• Посилання скопійовано

Безоплатно отримані активи у бюджетних неприбуткових установ звільняються від податку на прибуток

Бюджетна організація безоплатно отримала активи. Чи є об’єктом обкладення податком на прибуток отримані активи?

Відповідно до ст. 1 Закону України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (за текстом — Закон про бухоблік) активи — це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, спричиниться до отримання економічних вигід у майбутньому.

Згідно з п. 10 П(С)БО 2 «Баланс», затвердженого наказом Мінфіну України від 31.03.99 р. №87, актив відображається у балансі за умови, що оцінка його може бути достовірно визначеною й очікується отримання у майбутньому економічних вигід, пов’язаних із його використанням. Тому за відсутності однієї із зазначених ознак актив у бухгалтерському обліку не визнається.

Бюджетні установи — це органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету. Бюджетні установи є неприбутковими.

Відповідно до п. 157.2 ст. 157 ПКУ від обкладення податком на прибуток звільняються доходи неприбуткових організацій, визначених у пп. «а» п. 157.1 цієї статті, отримані, зокрема, у вигляді коштів або майна, які надходять безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань.

Таким чином, безоплатно отримані активи у вигляді коштів або майна, які надходять до бюджетних неприбуткових установ безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань, звільняються від обкладення податком на прибуток (п. 157.2 ст. 157 ПКУ).

Водночас абзацом другим п. 157.11 ст. 157 ПКУ передбачено: у разі якщо неприбуткова організація отримує дохід із джерел інших, ніж визначено пунктами 157.2 — 157.9 цієї статті, вона зобов’язана сплатити податок на прибуток, який визначається як сума доходів, отриманих із таких інших джерел, зменшена на суму витрат, пов’язаних з отриманням таких доходів, але не вище від суми таких доходів.

 

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»