• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №19(50) | 29.10.2019 р.

П'ятдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №19(50) | 29.10.2019 р.

Це – дев’ятнадцятий з початку року (і п’ятдесятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • проінформуємо про появу проектів річних планів перевірок контролюючих органів та проекту плану комплексних перевірок на 2020 рік;
  • дізнаємося, коли ДПС може провести фактичну перевірку з питань працевлаштування;
  • зауважимо, що відтепер Держаудитслужба знаходиться в підпорядкуванні Мінфіна;
  • з’ясуємо, кого з ФОП планує перевірити ДПС через чергове оновлення плану-графіка;
  • розповімо про намір Зеленського запровадити дворічний мораторій на перевірки ФОП;
  • визначимося, скільки перевірок провів ФСС за 9 місяців 2019 року.

Гарного Вам читання!

***

28 контролюючих органів оприлюднили проекти планів перевірок на 2020 рік
Станом на 18.10.2019 р., на Інспекційному порталі опублікували проекти річних планів 28 контролюючих органів. Переглянути їх можна за посиланням>>>

Топ-10 контролюючих органів, які проведуть найбільше перевірок у 2020 році:

  • Державна служба України з надзвичайних ситуацій (44 245 перевірок);
  • Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (22 434 перевірки);
  • Державна служба України з питань праці (16 637 перевірок);
  • Державна екологічна інспекція України (11 328 перевірок);
  • Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (6 180 перевірок);
  • Державна архітектурно-будівельна інспекція України (3 712 перевірок);
  • Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (3 512 перевірок);
  • Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії (1702 перевірки);
  • Пенсійний фонд України (1150 перевірок);
  • Державна служба України з безпеки на транспорті (860 перевірок).

 

З'явився проект плану комплексних перевірок на 2020 рік
16 жовтня ДРС повідомила про сформування Пілотним модулем планування перевірок проекту плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2020 рік.

Переглянути його можна:

За проектом плану наступного року буде проведено 32 381 перевірку підприємств та підприємців (це на 2154 більше, ніж було у плані на 2019 рік).

Звертаємо увагу! Госпсуб’єкти мають право відмовитися від проведення комплексних планових перевірок. Для цього слід звернутись з письмовою заявою до ДРС. Але зробити це потрібно до затвердження плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2020 рік, яке відбудеться 15.11.2019 р. Про це та про те, куди звертатися для виправлення помилок щодо даних у проекті плану перевірок, ми зазначали у своїй новині тут.

 

Коли ДПС може провести фактичну перевірку з питань працевлаштування?
Дніпропетровські податківці зауважили, що у разі наявності та/або отримання інформації про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та виплати зарплати без сплати податків до бюджету, ДПС має право на проведення фактичної перевірки.

Така перевірка буде направлена на з’ясування дотримання роботодавцем законодавства в частині укладення трудового договору, офіційного оформлення трудових відносин з працівниками.

При цьому фактична перевірка здійснюється без попередження платника податків.

 

Відтепер Держаудитслужба знаходиться в підпорядкуванні Мінфіна
20 жовтня Уряд на своєму засіданні повернув Державну аудиторську службу в підпорядкування Міністерству фінансів. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила міністр фінансів Оксана Маркарова.

«Сьогодні Кабмін своїм рішенням після закінчення 3 років повернув Державну аудиторську службу під керівництво Мінфіну. Тому з понеділка служба не просто повертається додому, але і дуже скоро буде реформована в невеликий, але дуже потужний орган фінансового інспектування та аудиту з акцентом на державні компанії та місцеві бюджети без дублювання функцій Рахункової палати і внутрішніх аудиторів головних розпорядників» - зазначила міністр фінансів.

 

Зеленський пропонує дворічний мораторій на перевірки ФОП
Президент України Володимир Зеленський ініціював запровадження мораторію на перевірки ФОП усіх категорій, крім «ризикових», терміном на два роки.

Зокрема, було підписано Указ №761/2019 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення сприятливих умов для діяльності фізичних осіб – підприємців».

За ним КМУ у двотижневий термін має розробити та внести на розгляд ВРУ законопроекти, спрямовані на:

  • запровадження дворічного мораторію на проведення перевірок фізосіб — підприємців (крім тих, які здійснюють високорентабельні види діяльності з істотними ризиками ухилення від оподаткування) щодо дотримання ними порядку застосування РРО;

  • пом’якшення відповідальності ФОП за порушення ними встановленого порядку подання до контролюючих органів звітності, пов’язаної із застосуванням РРО.

 

Скільки перевірок провів ФСС за 9 місяців 2019 року?
За повідомленням ФСС за 9 місяців 2019 року проведено 913 планових перевірок закладів охорони здоров’я з питань обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності. Також проведено 2034 позапланові перевірки закладів охорони здоров’я. Крім того, перевірено 1455 страхувальників.

Загалом фахівцями було перевірено 503 256 листків непрацездатності (у тому числі під час планових, позапланових перевірок та участі у роботі комісій закладів охорони здоров’я – 224 577, перевірок страхувальників – 278 679). За результатами перевірок страхувальників 32010 або 11,6% листків непрацездатності виявились виданими з порушенням порядку їх заповнення.

 

Чергове оновлення плану-графіка перевірок ДПС на 2019 рік
Станом на 17.10.2019 р. ДПСУ оновила розділ III плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків - фізичних осіб». Завантажити його можна у нас на сайті або безпосередньо на сайті ДПСУ.

За оновленим розділом III, у 2019 році планується перевірити 1658 ФОП. Це лише на дві особи більше, ніж в плані-графіку з коригуванням за вересень.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»