• Посилання скопійовано

Гаражний кооператив надає місця для паркування за плату: податкові наслідки

Чи може гаражний кооператив заробляти гроші таким чином, щоби витрачати ці кошти на зарплату та ЄСВ персоналу і не втратити при цьому неприбутковий статус?

Гаражний кооператив надає місця для паркування за плату: податкові наслідки

Обслуговуючий гаражний кооператив у статусі неприбуткової організації розглядає можливість надання в оренду фізичним особам паркувальних місць, використовуючи територію земельної ділянки кооперативу, вільну від забудови.

Кооператив звернувся до ДПСУ за наданням індивідуальної податкової консультації із таких запитань:

1. Чи не вважатиметься порушенням вимог пп. 133.4.2 ПКУ використання доходів, отриманих від надання неприбутковою організацією послуг з оренди паркувальних місць, для виплати заробітної плати найманим працівникам, а також сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне страхування?

2. Чи не вважатиметься порушенням вимог пп. 133.4.2 ПКУ використання доходів, отриманих від надання неприбутковою організацією послуг з оренди паркувальних місць, для оплати товарів та послуг, необхідних для утримання такої неприбуткової організації, зокрема, оплати за спожиту електричну енергію, воду, послуги з вивезення твердих побутових відходів, благоустрою території? 

Податківці відповіли так (ІПК від 06.08.2024 №3990/ІПК/99-00-21-02-02/ІПК): 

– якщо статутом обслуговуючого гаражного кооперативу, що внесений до Реєстру неприбуткових організацій, передбачено надання платних послуг з надання в оренду паркувальних місць для розміщення автомобілів на вільних від забудови ділянках на території такого кооперативу іншим фізичним особам (власникам автомобілів), що не є членами цього кооперативу,

– і обсяг таких послуг не перевищує 20 відсотків загального обороту кооперативу, то зазначені операції не є підставою для втрати таким кооперативом статусу неприбуткової організації.

Проте такі зароблені гроші мають бути використані теж за напрямами, передбаченими цим статутом.

Тобто втрати неприбуткового статусу не буде за умови, що отримані доходи від такої діяльності використовуватимуться неприбутковою організацією виключно для фінансування видатків на її утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, як це передбачено пп. 133.4.2 ПКУ, та якщо не буде розподілу цих доходів або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»