• Посилання скопійовано

Право не застосовувати податкові різниці: коли втрачається та як отримати знову?

Деякі з платників податку на прибуток мають право не коригувати фінансовий результат до оподаткування, порахований у бухобліку. А коли це право втрачається та чи можна його отримати в наступних роках знову? Консультує ДФС

Право не застосовувати податкові різниці: коли втрачається та як отримати знову?

Податківці в ІПК від 25.01.2019 р. №278/6/99-99-15-02-02-15/ІПК нагадують, що для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн гривень, об’єкт оподаткування може визначатися без коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень розділу ІІІ ПКУ.

Для цього треба прийняти рішення, що такі різниці не застосовуються. Про це наводиться інформація в декларації з податку на прибуток (і зазначати її слід у кожній декларації, незалежно від того, у якому році було прийнято це рішення, якщо воно ще діє). Для цього у полі «Наявність рішення» потрібно проставити позначку, а у полі «Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці» – номер та дата розпорядчого документа підприємства, на підставі якого прийнято таке рішення.

Таке право є навіть у платника податку на прибуток, у якого у попередніх роках сума річного доходу перевищувала 20 млн гривень, а в поточному звітному році раптом стала нижчою (про це податківці зазначали тут).

 

Як розраховується дохід для незастосування податкових різниць?

Для цілей цього підпункту до річного доходу від будь-якої діяльності, визначеного за правилами бухгалтерського обліку, включається дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні доходи, фінансові доходи та інші доходи.

 

Коли у платника виникає обов’язок застосовувати податкові різниці?

Якщо у платника, який прийняв рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування, в будь-якому наступному році річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухобліку за останній річний звітний (податковий) період перевищує 20 млн гривень, такий платник вже зобов’язаний застосовувати податкові різниці.

При цьому податкові різниці починають застосовуватися у річній декларації саме за той рік, в якому граничний розмір доходу було перевищено.

 

Чи можна повернутися  до незастосування різниць?

Податківці зазначають, що згідно з чинними нормами платник має право прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі податкові різниці не більше одного разу протягом безперервної сукупності років, в кожному з яких його розмір не перевищує вказані 20 млн гривень. Якщо перевищує, тоді податкові різниці слід застосовувати.

А що як на третій рік дохід знову нижчий 20 млн гривень? Податківці відповіли: якщо в 2017 році дохід платника податків перевищив 20 млн гривень, таким платником було втрачено право на незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на податкові різниці. Але за підсумками 2018 року він цілком може знову повернутися до незастосування податкових різниць, якщо в цьому році його дохід не буде перевищувати 20 млн гривень.

Тобто, з роз’яснення податківців виходить, що прийняте раніше рішення не скасовується перевищенням доходу, а лише не працює в тих роках, у яких сума доходу перевищує зазначений в пп. 134.1.1 ПКУ граничний розмір.  Але, на жаль, роз’яснення наведене в ІПК, а тому захистить при перевірці лише того платника податку на прибуток, який її замовив. Решті доведеться або ризикувати штрафами, або замовляти власні консультації.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»