• Посилання скопійовано

Допомога мобілізованим від профспілки: роз’яснює ДПС

Як профспілкова організація може надавати допомогу військовослужбовцям без втрати неприбуткового статусу? Яка допомога військовослужбовцям може надаватися?

Допомога мобілізованим від профспілки: роз’яснює ДПС

Коментар до ІПК від 16.01.2024 р. №238/ІПК/99-00-21-02-02 

Щоб отримати коментовану ІПК, міська організація профспілки звернулася до органу ДПС із такими запитаннями: 

  1. Як профспілкова організація може надавати допомогу військовослужбовцям без порушення норм чинного законодавства?
  2. Яка допомога військовослужбовцям може надаватися?
  3. Що вважатиметься порушенням законодавства при наданні допомоги військовослужбовцям?

Насамперед організацію цікавило, як надати таку допомогу без втрати неприбуткового статусу. І ось що відповіли податківці. 

 

Профспілки та їх неприбутковий статус

Згідно з пп. 133.4.6 Кодексу до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам пункту 133.4 ПКУ і не є платниками податку на прибуток підприємств, можуть бути віднесені, зокрема, професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок.

Водночас, згідно зі ст. 14 Закону № 1045-XIV, профспілки діють відповідно до законодавства та своїх статутів. Статути (положення) профспілок приймаються з’їздами, конференціями, установчими або загальними зборами членів профспілки відповідного рівня і не повинні суперечити законодавству України. 

Статут (положення) профспілки повинен містити, зокрема: права, обов’язки членів профспілки, умови, порядок та підстави виключення з членів профспілки; джерела надходження (формування) коштів профспілки та напрями їх використання. 

І ось тут криється головна умова для отримання статусу неприбуткової організації профспілкою: заборона розподілу доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб та використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами в межах профільного законодавства.

Після отримання неприбуткового статусу профспілці доведеться теж виконувати певні умови, щоб його зберегти. А саме: 

  • діяльність організації профспілки у статусі неприбуткової організації не повинна суперечити вимогам профільного Закону № 1045-XIV та іншим нормативним документам, у тому числі Закону № 2011-XII
  • видатки профспілки повинні спрямовуватись на фінансування утримання такої організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів її діяльності, з урахуванням винятків, передбачених ПКУ на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану.

 

Що це за винятки на час воєнного стану? 

Податківці у коментованій ІПК роз’яснюють і це.  

Згідно з п. 63 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану не вважається порушенням вимог п. 133.4 ПКУ:

  • передача майна, надання послуг неприбутковою організацією, 
  • використання доходів (прибутків) неприбуткової організації для фінансування видатків, не пов’язаних з реалізацією мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, 

за умови що такі послуги, майно добровільно перераховані (надані, передані) Збройним Силам України, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Міністерству внутрішніх справ України, Управлінню державної охорони України, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, добровольчим формуванням територіальних громад, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони держави, 

а також на користь центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, сил цивільного захисту та/або закладам охорони здоров’я державної, комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, та/або грошові кошти, перераховані на спеціальні рахунки, відкриті Національним банком України для збору коштів, 

та/або наданням благодійної допомоги фізичним особам, які не є засновниками, учасниками таких організацій або пов’язаними з ними особами та які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або вимушено залишили місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах та, в тому числі, взяті у встановленому законодавством порядку на облік у структурних підрозділах з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад.

Отже, допомагати майном або послугами без ризику втрати неприбуткового статусу під час воєнного стану профспілки можуть. Але лише в разі дотримання зазначених вище умов. А з них випливає такий висновок: якщо профспілка надаватиме допомогу саме військовослужбовцям, вона ризикує своїм неприбутковим статусом! І ось чому. 

 

Військовим формуванням можна, окремим військовослужбовцям – ні!  

ДПСУ наполягає: положеннями п. 63 підрозділу 4 розділу ХХ Кодексу на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану серед переліку можливих отримувачів добровільної фінансової допомоги таких фізичних осіб, як військовослужбовці, окремо не визначено.

Натомість на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану не є підставою для виключення неприбуткової організації з Реєстру проведення такою організацією операцій з добровільного перерахування коштів для потреб забезпечення оборони держави, зокрема безпосередньо Збройним Силам України, що є військовим формуванням, на яке відповідно до Конституції України покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності. 

Ми, своєю чергою, у цьому випадку не можемо не погодитись із ДПСУ; податківці, справді, відповідають за буквою ПКУ. Інша річ, що у профспілки є можливість надавати окремі види допомоги членам такої профспілки. Відповідно, якщо йдеться про мобілізованого члена профспілки, то отримати допомогу від неї він може, і профспілка при цьому не втратить свій неприбутковий статус. Але це будуть лише ті види допомоги, які передбачені установчими документами профспілки.   

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»