• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №04(50) | 28.04.2022 р.

П'ятдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №04(50) | 28.04.2022 р.

Це – вже п’ятдесятий (четвертий у 2022 році та другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць. За цей час з’явилося багато цікавого та нового, а саме:

 

  • розповімо про нові правила використання сільгоспземель;
  • зупипимося на нюансах весняно-польових робіт під час війни;
  • наведемо правила оподаткування доходу фізосіб від продажу с/г продукції під час війни;
  • проінформуємо, що ВРУ підтримала у І читанні законопроєкт щодо безперебійного виробництва та постачання сільгосппродукції під час війни;
  • наголосимо, що затверджено форми заявок для надання фінансової підтримки фермерським господарствам.

Гарного вам читання!

 

***

Затверджено форми заявок для надання фінансової підтримки фермерським господарствам
Мінагрополітики наказом від 11.03.2022 р. №168 затвердило форми:

  • заявки для участі у конкурсі на отримання фінансової підтримки фермерського господарства для провадження виробничої діяльності та диверсифікації виробництва;
     
  • заявки для участі у конкурсі на отримання фінансової підтримки сімейного фермерського господарства без набуття статусу юридичної особи для придбання землі сільськогосподарського призначення.

Ці форми почали діяти з 1 квітня 2022 року.

 

ВРУ підтримала у І читанні законопроєкт щодо безперебійного виробництва та постачання сільгосппродукції під час війни
Прийнятим 21 квітня за основу законопроєктом №7264 передбачається, зокрема, спрощення фітосанітарних вимог при експорті, імпорті та переміщенні продукції рослинного походження територією України.

Також ним передбачено під час воєнного стану та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування:

  • розширення переліку суб’єктів, які можуть відбирати зразки та проводити фітосанітарну експертизу, зокрема, запровадження спрощеного порядку уповноваження приватних лабораторій та можливість відбору зразків фахівцями таких лабораторій, а також аудиторами із сертифікації (агрономами-інспекторами);
     
  • спрощення процедури подання документів для державної реєстрації пестицидів і агрохімікатів з метою наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу, зокрема до положень Регламенту (ЄС) № 396/2005 в частині вимоги щодо наявності висновку санітарноепідеміологічної експертизи;
     
  • розширення переліку агрохімікатів, дозволених до ввезення на митну територію України, виробництва, торгівлі, застосування та рекламування без державної реєстрації.

 

Через війну ВРУ змінила правила користування сільгоспземлею
07.04.2022 року набрав чинності Закон № 2145 щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки та проведення успішної посівної кампанії в умовах воєнного стану. Ним встановлений спрощений порядок поновлення та укладення нових договорів оренди с/г земель.

За ним орендні земельні відносини автоматично продовжуються на один рік без внесення відомостей у відповідні реєстри.

Районні військові адміністрації можуть передавати в оренду строком до одного року державні та комунальні земельні ділянки с/г призначення для ведення с/г виробництва. Орендна плата не може перевищувати 8% нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Для визначення розміру орендної плати застосовуватиметься середня нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі по області.

Для земельних ділянок, переданих районними військовими адміністраціями, встановлюються жорсткі обмеження щодо їх цільового використання, зокрема щодо зміни складу угідь, передання ділянок у суборенду, будівництва, зміни цільового призначення земельної ділянки тощо.

Договори оренди такої землі укладаються лише на один рік в е-формі без проведення торгів. Їх не можна буде поновлювати або укладати на новий строк.

Право оренди землі, переданої в оренду військовою адміністрацією, не підлягатиме держреєстрації. Про це ми писали тут та тут.

 

Весняно-польові роботи під час війни: нові заходи від Мінагрополітики
Наприкінці квітня Мінагрополітики спрямувало листа на обласні військові адміністрації щодо вжиття заходів для надання можливості своєчасного проведення комплексу весняно-польових робіт: зокрема, щодо пересування сільськогосподарської техніки без обмежень руху польовими шляхами та її роботи на полях, у тому числі під час комендантської години.

Так, якщо виявлено підозрілий предмет поруч або на території сільськогосподарського підприємства, потрібно:

  • негайно зателефонуйте до служби порятунку за номером 101 або у відділення міліції за номером 102;
     
  • попередити перехожих про можливу небезпеку;
     
  • очікувати на прибуття рятувальників, огородивши чимось небезпечне місце та відійшовши від знахідки на безпечну відстань (100 м).

Категорично забороняється:

  • торкатися предмета та пересувати його;
     
  • користуватися засобами радіозв’язку;
     
  • торкатися підозрілого пристрою та здійснювати на нього звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив.

 

Оподаткування доходу фізосіб від продажу с/г продукції під час війни: аналіз Закону №2142
Завдяки Закону №2142 у ПКУ з’явилася норма п. 23 підрозділу 1 розділу ХХ "Перехідні положення". За нею тимчасово, починаючи з 1 квітня 2022 року та у період дії воєнного стану,  положення пп. 165.1.24 ПКУ застосовуються з урахуванням таких особливостей:

  • доходи, отримані від продажу фізособою особі, яка має статус податкового агента, власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою, остаточно оподатковуються таким податковим агентом під час їх нарахування (виплати);
     
  • податкові агенти у додатку 4ДФ до єдиної звітності відображають загальну суму нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді доходів, отриманих фізичними особами від продажу особі, яка відповідно до цього Кодексу має статус податкового агента власної сільськогосподарської продукції, та загальну суму утриманого з них ПДФО (а, отже, і загальну суму ВЗ). Тобто такий вид доходів не персоніфікується! При цьому в податковому розрахунку не зазначається інформація про суми окремої виплати, суми нарахованого на неї податку, а також відомості про фізичну особу - платника податку, яка одержала дохід від продажу особі, яка має статус податкового агента, власної сільськогосподарської продукції.

Зауважимо, що такий дохід слід буде зазначати в додатку 4ДФ  під ознакою доходу «148» для рослинництва,  а для тваринництва  - "179".

Зазначимо, що норма є, але як податковим агентам її застосовувати на практиці, поки невідомо. Податківці у "ЗІР" наводять лише ці норми, але правил оподаткування не наводять.  Чекаємо на детальне окреме роз'яснення.

 

***

Наразі це все.
Всі новини на тему сільського господарства  ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»