• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №02(39) | 18.03.2021 р.

Тридцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №02(39) | 18.03.2021 р.

Це – вже тридцять дев’ятий (і другий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше місяця. За цей час з’явилося багато цікавого та нового, а саме:

 

  • розкажемо, як складати ПН та РК до них на окремі с/г товари з 1 березня;
  • з’ясуємо, як Уряд унормував умови діяльності сільськогосподарських кооперативів;
  • підкреслимо, що ДПС тимчасово призупинено фактичні перевірки щодо зберігання пального;
  • проінформуємо, що КМУ оновив механізм державної підтримки розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства;
  • зауважимо, що з 16 березня вже можна реєструвати ПН за ставкою 14% за новими форматами ПН та РК;
  • визначимося, як бути з перехідними операціями зі с/г товарами, на які встановлено 14% ПДВ.

Гарного вам читання!

***

 

Як складати ПН та РК до них на окремі с/г товари з 1 березня?
ДПС зауважила, що за ставкою ПДВ у розмірі 14% оподатковуватимуться операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції, що класифікується за такими товарними позиціями згідно з УКТ ЗЕД: 0102; 0103, 0104 10, 0401 (в частині молока незбираного), 1001, 1002,1003, 1004, 1005, 1201, 1204 00, 1205, 1206 00, 1207, 1212 91, крім операцій з ввезення на митну територію України товарів, визначених у пункті 197.18 ПКУ.

Положення норм Закону №1115 застосовується до податкових періодів, починаючи з березня 2021 року. Таким чином, починаючи з 1 березня 2021 року операції з сільськогосподарською продукцією оподатковуватимуться ПДВ за ставкою 14%.

 

Як бути з перехідними операціями зі с/г товарами, на які встановлено 14% ПДВ? 
Податківці у листі від 01.03.2021 № 5257/7/99-00-21-03-02-07  навели три варіанти наслідків щодо перехідних операцій сільгосптоваровиробників.

  1. Якщо перша подія при постачанні товарів (сільськогосподарської продукції, що класифікується за товарними позиціями згідно з УКТ ЗЕД, визначеними у нормах Закону № 1115), операції з постачання яких з 1 березня 2021 року підлягатимуть оподаткуванню за ставкою ПДВ у розмірі 14%, відбулася до вказаної дати, то перерахунок ставки ПДВ і суми податку на дату настання другої події не здійснюється.

  2. Якщо за операціями з постачання товарів (сільськогосподарської продукції, що класифікується за товарними позиціями згідно з УКТ ЗЕД, визначеними у нормах Закону № 1115), здійсненими до 1 березня 2021 року, після 1 березня 2021 року відбувається повернення авансового платежу або поставлених товарів або у зв’язку зі зменшенням кількості або вартості таких товарів, то коригування сум податкових зобов’язань з ПДВ здійснюється, виходячи зі ставки ПДВ у розмірі 20%.

  3. Якщо, починаючи з 1 березня 2021 року, відбувається повернення авансового платежу або товарів (сільськогосподарської продукції, що класифікується за товарними позиціями згідно з УКТ ЗЕД, визначеними у нормах Закону №1115), зміна кількості або вартості товарів, поставлених до вказаної дати у сторону зменшення або в межах попередньої суми, то у розрахунку коригування до податкової накладної, що була складена за операцією з постачання таких товарів, платнику ПДВ (постачальнику) треба зазначити ставку ПДВ, вказану у податковій накладній, що коригується (20%).

Про це ми писали тут.

 

З 16 березня слід застосовувати нові формати ПН та РК
ДПСУ повідомила, що Наказом №131 затверджено нові форми податкової звітності з ПДВ та податкової накладної. Вони містять рядки та графи, призначені для відображення інформації щодо здійснюваних платниками податку операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції, що підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 14%.

З 16 березня 2021 року для платників податку забезпечено можливість реєстрації ПН/РК в ЄРПН, які підлягають складенню за операціями з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції, здійснених починаючи з 01.03.2021 року.

Згідно з Реєстром електронних документів ДПС новим форматом ПН є J1201012.

 

Уряд унормував умови діяльності сільськогосподарських кооперативів 
3 березня на засіданні Уряду схвалено постанову №175, яка затверджує модельні статути сільськогосподарського кооперативу – установчі документи, що регулюють їхню діяльність.

Нові установчі документи будуть використовуватися для створення та провадження діяльності с/г кооперативів. Зокрема, вони містять положення, які регулюють правовий статус, права, обов’язки та відносини членів і асоційованих членів кооперативу, пов’язані зі створенням, управлінням, провадженням господарської діяльності та припиненням діяльності с/г кооперативів.

 

ДПС тимчасово призупинено фактичні перевірки щодо зберігання пального
На початку березня голова ДПС Олексій Любченко провів зустріч з головою Всеукраїнського конгресу фермерів Іваном Слободяником.

Керівництво ДПС погоджується з необхідністю перегляду суми штрафів за порушення умов зберігання пального.

Однак ДПС є органом виконавчої влади і діє в межах чинного законодавства. Врегулювання цієї проблеми знаходиться саме в законодавчій площині.

Враховуючи це, ДПС тимчасово призупинені фактичні перевірки до законодавчого вирішення цього питання. Податківці готові долучатись до розробки  пропозицій з перегляду санкцій щодо порушень.

 

КМУ оновив механізм державної підтримки розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства 
10 березня на засіданні Уряду прийнято постанову №185, яка викладає у новій редакції Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства.

«У 2021 році реалізація програми з підтримки розвитку галузей виноградарства, садівництва і хмелярства передбачає щонайменше 1 500 га нових насаджень, 500 га споруджених шпалер та 1 400 га під крапельним зрошенням. Прийняте рішення удосконалює механізм спрямування коштів та оновлює процедуру подання документів на отримання компенсації», - прокоментував міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»