• Посилання скопійовано

Різниць по дисконтуванню у ПКУ немає: роз’яснення від ДПС

З'явилася перша ІПК від податківців щодо дисконтування заборгованостей . У ній вони розглянули як впливає на об’єкт оподаткування визнання дисконту та його амортизація

Різниць по дисконтуванню у ПКУ немає: роз’яснення від ДПС

Податківці у ІПК ДПС від 10.12.2019 р. №1814/6/99-00-07-02-02-15/ІПК зазначили, що Податковий кодекс не передбачає жодних різниць для коригування фінрезультату до оподаткування за операціями з дисконтування фінансових активів. Тому такі операції відображають згідно з правилами бухобліку під час формування фінрезультату до оподаткування.

Тож, фактично, під об’єкт оподаткування у дебітора потрапляє дисконт у вигляді бухоблікового доходу (К-т 733).

Від себе додамо, що у ПКУ немає різниць і у разі визнання за операціями з дисконтування фінансових зобов’язань. Тож тут навпаки для кредитора об'єкт оподаткування зменшується на дисконт у вигляді витрат (Д-т 952).

Різниць у ПКУ немає і в разі амортизації дисконту, тобто при поступовому нівелюванні визнаного доходу у дебітора (для цього нараховуються витрати – Д-т 952 К-т 55), та відповідно витрат у кредитора (для цього визнається дохід – Д-т 183 К-т 733).

Податківці також зазначають, що питання ведення бухгалтерського обліку належать до компетенції Міністерства фінансів України. Тому відповідно щодо правил проведення дисконтування у бухобліку слід звертатися саме до Мінфіну.

***

Читайте також:

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»