• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №08(144) | 22.05.2024 р.

Сто сорок четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №08(144) | 22.05.2024 р.
Це – восьмий з початку року (сто сорок четвертий загалом та тридцять четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:
  • зазначимо, що ДПС активно проводить перевірки з метою боротьби з тіньовим ринком тютюну;
  • визначимося, як розглядається справа про визнання недійсним договору за результатами перевірки ДПС;
  • повідомимо, що ДРС налаштована скоротити до мінімуму звітність бізнесу;
  • зупинимося на правилах відображення ППР за ф. «В3» в інтегрованій картці;
  • звернемо увагу, що з 19 травня діє Закон про збільшення штрафів за порушення мобілізації і військового обліку;
  • проінформуємо, як розглядатимуться матеріали перевірки при взаємодії з ДПС  у режимі відеоконференції.
Гарного вам читання!
 

ДПС активно проводить перевірки з метою боротьби з тіньовим ринком тютюну

Територіальними підрозділами податкового аудиту ДПС на постійній основі здійснюється моніторинг та аналіз інформації щодо суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібний продаж тютюну.
За результатами такого аналізу працівниками підрозділу податкового аудиту ГУ ДПС у м. Києві протягом квітня 2024 року проведено майже 200 фактичних перевірок господарських об’єктів, де здійснювалася реалізація тютюнових виробів.
За результатами таких перевірок до окремих суб’єктів господарювання очікується застосування штрафних санкцій на суму понад 4,2 млн гривень. Про це ми зазначали тут.
 

Як розглядається справа про визнання недійсним договору за результатами перевірки ДПС?

Спір за позовом ДПС до суб’єктів господарювання про визнання недійсним правочину (договору) через невідповідність інтересам держави і суспільства, його моральним засадам та застосування наслідків недійсності правочину відповідно до ч. 3 ст. 228 ЦКУ підлягає розгляду в порядку господарського судочинства.
Такий висновок зробила Велика Палата Верховного Суду у справі за адміністративним позовом ГУ ДПС до двох суб’єктів господарювання про визнання недійсним договору перевезення автомобільним транспортом.
 

ДРС налаштована скоротити до мінімуму звітність бізнесу

ДРС проінформувала, що хоче скоротити до мінімуму звітність бізнесу, яка подається до органів влади, прибравши зайве.
На виконання Державної антикорупційної програми 2023 - 2025 ДРС вже зібрала інформацію від ЦОВВ щодо поточного формату звітування підприємців та наразі аналізує пропозиції безпосередньо від бізнесу.
Для надання цієї інформації СГ може перейти та заповнити Google форму за посиланням
 

Взаємодіяти з ДПС у режимі відеоконференції: як розглядатимуться матеріали перевірки?

Податківці з Офісу великих платників вказали, що згідно з абзацом четвертим п. 86.11 ПКУ заперечення розглядаються контролюючим органом протягом п’яти робочих днів з дня їх отримання та платнику податків надсилається відповідь у порядку, визначеному ст. 58 ПКУ для надсилання (вручення) ППР. Така відповідь є невід’ємною частиною довідки про проведення електронної перевірки. 
Платник податку (його уповноважена особа та/або представник) має право брати участь у розгляді заперечень, у тому числі в режимі відеоконференції, про що він зазначає у поданих запереченнях.
Для цього він повинен зазначити про це, зокрема, в поданих запереченнях (якщо бажає взяти участь у розгляді матеріалів перевірки).
 

Відображення ППР за ф. «В3» в інтегрованій картці

Податківці у підкатегорії 101.24 «ЗІР підкреслили, що протягом десяти робочих днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення за формою «В3» (у разі проведення процедури адміністративного або судового оскарження – протягом десяти робочих днів, наступних за днем її закінчення), завищена сума, на яку складено повідомлення-рішення, зменшується в інтегрованій картці платника податків, що ведеться у контролюючому органі.

З 19 травня діє Закон про збільшення штрафів за порушення мобілізації і військового обліку

Нагадаємо, що 9 травня ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №10379 про внесення змін до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративне правопорушення за порушення щодо мобілізації. 
17 травня Закон №3696 підписано Президентом. Він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.
18 травня згідно з відповідним випуском «Голосу України»  Закон №3696 вже опубліковано. Тож його норми почали діяти з 19 травня. 
Законом передбачено внесення змін до норм ст. 210 та 210-1 КУпАП. За ним, за порушення законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію в мирний час штраф для посадових осіб юросіб буде від 17000 до 25500 грн, в особливий період – від 34000 до 59500 грн. Про це все ми писали тут
 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»