• Посилання скопійовано

«Акцизи» №10(25) | 16.10.2019 р.

Двадцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку

«Акцизи» №10(25) | 16.10.2019 р.

Це – вже двадцять п’ятий (і десятий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку.

Від минулої розсилки минуло три тижня і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • з’ясуємо, чи потрібно отримувати дозвіл на експлуатацію резервуарів з пальним;
  • поговоримо про наслідки нереєстрації другого примірника АН;
  • наведемо помилки, які було зроблено в документах щодо акцизних складів;
  • зупинимося на особливостях встановлення роздрібної ціни на тютюнові вироби;
  • повідомимо, що 11 жовтня ДПС отримала нові рахунки щодо СЕА РП та СЕ;
  • наголосимо, що вперше звітувати з акцизу за оновленою декларацією слід за вересень 2019 року.

Гарного Вам читання!

***

 

Вперше звітувати з акцизу за оновленою декларацією слід за вересень 2019 року
Податківці у підкатегорії 116.07 «ЗІР» вказали, що платники акцизного податку вперше подають декларацію акцизного податку з урахуванням змін, внесених Наказом №189, не пізніше 21 жовтня 2019 року за звітний період – вересень 2019 року.

Зауважимо, що у новій формі змінено не всі розділи декларації. Тому інформація про зміни зазначена наприкінці всіх додатків. Але для тих, хто подає у паперовій формі, потрібно пам'ятати, що деякі ДПС приймають декларацію тільки у разі зазначення останнього наказу Мінфіну щодо змін у шапці. Тим же, хто подає в електронній формі, слід звернути увагу на формат нової декларації. За версією «Єдиного вікна» 1.27.15.0 (станом на 24.09.2019 р.) це J/F0209507.

 

11 жовтня ДПС отримала нові рахунки щодо СЕА ПДВ, СЕА РП та СЕ
11 жовтня Держказначейство повідомило, що ним змінено рахунки в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового відповідно до вимог стандарту IBAN.

Реквізити змінених рахунків в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового доведені до ДПСУ також 11.10.2019 року. Але для отримання реквізитів зазначених рахунків слід звертатися до відповідних органів ДПСУ.

 

Особливості встановлення роздрібної ціни на тютюнові вироби
Тернопільські податківці зауважили, що продаж сигарет (з фільтром та без фільтру) та цигарок у роздрібній мережі здійснюється за цінами, не вищими за максимальні роздрібні ціни (МРЦ), збільшені на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Тобто до вартості пачки сигарет чи цигарок, не вищої за МРЦ (100%), додається акцизний податок з роздрібної торгівлі підакцизними товарами – 5% вказаної вартості. Вартість пачки сигарет (цигарок), вище якої не дозволена її реалізація, можна отримати шляхом множення МРЦ (вказану на пачці) на 1,05.

 

Які помилки зроблені в документах щодо акцизних складів?
Податківці наголосили, що графа «№ рядка» таблиць в усіх довідках щодо акцизних складів містить порядковий номер рядка у таблицях документа, що складається.

Якщо це основна довідка (складається вперше), то значення графи «№ рядка основної довідки, який коригується/додається», що зазначається у другій колонці таблиць довідки, співпадає зі значенням графи «№ рядка» у першій колонці таблиць довідки.

Якщо це коригуюча довідка, то значення графи «№ рядка основної довідки, який коригується/додається», що зазначається у другій колонці таблиць довідки, може не співпадати зі значенням графи «№ рядка» у першій колонці таблиць довідки.

 

Не зареєстрували другий примірник акцизної накладної: які наслідки?
Податківці у підкатегорії 116.12 «ЗІР» нагадали, що за пп. 120-2.2 ПКУ відсутність з вини отримувача реєстрації в ЄРАН другого примірника АН/РК протягом більш як 120 календарних днів після граничного терміну реєстрації другого примірника АН/РК тягне за собою накладення штрафу в розмірі 2% суми акцизного податку з відповідних обсягів пального або спирту етилового, зазначених у такій АН/РК.

Але цей штраф буде застосовуватися до АН та РК, дата реєстрації яких в ЄРАН починається з 1 жовтня 2019 року. Про це ми докладно зазначали ось тут.

Чи потрібно отримувати дозвіл на експлуатацію резервуарів з пальним?
Тернопільські податківці повідомили, що згідно з ДСТУ 7687:2015 «Бензини автомобільні Євро. Технічні умови» бензини – це горючі, легкозаймисті особливо небезпечні рідини 4-го класу небезпеки.

Оскільки дизельне паливо і бензин не належать до небезпечних речовин 1-го і 2-го класів небезпеки та зберігаються в ємностях при атмосферному тиску меншому 0,05 МПа, крім ємностей для зберігання газового моторного палива, то одержання дозволу на експлуатацію таких ємностей не вимагається.

Зміни до законодавства України стосовно отримання ліцензій на виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним не запроваджують додаткового регулювання у сфері охорони праці, для суб’єктів господарювання немає потреби отримувати додаткові дозволи.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202423
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202413
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202335
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325
  • «Акцизи» № 09 (68) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    11.10.202380