• Посилання скопійовано

Лізингова компанія – це фінустанова чи ні? Свіжа УПК від Мінфіну

Є юрособи, основна діяльність яких – надання майна у фінансовий лізинг. І ось це «фінансовий» вже багато років викликає запитання щодо статусу цих юросіб та орендних послуг, які вони надають. Свіжу відповідь отримано в УПК №22 від Мінфіну

Лізингова компанія – це фінустанова чи ні? Свіжа УПК від Мінфіну

Про що спитали у Мінфіна? 

Відповідні редакції абзаців пп. 14.1.159 та п. 140.2 ПКУ містять посилання на «фінансові установи та компанії, що займаються виключно лізинговою діяльністю» або «фінансові установи та компанії, що провадять виключно лізингову діяльність».

Чи потрібно для цілей застосування зазначених положень розглядати поняття «фінансові установи» окремо від поняття «компанії, що займаються/провадять виключно лізингову діяльність»?

Питання виникло не даремно. Адже і сама лізингова діяльність (а точніше надання майна у фінансовий лізинг) тривалий час, за роз’ясненнями контролерів від різних ланок державної влади, то потрапляє до фінансових послуг, то виключається з них. 

Вкотре це питання виникло з метою оподаткування. Нагадаємо, що п. 140.2 ПКУ встановлює податкову різницю для платників податку на прибуток. Зміст цієї різниці в коригуванні фінрезультату на суму процентів за кредитами, позиками та іншими борговими зобов’язаннями. Докладно розглядати цю різницю тут потреби немає, вона не нова і платники цього податку її добре знають. А ось те, на що треба звернути увагу, це останній абзац п. 140.2 ПКУ: його норми не застосовуються до фінансових установ та компаній, що займаються виключно лізинговою діяльністю. 

Не менш цікаво те, що такі фінустанови та лізингові компанії згадуються і при визначенні пов’язаності юросіб між собою (пп. 14.1.159 ПКУ). 

Отже, у платників податку на прибуток виникло питання: чи це різні особи? Мінфін відповів ствердно!

 

Лізингова компанія - це не фінустанова!

В УПК №22 Мінфін наголошує: у всіх наведених положеннях ПКУ, для всіх періодів їх застосування словосполучення «для фінансових установ та компаній, що займаються виключно лізинговою діяльністю», «для фінансових установ та компаній, що провадять виключно лізингову діяльність» та «до фінансових установ та компаній, що займаються виключно лізинговою діяльністю» слід розуміти таким чином, що ці словосполучення містять посилання на дві окремі групи суб’єктів. А саме:

  • фінансові установи;
  • компанії, що займаються виключно лізинговою діяльністю.

При цьому словосполучення «компанії, що займаються виключно лізинговою діяльністю» є тотожним за змістом зі словосполученням «компанії, що провадять виключно лізингову діяльність».

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»