• Посилання скопійовано

Як отримані позики та кредити впливають на об'єкт оподаткування податком на прибуток?

Податківці нагадали, як деякі операції (з отримання кредитів та позик, зокрема, від пов'язаних осіб-нерезидентів, погашення довгострокової заборгованості, створення кваліфікаційних активів тощо) впливають на фінансовий результат до оподаткування платника податку на прибуток

Як отримані позики та кредити впливають на об'єкт оподаткування податком на прибуток?

Офіс великих платників податків ДФСУ звертає увагу на складні елементи бухобліку, що впливають на визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток. Серед них – облік фінансових витрат. Зокрема: дисконтування довгострокових зобов’язань, коригування за правилами тонкої капіталізації, капіталізація фінансових витрат.

Отже, докладніше. Один зі складних елементів – визнання та оцінка фінансових інструментів. Йдеться, зокрема, про довгострокові зобов’язання, котрі побудовані на концепції вартості грошей у часі. Нагадаю, її основою є твердження: гроші – поняття не статичне, а гнучке, яке залежить від часу. Тобто одна й та ж їх кількість у різні періоди має неоднакову вартість.

Отже, з точки зору бухгалтерського обліку отримувач позики (кредиту) на дату отримання  повинен оцінити її вартість з урахуванням тієї відсоткової ставки, під яку можна було б взяти кредит у незалежної особи на тих самих умовах, на яких отримано згадану позику (кредит).

Слід зазначити, що оцінці підлягають не лише позики та кредити, отримані платником на неринкових умовах, а також – й відстрочення платежів по розрахунках за товар, послуги на термін більше року. Отже платники податків при оцінці довгострокових зобов’язань мають привести їх вартість до теперішньої (дисконтованої) та своєчасно визнати дохід від дисконтування.

Не менш важливими та складними для розрахунку є податкові різниці, що пов’язані зі збільшенням/зменшенням фінансового результату до оподаткування за правилами тонкої капіталізації.

Наголошую, в даному аспекті необхідно враховувати наступні моменти:

  • по-перше, податкові різниці необхідно розраховувати наростаючим підсумком;
  • по-друге, при оцінці пов’язаності нерезидента необхідно враховувати, що при мінусових чистих активах будь-який нерезидент, надавши позику, буде вважатися пов’язаною особою (останній абзац пункту «а») пп. 14.1.159 ПКУ;
  • по-третє, враховуючи, що норма п. 140.2 ПКУ містить поняття саме нарахованих у бухгалтерському обліку процентів, а не фінансових витрат, при розрахунку суми перевищення враховується вся сума нарахованих у бухгалтерському обліку процентів на користь пов’язаних осіб-нерезидентів – незалежно від того, чи відображені, чи ні такі проценти при формуванні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку, у тому числі – віднесені на збільшення кваліфікаційного активу.

Стосовно правил бухгалтерського обліку кваліфікаційних активів, звертаю увагу на необхідність капіталізації фінансових витрат – незалежно від мети отримання позик (кредитів). Відсутність капіталізації фінансових витрат при наявності у платника кваліфікаційних активів (тобто – активів, які потребують значного часу на створення), впливає на викривлення даних фінансового результату, що призводить до його заниження. Як наслідок – платниками може бути недодекларований податок на прибуток.

Отже, враховуючи нюанси бухгалтерського та податкового обліку операцій з отримання позик, кредитів та іншого залучення грошових коштів як на платній так і на безоплатній основі, Офіс звертає увагу платників податку на прибуток на їх врахування при декларуванні.

***

Читайте також: 

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»