• Посилання скопійовано

Які джерела резервного живлення звільняються з 27 липня від оподаткування при ввезенні в Україну?

З 27 липня звільняються від оподаткування ввізним митом та ПДВ товари за кодом 8507 60 00 00 УКТЗЕД (крім установок зберігання енергії потужністю менш як 300 Вт змінного та/або постійного струму та окремих літій-іонних комірок ємністю менш як 200 А/год)

Які джерела резервного живлення звільняються з 27 липня від оподаткування при ввезенні в Україну?

ДМСУ нагадує, що 27 липня набули чинності Закони України від 16.07.2024 №3853-ІХ та №3854-ІХ про звільнення окремих категорій товарів від сплати митних платежів  при ввезенні в Україну. При цьому законодавством передбачені певні обмеження до таких товарів.

Так, відповідно до цих Законів, товари, які ввозяться на митну територію України та класифікуються за кодом 8507 60 00 00 УКТЗЕД, звільняються від оподаткування ввізним митом та ПДВ (крім установок зберігання енергії потужністю менш як 300 Вт змінного та/або постійного струму та окремих літій-іонних комірок ємністю менш як 200 А/год).

Відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії», установки зберігання енергії – це електроустановки, де відбувається зберігання енергії.

Механізм роботи установок зберігання енергії аналогічний до функції електричних акумуляторів, а саме - зберігання і постачання енергії.

Електричний акумулятор – це хімічне джерело електричного струму багаторазової дії, особливість якого полягає у зворотності внутрішніх хімічних процесів, що забезпечує його багаторазове циклічне використання (через заряд-розряд) для накопичення електричної енергії та автономного електроживлення різноманітних електротехнічних пристроїв та систем.

Відповідно до вимог УКТЗЕД, електричні акумулятори класифікуються в межах товарної позиції 8507.

Згідно з приміткою 3 до товарної групи 85 УКТЗЕД, у товарній позиції 8507 термін «електричні акумулятори» поширюється на електричні акумулятори, представлені з додатковими компонентами, які сприяють виконанню функції акумулятора зі зберігання і постачання енергією або захищають його від пошкодження, такі як електричні з’єднувачі, терморегулятори (наприклад, терморезистори) і пристрої захисту.

За умови виконання основної функції акумулятора, портативні зарядні пристрої (у т. ч. портативні зарядні станції) також класифікуються в межах товарної позиції 8507 УКТЗЕД у залежності від типу вбудованої акумуляторної батареї. 

Акумулятори, які складаються з однієї або більше послідовно з’єднаних електрохімічних комірок та електричної схеми для з’єднання комірок між собою, які часто називаються «акумуляторними батареями», класифікуються в цій товарній позиції незалежно від того, чи входять до їх складу допоміжні компоненти, які сприяють функції акумулятора зі зберігання і постачання енергією або захищають його від пошкодження, такі як електричні з’єднувачі, терморегулятори (наприклад, терморезистори), електричні схеми захисту акумуляторів та захисні кожухи. Вони класифікуються у цій товарній позиції навіть коли вони призначені для використання з певним пристроєм.

Портативні зарядні пристрої відрізняються технічними характеристиками, такими як ємність, потужність, можливість перетворення струму (постійний в змінний, зміна частоти або напруги тощо). Через свої експлуатаційні характеристики та безпечність найбільш поширеним типом акумуляторів, що використовується у портативних зарядних пристроях є літій-іонні. Відповідно до вимог УКТЗЕД, такі акумулятори класифікуються у товарній підкатегорії 8507 60 00 00.

Тож, враховуючи, що відповідно до Законів звільняються від оподаткування ввізним митом та ПДВ товари, які класифікуються за кодом 8507 60 00 00 УКТЗЕД (крім установок зберігання енергії потужністю менш як 300 Вт змінного та/або постійного струму та окремих літій-іонних комірок ємністю менш як 200 А/год), то наприклад:

  • портативна зарядна станція потужністю 200 ВТ/ємність 151 Вт/год (40800 мАг) та повербанк потужністю 100 Вт та ємністю 40000мАг НЕ підпадають під дію вказаних Законів;

Водночас, портативна зарядна станція потужністю 300 Вт, ємністю 256 Вт/год підпадає під дію Законів.

Окремі літій-іонні комірки ємністю менш як 200 А/год НЕ підпадають під дію вказаних Законів.

***

Читайте такожУвага! З 27 липня діють пільги з ПДВ та мита під час ввезення енергообладнання

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»