• Посилання скопійовано

При зменшенні розміру СК без відшкодування засновнику отримаємо дохід

Лист ДПА у Дніпропетровській області від 06.01.2012 р. №514/10/15-124

Незважаючи на те, що податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися лише платником податків, якому її надано, все ж таки не можемо не звернути увагу на одну з них.

ДПА у Дніпропетровській області надає роз’яснення з приводу відображення у податковому обліку зменшення розміру статутного капіталу ТОВ у випадку відмови засновника від відшкодування йому збитків.

Ми не наводимо повний запит, відповіддю на який є цей лист, проте спробуємо змоделювати ситуацію, яка може виникнути на будь-якому підприємстві.

Отже, у згаданій податковій консультації ДПА звертає увагу на таке.

Скажімо, підприємство має двох засновників. Обидва мають рівні частки, проте згодом частка одного знецінюється настільки, що її розмір значно зменшується (наприклад, нерухомість за оцінкою експертів коштувала 1 млн грн, а згодом її вартість зменшилась до 400 тис. грн). Засновники прийняли рішення зменшити розмір статутного капіталу на 600 тис. грн (розглядаємо ситуацію, коли частки засновників змінюються лише у процентному відношенні). Як відобразити у податковому обліку операцію зі зменшення статутного капіталу у цьому випадку?

ДПА вважає, що згідно з пп. 136.1.3 п. 136.1 ст. 136 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VI (далі — ПКУ) для визначення об’єкта оподаткування не враховуються суми коштів або вартість майна, що надходять платнику податку у вигляді прямих інвестицій або реінвестицій у корпоративні права, емітовані таким платником податку.

Не враховуються у складі доходів кошти або майно, які повертаються власнику корпоративних прав, емітованих юридичною особою, після повної і кінцевої ліквідації такої юридичної особи — емітента або в разі зменшення розміру статутного фонду такої особи, але не вище вартості придбання акцій, часток, паїв (пп. 136.1.13 п. 136.1 ст. 136 ПКУ).

У випадку відмови засновника від відшкодування збитків у разі зменшення статутного капіталу у товариства виникає валовий дохід на підставі пп. 4.1.6 п. 4.1 ст. 4 Закону України від 28.12.94 р. №334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України від 22.05.97 р. №283/97-ВР, зі змінами та доповненнями) як дохід, отриманий з інших джерел (якщо операцію зі зменшення статутного капіталу здійснено до 01.04.2011 р.).

Щодо оподаткування операцій зі зменшення статутного капіталу на суму накопичених збитків у межах норм ПКУ, то така процедура за своєю суттю є безкоштовною передачею корпоративних прав учасників товариству з метою їх анулювання. Та у підприємства на підставі пп. 135.5.14 п. 135.5 ст. 135 ПКУ зазначена сума зменшення включається до доходів, що враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування як інші доходи.

Загалом важко погодитися з тим, що ситуація щодо зменшення статутного капіталу на суму накопичених збитків взагалі є можливою. Радше навпаки ? можна зменшити суму збитків на суму невідшкодованої засновнику частки статутного капіталу. Проте є певна логіка в тому, що за нашим прикладом сума 600 тис грн (розмір зменшення СК) є доходом у бухгалтерському обліку та податковим доходом у податковому обліку за п. 135.5.14 ПКУ.

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»