокуляри, прилади нічого бачення.

Адже, як зазначено у пояснювальних записках, з перших днів російського повномасштабного вторгення на територію України квадрокоптери (дрони) українського та іноземного виробництва є одним із важливих факторів для ефективного захисту України. Дрони допомагають контролювати лінію фронту, коригувати артилерію та наближають нашу перемогу. 

Потреби українських військових у забезпеченні дронами є значними і нагальними з огляду на мобільність квадрокоптерів та високі ризики щодо їх втрати. При цьому ЗСУ квадрокоптери потрібні у таких обсягах, які наразі не встигають повною мірою задовольнити ані держава, ані українські благодійні фонди. 

Гуманітарна допомога з-за кордону також не покриває усіх запитів, а ввезення дронів на інших правових підставах, аніж гуманітарна допомога від донорів на безоплатній основі, спричиняє необхідність сплати митних платежів. Таким чином, можливим способом запобігання дефіциту квадрокоптерів, прицілів та приладів нічого бачення для потреб українських військових є саме запровадження таких короткострокових стимулюючих податкових пільг щодо ввезення таких товарів на митну територію України як юридичними, так і фізичними особами.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»