• Посилання скопійовано

Електронний контроль за ПДВ в ЄС: експеримент з коментарями Гетманцева

Новий інструмент щодо контролю за сплатою ПДВ під назвою CESOP (Central Electronic System of Payment information) запрацював з 1 січня 2024 року

Електронний контроль за ПДВ в ЄС: експеримент з коментарями Гетманцева

Данило Гетманцев у своєму Телеграм-каналі розповів про цікавий податковий експеримент, який проводиться нині у країнах ЄС.

Сьогодні в рубриці #податкивЄС поговоримо про новий механізм ЄС для виявлення податкового шахрайства та мінімізації податкових зловживань на наднаціональному рівні.

Новий інструмент під назвою CESOP (Central Electronic System of Payment information) запрацював з 1 січня 2024 року та був створений Європейською Комісією для підтримки зусиль щодо ліквідації податкового розриву з ПДВ в ЄС.

Відповідно до нових правил, постачальники платіжних послуг (PSP), які надають платіжні послуги в ЄС, повинні контролювати бенефіціарів (одержувачів) транскордонних платежів.

З 1 квітня 2024 року вони повинні передавати інформацію про тих, хто отримує понад 25 транскордонних платежів на квартал, до податкових органів держав-членів ЄС.

Зобов’язання звітності покладаються на постачальників послуг, які є частиною платіжного ланцюжка.

Ця інформація зберігатиметься в базі даних Центральної електронної системи платіжної інформації (CESOP), де її буде перехресно перевірено з іншими європейськими базами даних. Уся інформація в CESOP буде доступна для експертів держав-членів з боротьби з шахрайством через Eurofisc, мережу експертів ЄС з боротьби з шахрайством з 27 держав-членів і Норвегії.

Краще зрозуміти, як працює ця система, допоможе приклад:

Уявіть, що в Німеччині є онлайн-магазин електроніки, який продає товари по всій Європі. Цей магазин приймає платежі від клієнтів з різних країн – Франції, Італії, Іспанії тощо. Якщо протягом одного кварталу магазин отримує більше 25 платежів від клієнтів, які перебувають, наприклад, в Іспанії, цю інформацію необхідно зареєструвати та повідомити в CESOP.

За аналізом поданої першої звітності у квітні 2024 року можна побачити загальне невдоволення нововведеннями.

1. Для PSP CESOP є обтяжливою вимогою податкової звітності. Повна відповідність здається складною зважаючи на неясність певних правил, наявність неофіційних вказівок і управління даними загалом.

2. Для продавців електронної комерції CESOP може призвести до підвищеного ризику перевірки податковими органами, оскільки тепер будь-яке недотримання вимог може миттєво стати на радарі податкових органів ЄС.

До речі, Національна стратегія доходів передбачає здійснення у періоді з 2024 по 2030 роки заходів щодо інтеграції із CESOP.

А поки що нам залишається лише спостерігати, чи податкові органи ЄС оцінять зусилля PSP щодо управління CESOP, чи вони намагатимуться штрафувати кожну пропущену подачу даних?

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»