• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №05(51) | 19.05.2022 р.

П’ятдесят перший (п'ятий у 2022 році та третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №05(51) | 19.05.2022 р.

Це – вже п’ятдесят перший (п'ятий  у 2022 році та третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні. За цей час з’явилося багато цікавого та нового, а саме:

 

  • наголосимо, що Рада прийняла закон щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах війни;
  • зазначимо, що ВРУ підтримала в цілому законопроєкт щодо безперебійного виробництва та постачання с/г продукції під час війни;
  • розповімо, що Уряд затвердив правила державного ветеринарно-санітарного контролю під час війни;
  • зауважимо, що вимоги до обігу молока уніфіковано з урахуванням гнучких підходів до дрібнотоварних господарствю

Гарного вам читання!

 

***

Рада прийняла закон щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах війни
12 травня ВРУ підтримала в цілому законопроєкт №7289 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану».

Наразі він очікує підпису Президента. Поки що остаточного тексту закону немає.

Законопроєктом пропонувалося:

  1. В умовах тимчасового призупинення роботи Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Державного земельного кадастру надати територіальним громадам сіл, селищ, міст можливість передавати в оренду земельні ділянки, що переходять до комунальної власності територіальних громад, без державної реєстрації права комунальної власності такі земельні ділянки.
     
  2. Здійснювати гранично оперативне надання земельних ділянок державної, комунальної власності в оренду для розміщення виробничих потужностей підприємств, що переміщені (евакуйовані) зі зони бойових дій, без проведення земельних торгів із жорсткими обмеженнями умов оренди. При цьому підприємства, яким надаватимуться ділянки у разі переміщення (евакуації) виробничих потужностей зі зони бойових дій, визначатимуться спільним рішенням обласної військової адміністрації, з території якої переміщуються (евакуюються) виробничі потужності, та обласної військової адміністрації, на територію якої такі потужності переміщуються (евакуюються).

 

ВРУ підтримала в цілому законопроєкт щодо безперебійного виробництва та постачання с/г продукції під час війни
Рада прийняла законопроєкт №7264 про безперебійне виробництво та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану. Ним передбачається:

  • спрощення фітосанітарних вимог при експорті, імпорті та переміщенні продукції рослинного походження територією України, зокрема тепер буде можливість оформлення фітосанітарного сертифіката в електронній формі;
     
  • під час воєнного стану та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування: розширення переліку суб’єктів, які можуть відбирати зразки та проводити фітосанітарну експертизу, зокрема, запровадження спрощеного порядку уповноваження приватних лабораторій та можливість відбору зразків фахівцями таких лабораторій.

Про це ми писали тут.

 

Уряд затвердив правила державного ветеринарно-санітарного контролю під час війни
7 травня 2022 року Уряд  ухвалив постанову, яка затверджує особливості здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин, державного ветеринарно-санітарного контролю в умовах воєнного стану.

Метою розробки вказаної постанови є необхідність забезпечення населення України безпечними харчовими продуктами і, як наслідок, підтримання продовольчої безпеки країни в умовах воєнного стану.

Про це докладніше ми розповідали тут.

 

Вимоги до обігу молока уніфіковано з урахуванням гнучких підходів до дрібнотоварних господарств
25 квітня 2022 року у Міністерстві юстиції зареєстровано наказ Мінагрополітики, який встановлює гігієнічні вимоги до первинного виробництва та обігу молока від сільськогосподарських тварин, які утримуються дрібнотоварними виробниками, а також до пунктів заготівлі молока.

Наказом передбачено вимоги до:

  • первинного виробництва молока, включно з вимогами щодо контролю за станом здоров'я тварин та за використанням ветеринарних препаратів;
     
  • приміщень і обладнання для доїння та приміщень для зберігання молока;
     
  • доїння, первинної обробки молока та збирання молока пунктами;
     
  • осіб (персоналу), які здійснюють доїння, первинну обробку, заготівлю та транспортування молока в пункти або на переробну потужність;
     
  • пунктів заготівлі молока та збирання молока в пунктах і транспортування його на переробну потужність;
     
  • дослідження молока на відповідність критеріям, встановленим Вимогами до безпечності та якості молока та молочних продуктів та вжиття заходів у разі виявлення невідповідностей.

***

 

Наразі це все.
Всі новини на тему сільського господарства  ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»