• Посилання скопійовано

20 мільйонів гривень річного доходу: важливо для платників податку на прибуток

Як визначити річний дохід з метою визначення 20 млн грн? Що відбувається до досягнення цього розміру доходу? А що буде, якщо доходу отримано більше? Чи змінить це облік податку у попередніх кварталах звітного року?

20 мільйонів гривень річного доходу: важливо для платників податку на прибуток

Коментар до ІПК ДПС від 26.09.2019 р. №384/6/99-00-07-02-02-15/ІПК

Дохід 20 млн грн – на що це впливає?

Якщо говорити коротко, то на два основні моменти: на періодичність звітування (і сплати) податку на прибуток і на те, чи доведеться вам застосовувати податкові різниці. 

Спочатку розглянемо найпростіше – коли ви звітуєте лише за рік і податкові різниці не застосовуєте (принаймні, не зобов’язані це робити)

Податківці у коментованій ІПК нагадали, що відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до ПСБО або МСФЗ, на податкові різниці.

Для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період не перевищує 20 млн грн, об’єкт оподаткування може визначатися без коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років).

Також для таких платників податку на прибуток (якщо у вас щороку сума доходу не перевищує 20 млн грн) передбачено річний звітний період – пп. «в» п. 137.5 ПКУ. Хоча ось тут важливо, щоб перевищення не було у попередньому звітному році.

Нагадаємо, що свого часу податківці надавали роз’яснення щодо визначення річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків). Так от він розраховується як сумарне значення таких показників Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) Форма №2:

  • чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (ряд. 2000),
  • інші операційні доходи (ряд. 2120),
  • дохід від участі в капіталі (ряд. 2200),
  • інші фінансові доходи (ряд. 2220),
  • інші доходи (ряд. 2240).

А далі розглянемо, що відбувається, якщо ситуація змінилась. Наприклад, якщо минулого року сума доходів була 30 млн, а у поточному – 15 млн грн. Звітувати все рівно доведеться у поточному році щоквартально. А як бути з податковими різницями?

 

Якщо в поточному році отримали дохід менший ніж 20 млн грн

У коментованій ІПК податківці наголосили, що неперевищення суми доходів 20 млн грн за звітний річний (податковий) період є підставою для не коригування фінансового результату до оподаткування за результатами цього ж звітного періоду на усі різниці (крім від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих років).

Окремо вони підкреслили, що під поняттям «останній річний звітний (податковий) період» для цілей застосування пп. 134.1.1 ПКУ розуміється звітний рік, у якому платник має декларувати рішення про некоригування фінансового результату до оподаткування, у разі якщо доходи за такий звітний річний (податковий) період не перевищують 20 млн грн.

 

Що робити платнику податку на прибуток, який протягом року подавав квартальні декларації та коригував свій фінрезультат на податкові різниці?

В коментованій ІПК відповіді на це питання немає. А от у підкатегорії 102.13 «ЗІР» є рекомендації: платник має право задекларувати в річній декларації рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування та відповідно не визначати податкові різниці. При цьому подавати уточнюючі декларації за 1 квартал, півріччя та три квартали не потрібно. Але на підставі п. 46.4 ПКУ платник податків може подати разом з такою податковою декларацією доповнення до неї, складене за довільною формою з поясненням мотивів подання.

Якщо платник податку, у якого річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухобліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн гривень, прийняв рішення про незастосування коригувань фінрезультату до оподаткування, то відповідні додатки до річної декларації подавати буде не потрібно.

Наприклад, якщо протягом року застосовувались різниці, які виникають при розрахунку амортизації основних засобів та нематеріальних активів відповідно до положень п. 138.3 ПКУ, і подавався додаток АМ, за рік його можна буде  вже і не подавати (якщо різниці за підсумками року застосовуватись не будуть). Про це ми писали тут.

Таке роз’яснення від податківців не нове. Та зауважимо, що такого алгоритму дій п. 134.1 ПКУ не встановлено. Тому, щоб при перевірках податківці не наголошували на неможливості прийняття такого рішення, слід перед поданням річної декларації з прибутку отримати від них індивідуальну письмову консультацію.

 

А якщо платник податку на прибуток відобразить податкові різниці в такій річній декларації (незважаючи на те, що розмір доходу менший за 20 млн грн)?

Якщо платник податку на прибуток бажає застосовувати податкові різниці, це є його правом, і така декларація вважатиметься складеною правильно. 

Проте він має право потім і передумати та прийняти у подальшому рішення про незастосування різниць. Докладно про це ми писали тут.

 

Звітний період зміниться вже наступного року!

Повертаючись до нашої ситуації, якщо минулого року сума доходів була 30 млн, а у поточному – 15 млн грн. Звітувати у поточному році все рівно доведеться щоквартально. А з наступного року після отримання доходу менше 20 млн грн має застосовуватися річний звітний період.

Відповідно до п. 137.4 ПКУ звітними періодами для податку на прибуток, крім випадків, передбачених п. 137.5 цієї статті, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік.

При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком.

Згідно з пп. «в» п. 137.5 ПКУ річний податковий (звітний) період встановлюється, зокрема, для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20 мільйонів гривень.

Отже, якщо показник доходу від будь-якої діяльності, визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за попередній звітний (податковий) рік, не перевищує 20 мільйонів гривень, то платник податку має право у поточному році застосовувати річний податковий (звітний) період.

Тобто право на річний звітний період виникає з наступного року після отримання річного доходу менше 20 млн грн.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»