• Посилання скопійовано

Купівля житлової та комерційної нерухомості: що з податковим обліком?

Податківці надали роз'яснення щодо формування податкового кредиту за операціями з придбання житлової та комерційної нерухомості та порядку оподаткування таких операцій податком на прибуток

Купівля житлової та комерційної нерухомості: що з податковим обліком?

ДФСУ у листі від 15.12.2017 р. №3000/6/99-99-15-03-02-15/ІПК розглянула звернення платника щодо формування податкового кредиту за операціями з придбання житлової та комерційної нерухомості та порядку оподаткування таких операцій податком на прибуток та, з огляду на це,  повідомляє наступне:

 

Щодо порядку формування податкового кредиту

Суми ПДВ, сплачені у вартості товарів/послуг, основних фондів (у т.ч. об’єктів житлової та комерційної нерухомості), що були придбані з ПДВ, включаються платником ПДВ до складу податкового кредиту на підставі податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН, та за умови дотримання інших правил формування податкового кредиту, установлених ПКУ.

 

У разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися в неоподатковуваних операціях чи в негосподарській діяльності платника податку, застосовуються норми п. 198.5 ПКУ.

 

Щодо порядку обкладення податком на прибуток

Операція з придбання підприємством основних засобів ураховується в складі витрат, починаючи з періоду нарахування амортизації таких основних засобів, і впливає на фінансовий результат до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку та, відповідно, зменшує об’єкт обкладення податком на прибуток.

Згідно зі ст. 138 ПКУ, під час обчислення об’єкта обкладення податком на прибуток фінансовий результат до оподаткування:

  • збільшується на суму нарахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до національних П(С)БО чи МСФЗ;
  • зменшується на суму розрахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ПКУ.

Причому розрахунок амортизації основних засобів або нематеріальних активів здійснюється відповідно до національних П(С)БО або МСФЗ з урахуванням обмежень, установлених пп. 14.1.138, пп. 138.3.2138.3.4 ПКУ. За такого розрахунку застосовуються методи нарахування амортизації, передбачені національними П(С)БО, крім «виробничого» методу (пп. 138.3.1 ПКУ).

Згідно з пп. 138.3.2 ПКУ, не підлягають амортизації та проводяться за рахунок відповідних джерел фінансування витрати на придбання або самостійне виготовлення невиробничих основних засобів, невиробничих нематеріальних активів і витрати на ремонт, реконструкцію, модернізацію чи інші поліпшення невиробничих основних засобів, невиробничих нематеріальних активів.

Терміни «невиробничі основні засоби», «невиробничі нематеріальні активи» означають, відповідно, основні засоби, нематеріальні активи, не призначені для використання в господарській діяльності платника податку.

Отже, з метою оподаткування амортизація основних засобів нараховується у разі їх експлуатації під час провадження господарської діяльності платника податку.

***

Читайте також: Орендні операції з нерухомістю - нюанси оподаткування на прикладах від ДФС 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»