• Посилання скопійовано

Cкладання ПН та РК до ПН за новими правилами: подробиці від ДПС

З 1 жовтня у ПН на експорт товарів слід зазначати дату та номер договору та митної декларації. Але на експорт товарів з оформленням кількох митних декларацій не може бути складено одну ПН. Окремо ДПС розповіла про складання РК до ПН з 1 жовтня для старих ПН

Cкладання ПН та РК до ПН за новими правилами: подробиці від ДПС

Податківці з Офісу великих платників зупинилися на наказі Мінфіну від 09.08.2024 №400 щодо окремих особливостей складання ПН, РК та їх реєстрації в ЄРПН.

Податківці підкреслили, що про зміни до форми ПН та РК, а також до Порядку, які пов’язані з дією РЕЗ, ДПС буде надано окреме роз’яснення після прийняття Кабінетом Міністрів України відповідного рішення. Про це докладніше поговоримо далі. 

 

Зміни у заголовній частині ПН/РК

Законом №3706-ІХ внесено зміни до п. 201.1 ПКУ, згідно з якими перелік обов’язкових реквізитів ПН доповнено інформацією, що має вказуватися платником податку у разі складання ПН за операціями з вивезення товарів за межі митної території України. А саме: у такій ПН зазначається дата та номер митної декларації, дата та номер договору  (контракту). У ПН, що складається за операціями з вивезення товарів за межі митної території України на підставі форвардного контракту, зазначається відповідна відмітка про форвардний контракт. 

Отже, верхню ліву частину і ПН і РК доповнено блоком «Інформація про операцію з вивезення товарів за межі митної території України:», в якому в окремих рядках зазначаються: 

  • дата та номер договору (контракту), відповідно до якого здійснюється операція з вивезення за межі митної території України товарів та у разі здійснення таких операцій на підставі форвардного контракту у спеціальному полі робиться позначка «X»; 
  • дата та номер відповідної митної декларації

Порядок заповнення цього блоку викладено в абзаці другому пункту 12 Порядку.

При цьому на перелік товарів, вивезення яких здійснюється з оформленням кількох митних декларацій, не може бути складено одну ПН. 

Наприклад, якщо на операцію з вивезення товару №1 складено митну декларацію №4, а на вивезення товарів №2 та №3 – митну декларацію №5, то в одній ПН має бути відображено Товар №1 та вказано дату і номер митної декларації №4, а в іншій ПН має бути вказано товари №2 та №3 та дата і номер митної декларації №5 (разом з тим платник може також скласти окремі ПН на товар №2 і на товар №3 і в кожній з них вказати дату і номер митної декларації №5). Але складання однієї ПН на операцію з вивезення товару №1 (митна декларація №4 та товарів №2 та №3 (митна декларацію №5) неможливе.

У РК, який подається на реєстрацію з 01.10.2024 та який складено до ПН, зареєстрованої в ЄРІТН: 

  • до 01.10.2024, – рядки «договір (контракт)» та «митна декларація» графи «Інформація про операцію з вивезення товарів за межі митної території України:» заповненню не підлягають; 
  • з 01.10.2024, – рядки «договір (контракт)» та «митна декларація» графи «Інформація про операцію з вивезення товарів за межі митної території України:» підлягають обов’язковому заповненню. 

 

Зміни у табличній частині ПН/РК

Графу 3.2 «ознака товару» розділу Б табличної частини ПН (графу 4.2 «ознака товару» розділу Б табличної частини РК) поділено на дві різні частини: 3.2.1 та 3.2.2. (4.2.1 та 4.2.2 відповідно).

Підпунктом 2 п. 16 Порядку встановлено, що у графі 3.2.1 «Імпорт» розділу Б табличної частини ПН (4.2.1 розділу Б табличної частини РК) у разі постачання товару, ввезеного на митну територію України, проставляється позначка «X». Ця графа заповнюється на всіх етапах постачання товару.

Крім того, Наказом №400 внесено низку  змін до правил складання ПН, складених у зв’язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності. Це ПН, які складаються відповідно до пункту 8 Порядку і в яких зазначено тип причини 13.

Згідно з пп. 3 та 9 п. 16 Порядку у ПН, складених у зв’язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності: 

  • у графі 2 зазначається опис (номенклатура) товарів/послуг постачальника (продавця);
  • у графі 4 вказується одиниця виміру товару/послуги;
  • обов’язково заповнюються графи 3.1, 3.2.1, 3.3, 5 – 9.

 

Складання РК до ПН

Водночас у РК, що складаються починаючи з 01.10.2024 до ПН, які були складені відповідно до пункту 8 Порядку з типом причини 13 та які були зареєстровані в ЄРПН до 01.10.2024, у графі 2 зазначається та сама інформація, яку було вказано у зареєстрованій ПН (дати складання та номери ПН, складених постачальниками на платника податку при постачанні йому виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг, які такий платник податку використав не в господарській діяльності).

***

Читайте також:

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»