• Посилання скопійовано

«Акцизи» №02(50) | 17.02.2022 р.

П'ятдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку

«Акцизи» №02(50) | 17.02.2022 р.

Це – вже п’ятдесятий (і другий у 2022 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку. Від минулої розсилки минув майже місяць і нам є про що розповісти. Сьогодні ми:

 

  • розкажемо, що акциз з продажу тютюну буде зараховуватися до бюджету громад;
  • з’ясуємо, чи реєструються в ДПС журнали обліку надходження нафтопродуктів на АЗС;
  • дізнаємося про оновлення порядку ведення єдиних держреєстрів ліцензіатів підакцизних товарів;
  • зазначимо, що з 1 січня скасовано акцизні марки для звичайних вин та тестових зразків алкогольних напоїв;
  • проінформуємо, як звітувати з акцизу у 2022 році.

Гарного вам читання!

 

***

Акциз з продажу тютюну буде зараховуватися до бюджету громад
15 лютого на черговому засіданні ВРУ народні депутати прийняли у ІІ читанні проєкт Закону №5719 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів».

Ним пропонується внести зміни до статті 64 БКУ, встановивши, що:

  •  акцизний податок з роздрібної торгівлі тютюновими виробами щомісячно зараховується до загального фонду бюджетів місцевого самоврядування в автоматичному режимі пропорційно до частки, що розраховується як співвідношення вартості реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, на відповідній території за звітний місяць, в загальній вартості реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі таких товарів в цілому по Україні;
     
  • частки для зарахування вказаного податку до бюджетів місцевого самоврядування визначаються ДПС не пізніше 20 числа кожного місяця, що настає за звітним, і надаються центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів;
     
  • Держказначейство не пізніше останнього дня місяця, що настає за звітним, здійснює розподіл даного акцизного податку між бюджетами місцевого самоврядування.

 

Чи реєструються у ДПС журнали обліку надходження нафтопродуктів на АЗС?
Тернопільські податківці зауважили, що відповідно до пп. 10.2.2 Інструкції №281 одержані результати вимірювань густини і температури нафтопродукту зазначаються у ТТН та журналі обліку надходження нафтопродуктів на АЗС за формою №13-НП. Сторінки журналу необхідно пронумерувати, прошнурувати і скріпити печаткою суб’єкта підприємницької діяльності. Інших обов’язків не встановлено.

Тож суб’єкти господарювання, які використовують журнали обліку надходження нафтопродуктів на АЗС, не повинні реєструвати дані журнали в контролюючих органах.

 

Порядок ведення єдиних держреєстрів ліцензіатів підакцизних товарів оновять
11 лютого на сайті Мінфіну опубліковано проєкт постанови КМУ «Деякі питання ведення єдиних державних реєстрів ліцензіатів з виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, ліцензіатів та місць обігу пального». 

Ним пропонується внести зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру ліцензіатів та місць обігу пального, зокрема:

  • уточнити процедуру внесення до реєстру інформації про анулювання ліцензії (вноситься ДПС та її територіальними органами на підставі рішення про анулювання ліцензії на наступний робочий день), а також зберігання інформації про ліцензії, які анульовані, або термін дії яких закінчився;
     
  • привести у відповідність до норм Положення про ДПС назву центрального органу виконавчої влади, на який покладено обов’язок створення та ведення Єдиного реєстру ліцензіатів та місць обігу пального;
     
  • забезпечити впровадження Кодифікатора, зокрема, в частині заміни посилання на Класифікатор об'єктів адміністративно-територіального устрою України ДК 014-97 посиланням на Кодифікатор.

 

З 1 січня скасовано акцизні марки для звичайних вин та тестових зразків алкогольних напоїв
Тернопільські податківці повідомили, що Законом №1914 передбачено розширення переліку товарів, які не підлягають маркуванню марками акцизного податку – тестовими зразками алкогольних напоїв та натуральними винами, без додавання спирту, міцність яких не перевищує 15%.

Йдеться, зокрема, про звичайні (неігристі) вина та зброджені напої, фактична міцність яких вище 1,2% об'ємних одиниць етилового спирту, але не вище за 15%. За умови, що етиловий спирт, який міститься у готовому продукті, має ферментне походження.

А також про тестові зразки алкогольних напоїв, які не призначені для роздрібного продажу та ввозяться суб'єктами господарювання, що мають ліцензії на право гуртової торгівлі відповідною продукцією, для проведення досліджень або випробувань, але не більше 3 л кожного виробу.

Під проведенням досліджень та випробувань мається на увазі калібрування лабораторного обладнання, проведення дегустацій, вивчення фізико-хімічних показників, дизайну.

 

Як звітувати з акцизу у 2022 році: офіційне роз'яснення від ДПС
ДПС у листі від 02.02.2022 р. № 209/99-00-21-03-03-07 навела правила звітування  за чинною формою декларації з акцизного податку. 

Податківці нагадали, що згідно з абзацом другим п. 46.6 ПКУ до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, застосовувати треба форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Отже, хоча чинна форма декларації і не враховує усіх змін, внесених до ПКУ, застосовувати зараз слід саме її.

Не забули податківці нагадати й про правила сплати платниками акцизу. За ст. 223 ПКУ базовий податковий період для сплати акцизного податку відповідає календарному місяцю.

Податківці вирішили розповісти про окремі нюанси заповнення декларації. А саме щодо:

  • нестачі підакцизних товарів у роздрібній торгівлі;
     
  • звітування з акцизу роздрібним торговцям тютюнових виробів та їх замінників;
     
  • звітування з акцизного податку з електричної енергії (розділ Е декларації акцизного податку, додаток 7);
     
  • акцизного податку з пива (розділ А декларації акцизного податку, додаток 1).

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202430
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202418
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202337
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325
  • «Акцизи» № 09 (68) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    11.10.202381