• Посилання скопійовано

Нарахування амортизації ОЗ

Лист ДПСУ від 06.04.2012 р. №6134/6/15-1415 «Щодо амортизації основних засобів»

Податкова нагадала, що відповідно до ПКУ нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта, що встановлюється наказом по підприємству при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс), але не менше визначеного у п. 145.1 ПКУ, і зупиняється на період його виведення з експлуатації (для реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання, консервації тощо) на підставі документів, які свідчать про виведення таких ОЗ з експлуатації (пп. 145.1.2 п. 145.1 ст. 145 ПКУ).

Нарахування амортизації з метою оподаткування здійснюється підприємством за методом, визначеним наказом про облікову політику для складання фінзвітності, та може переглядатися в разі зміни очікуваного способу отримання економічних вигід від його використання (пп. 145.1.9 п. 145.1 ст. 145 ПКУ).

Амортизація ОЗ нараховується із застосуванням виробничого методу, за яким місячна сума амортизації визначається як добуток фактичного місячного обсягу продукції (робіт, послуг) та виробничої ставки амортизації. Виробнича ставка амортизації обчислюється шляхом ділення вартості, яка амортизується, на загальний обсяг продукції (робіт, послуг), який підприємство очікує виготовити (виконати) з використанням об’єкта ОЗ (абз. 5 пп. 145.1.5 п. 145.1 ст. 145 ПКУ).

Тож при застосуванні виробничого методу амортизації ОЗ враховуються мінімально допустимі строки корисного використання для розрахунку амортвідрахувань ОЗ.

 

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»