• Посилання скопійовано

Виплата нерезиденту доходів, прирівняних за ПКУ до дивідендів: податкові наслідки

Якщо резидент (крім платників ЄП 4-ї групи) виплачує нерезиденту-ЮО виплату доходи, зазначені в абзацах четвертому – шостому п.п. 14.1.49 ПКУ, прирівняні згідно з ПКУ до дивідендів, такий дохід оподатковується за ставкою 15%

Виплата нерезиденту доходів, прирівняних за ПКУ до дивідендів: податкові наслідки

ДПСУ в ЗІР повідомляє, що відповідно до абзацу другого п.п. 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) у разі якщо резидент (крім платників єдиного податку четвертої групи) здійснює на користь нерезидента виплату доходів, зазначених в абзацах четвертому – шостому п.п. 14.1.49 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, у сумі, що перевищує суму, що відповідає принципу «витягнутої руки», або виплачує інші доходи, прирівняні згідно з ПКУ до дивідендів, такий резидент має утримати з суми такого перевищення та з таких інших доходів податок на доходи нерезидента за ставкою в розмірі 15 відс. (якщо інша ставка не встановлена міжнародним договором, згоду на обов’язковість якого надано Верховною Радою України). Такий податок має бути сплачений до граничної дати подання Звіту про контрольовані операції за відповідний звітний (податковий) рік.

Платники податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані подавати до 01 жовтня року, що настає за звітним, звіт про контрольовані операції (п.п. 39.4.2 п. 39.4 ст. 39 ПКУ).

Згідно з п.п. 14.1.49 п. 14.1 ст. 14 ПКУ для цілей оподаткування до дивідендів прирівнюються, зокрема, такі доходи на користь нерезидента:

  • суми доходів у вигляді платежів за цінні папери (корпоративні права), що виплачуються на користь нерезидента, зазначеного в підпунктах «а», «в», «г» п.п. 39.2.1.1 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ, у контрольованих операціях понад суму, яка відповідає принципу «витягнутої руки» (абзац четвертий п.п. 14.1.49 п. 14.1 ст. 14 ПКУ);
  • вартість товарів (робіт, послуг), крім цінних паперів та деривативів)), що придбаваються у нерезидента, зазначеного в підпунктах «а», «в», «г» п.п. 39.2.1.1 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ, у контрольованих операціях понад суму, яка відповідає принципу «витягнутої руки» (абзац п’ятий п.п. 14.1.49 п. 14.1 ст. 14 ПКУ);
  • сума заниження вартості товарів (робіт, послуг), які продаються нерезиденту, зазначеному в підпунктах «а», «в», «г» п.п. 39.2.1.1 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ, у контрольованих операціях порівняно із сумою, яка відповідає принципу «витягнутої руки» (абзац шостий п.п. 14.1.49 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Відповідно до Узагальнюючої податкової консультації з питань оподаткування доходів нерезидентів, що прирівнюються до дивідендів, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.08.2021 № 480, в операціях, перелічених в абзацах четвертому – шостому п.п. 14.1.49 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, дохід, прирівняний до дивідендів, виникає виключно за умови здійснення контрольованої операції із нерезидентами, які зазначені в підпунктах «а», «в», або «г» п.п. 39.2.1.1 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ, та проведення у цій операції коригування у зв’язку з невідповідністю її умов принципу «витягнутої руки».

Особливістю застосування вимог абзацу другого п.п. 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 ПКУ є те, що резидент має сплатити податок на доходи нерезидента з доходів, які прирівнюються до дивідендів, до граничної дати подання Звіту про контрольовані операції за відповідний звітний (податковий) рік (не пізніше 30 вересня (включно) року, наступного за звітним).

Поряд з цим зазначено, що податкові зобов’язання з податку на доходи нерезидента перед бюджетом, який не було утримано з відповідного доходу під час виплати нерезиденту (у тому числі під час виплат доходів, прирівняних за ПКУ до дивідендів), але визначені за правилами п.п. 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 ПКУ, відображаються у податковій декларації з податку на прибуток підприємств того звітного періоду, у якому такі зобов’язання сплачені до бюджету.

Форма Податкової декларації з податку на прибуток підприємств затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897 зі змінами та доповненнями (далі – Декларація).

Розрахунок (звіт) податкових зобов’язань нерезидентів, якими отримано доходи із джерелом їх походження з України, відображається у таблиці 1 додатка ПН до рядка 23 ПН Декларації (далі – додаток ПН).

Додаток ПН заповнюється окремо по кожному нерезиденту, якому виплачуються доходи.

Отже, резидент (крім платників ЄП четвертої групи), який порушив вимоги абзацу другого п.п. 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 ПКУ щодо сплати податку на доходи нерезидента з доходів, зазначених в абзацах четвертому – шостому п.п. 14.1.49 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, до граничної дати подання Звіту про контрольовані операції за відповідний звітний (податковий) рік та сплатив такий податок на доходи нерезидента до бюджету після 30 вересня року, наступного за звітним, то такий платник зобов’язаний відобразити суму таких доходів нерезидента, та податок з таких доходів у рядках 30 – 32 додатка ПН за звітний період, в якому податок на доходи нерезидента було сплачено до бюджету.

До платника податку, який перерахував податок з доходів нерезидента до бюджету в повному обсязі, але після 30 вересня року, наступного за звітним, застосовується штраф, передбачений п. 125 прим. 1.1 ст. 125 прим. 1 ПКУ, у розмірі 10 відс. суми податку, що підлягав нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

При цьому, відповідно до п. 69.1 підрозд. 10 «Інші перехідні положення» розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності та/або документів (повідомлень), у тому числі передбачених ст.ст. 39 і 39 прим. 2, п. 46.2 ст. 46 ПКУ, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, платники податків звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»