• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №09(66) | 01.12.2023 р.

Шістдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №09(66) | 01.12.2023 р.
Це – вже шістдесят шостий (девʼятий у 2023 році та вісімнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць. За цей час з’явилося достатньо цікавого та нового, а саме:
 
  • зазначимо, що ВРУ у І читанні прийняла вдосконалення здійснення експорту деяких сільгосптоварів;
  • дізнаємося, як «єдиннику» 4 групи розподілити МПЗ між місцевими бюджетами;
  • підкреслимо, що для окремих видів сільгосппродкції запроваджується бронювання у черзі на митниці під час експорту;
  • зʼясуємо, що з податком на нерухомість у разі надання частки будівлі сільгосптоваровиробником в оренду;
  • повідомимо, що аграріїв, які не виконують нормативи з працевлаштування осіб з інвалідністю, хочуть позбавляти держпідтримки;
  • розповімо, що за відсутність географічних зазначень спиртних напоїв планують штрафувати.
Гарного вам читання!

 

За відсутність географічних зазначень спиртних напоїв планують штрафувати

17 жовтня КМУ було схвалено проєкт Закону «Про внесення змін до КпАП щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про охорону географічних зазначень для харчових продуктів та спиртних напоїв». Ним пропонується внести зміни до КпАП шляхом: 
  • доповнення новою ст. 156-5, яка передбачає адміністративну відповідальність за порушення законодавства у сфері схем якості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, а також географічних зазначень спиртних напоїв;
     
  • встановлення відповідальності за невиконання або несвоєчасне виконання законних вимог (приписів) посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів та у сфері ветеринарної медицини, відповідними нормами щодо порушень законодавства у сфері схем якості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, сфері географічних зазначень спиртних напоїв.

 

Вдосконалення здійснення експорту деяких сільгосптоварів: прийнято у І читанні законопроєкт

ВРУ підтримала у І читанні законопроєкти №10168-2 та №10169 щодо вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів. 
Законопроєктом №10168-2 передбачено, що у разі заблокованої податкової накладної аграріїв буде позбавлено можливості вивезення і відвантаження товарів, чого не передбачено при блокуванні ПН за внутрішніми операціями.
А в разі незаявлення декларантом у митній декларації інформації про реквізити відповідної ПН, зареєстрованої в ЄРПН, митне оформлення товарів здійснюватиметься з оподаткуванням вивізним митом у розмірі 10% від митної вартості товарів, яка не може бути нижчою ніж середній показник міжнародних біржових котирувань, що склалися на такі товари на кожен 10-й календарний день місяця.  
Підкреслимо, що сільгосптоваровиробники стурбовані можливою повною зупинкою експорту зерна з України через ухвалення ВРУ непродуманих законодавчих змін щодо експорту зернових та олійних, які вносять суперечності в ПКУ. Деталі ми зазначали тут, але чи вплине це на подальше голосування, покаже час.

 

Як «єдиннику» 4 групи розподілити МПЗ між місцевими бюджетами?

Дніпровські податківці зауважили, що  платники єдиного податку четвертої групи (юридичні особи) розраховують МПЗ в цілому по платнику. Але у разі виникнення позитивного значення розподіляють суму такого збільшення між відповідними місцевими бюджетами та перераховують пропорційно частці земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих на території відповідної територіальної громади, у загальній площі таких земельних ділянок.

 

Частка будівлі сільгосптоваровиробника в оренді: що з податком на нерухомість?

Одеські податківці підкреслили, що сільськогосподарський товаровиробник (юридична та фізична особа) при здійсненні ним операцій з надання в оренду нерухомості, яка перебуває у його у власності та належить до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) Класифікатора, обчислює податкові зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за зазначеними у відповідних договорах оренди, лізингу, позики частинами будівель, споруд. 

 

Аграріїв, які не виконують нормативи з працевлаштування осіб з інвалідністю, хочуть позбавляти держпідтримки

24 жовтня у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №10185 щодо стимулювання суб’єктів агропромислового комплексу у створенні робочих місць для осіб з інвалідністю, в тому числі внаслідок війни. 
Законопроєкт спрямований на стимулювання дотримання суб’єктами агропромислового комплексу вимог щодо дотримання кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, у 4% середньооблікової чисельності штатних працівників, з урахуванням зростання загальної кількості осіб з інвалідністю, в тому числі внаслідок війни. Про це ми вказували тут.

 

Для окремих видів сільгосппродукції запроваджується бронювання у черзі на митниці під час експорту

Уряд затвердив  постанову від 24.11.2023 р. №1239 щодо переліку сільськогосподарської продукції, яка має обмежений строк зберігання, та перелік сільськогосподарської продукції, яка має особливий режим зберігання. 
Нею доручено Мінінфраструктури забезпечити відповідно до правил проходження електронної черги перед міжнародним пунктом пропуску через державний кордон України за допомогою електронної системи та її функціонування організацію бронювання користувачами електронної системи «Електронна черга перетину кордону» місць у пріоритетній черзі перетину кордону вантажними автомобілями із с/г продукцією, яка має обмежений строк зберігання, як такими, що відповідно до законодавства мають право на здійснення відповідних видів контролю в міжнародному пункті пропуску через державний кордон України у першочерговому порядку.
Про це ми писали тут.

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»