• Посилання скопійовано

Податкові наслідки сплати штрафу або неустойки нерезиденту

Розглянемо на основі консультації ДПСУ порядок оподаткування сум неустойки, нарахованої нерезидентом резиденту (обидва юрособи) за порушення виконання умов зовнішньоекономічного договору

Податкові наслідки сплати штрафу або неустойки нерезиденту

Коментар до ІПК ДПС від 27.04.2020 р. №1696/6/99-00-07-02-02-06/ІПК

Податок на прибуток

По-перше, слід пам’ятати, що доходи, отримані нерезидентом-юрособою із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку і за ставками, визначеними п. 141.4 ПКУ. Перелік таких доходів визначено пп. 141.4.1 ПКУ.

Податківці у коментованій ІПК роз’яснюють, що штрафи, пеня, неустойка не виокремлені як окремі види доходу, що отримуються нерезидентом з джерелом походження з України, а отже такі виплати розглядаються у складі інших доходів від провадження нерезидентом (постійним представництвом цього або іншого нерезидента) господарської діяльності на території України (пп. «й» пп. 141.4.1 ПКУ).

При цьому дохід у вигляді штрафу, пені, неустойки не належить до винятків, які згідно з пп. «й» пп. 141.4.1 ПКУ не оподатковуються. Отже, з таких виплат треба сплатити податок на прибуток. Робить це резидент, але за рахунок нерезидента.

Податок утримується і сплачується резидентом (або постійним представництвом), який і виплачує дохід за ставкою в розмірі 15%, якщо інше не передбачено положеннями діючих міжнародних договорів України з країнами резиденції нерезидента. Тобто податку можна сплатити і менше, якщо це передбачено Угодою про уникнення подвійного оподаткування. Порядок застосування такої Угоди встановлено ст. 103 ПКУ.

Про те, з якими країнами у України укладено такі угоди, ми писали тут, а про умови для їх застосування тут.

По-друге, для самого резидента нараховані штрафи, пені та неустойки є витратами. В бухгалтерському обліку нараховані на користь нерезидента визнані штрафи, пеня або неустойка відображаються за дебетом субрахунку 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки». А отже, вони впливають на формування об’єкта оподаткування податком на прибуток такого резидента.

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому податкові різниці застосовують не всі платники цього податку. Ті, хто застосовують податкові різниці, мають пам’ятати, що платник податку має збільшити фінансовий результат податкового (звітного) періоду на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів на користь осіб, що не є платниками податку (крім фізичних осіб), та на користь платників податку, які оподатковуються за ставкою 0 відсотків відповідно до п. 44 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ (пп. 140.5.11 ПКУ).

Тому податківці доходять висновку: якщо такі штрафи, пеня та неустойки оподатковується податком на прибуток і не за нульовою ставкою, то збільшувати фінансовий результат до оподаткування резиденту не потрібно. Але, якщо нараховані на користь нерезидента штрафи, пеня, неустойка в Україні не оподатковуються (на підставі міжнародного договору), то фінансовий результат до оподаткування треба збільшити на їх суму.

 

ПДВ

Податківці про ПДВ у коментованій консультації не пишуть, але ми все ж таки коротко про це зазначимо.

Згідно зі ст. 185 ПКУ об‘єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання товарів, робіт, послуг. Статті 188-191 ПКУ містять порядок визначення бази оподаткування у разі постачання товарів/послуг.

Так, відповідно до п. 188.1 ПКУ базою оподаткування товарів/послуг є договірна вартість з урахуванням загальнодержавних податків та зборів. Суми штрафних санкцій, пені (неустойки) не входять до складу договірної вартості.

Тож у випадку порушення договірних умов і нарахування/сплати неустойки (пені, штрафу, відсотків) за таке порушення, дані суми не є об‘єктом оподаткування ПДВ і на них не виписується податкова накладна.

Аналогічне роз’яснення від податківців наведено тут. Подібні роз’яснення від податківців з’являлися і раніше, тож таку позицію можна вважати сталою.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»