• Посилання скопійовано

«Акцизи» № 08 (67) | 31.08.2023 р.

Шістдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку

«Акцизи» № 08 (67) | 31.08.2023 р.

Це – вже шістдесят сьомий  (восьмий у 2023 році та сімнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку. Від минулої розсилки минув місяць і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • проінформуємо, що систему електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового планують удосконалити;
  • наведемо нюанси подання через Е-кабінет заяви на отримання ліцензії;
  • зʼясуємо, що змінилося для платників акцизу з 1 серпня;
  • розповімо, як виправити помилки в АН щодо коду операцій для складання в одному примірнику або умови оподаткування;
  • зазначимо, що Мінфін оновив документацію для платників акцизу.

Гарного вам читання!

 

***

Систему електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового планують удосконалити
29 серпня ДПСУ оприлюднила проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового та удосконалення контролю за їх обігом» (завантажити).

Ним передбачено удосконалення СЕАРПСЕ в частині відображення власників пального для виявлення фіктивних операцій, а також посилення контролю за сплатою акцизу з реалізації пального та спирту етилового.

 

Нюанси подання через Е-кабінет заяви на отримання ліцензії
Черкаські податківці зауважили, що меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету дозволяє платнику надіслати звернення лист, який містить заяву та документи на отримання ліцензії на право виробництва, оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та пального, зберігання пального.

Але в такий спосіб не можна подати заяву на ліцензії на оптову торгівлю пальним за наявності місць оптової торгівлі пальним, роздрібну торгівлю пальним, зберігання пального з метою подальшої його реалізації іншим споживачам.

 

Що змінилося для платників акцизу з 1 серпня: розʼяснення від ДПС
ДПСУ підкреслила, що для платників, які мають можливість своєчасно виконувати свій податковий обов'язок стосовно сплати суми акцизного податку, з урахуванням поновлення з 1 серпня 2023 року перебігу строків, визначених податковим законодавством, відновлюється перебіг строків погашення податкових векселів з акцизного податку, термін сплати яких настав у період дії воєнного стану на території України.

Для погашення векселів треба сплатити акциз до бюджету.

 

Як виправити помилки в АН щодо коду операцій для складання в одному примірнику або умови оподаткування?
Якщо в ЄРАН зареєстровано тільки перший примірник акцизної накладної, складеної на операцію з реалізації пального/спирту етилового, яка не відбулась (у тому числі через зазначення помилкових реквізитів отримувача пального/спирту етилового - платника податку (філії чи структурного підрозділу платника податку), або помилкових реквізитів акцизного складу/акцизного складу пересувного, на який отримано пальне/спирт етиловий, або «Коду операцій для складання в одному примірнику», або «Умови оподаткування» або «Напрям використання»), платник складає РК до АН «П»/форми «С» в одному примірнику, реєструє такий розрахунок коригування в ЄРАН.    

Складені в одному примірнику розрахунки коригування акцизної накладної реєструються в ЄРАН особою, що реалізує пальне/спирт етиловий, незалежно від того, чи передбачається зміна обсягів реалізованого пального/спирту етилового. Про це ми зауважили тут.

 

Мінфін оновив декларацію акцизного податку, форми АН/РК та заяви для платників акцизу
Мінфін наказом від 28.07.2023 р. №414 (зі змінами, внесеними згодом ще наказом Мінфіну від 18.08.2023 р. № 444) затвердив зміни до:

  • форми декларації акцизного податку та Порядку її заповнення та подання;

  • форми Довідки про цільове використання легких та важких дистилятів, а також скрапленого газу та бутану, ізобутану як сировини у виробництві етилену;

  • форми Довідки про сплату суми акцизного податку, яка розрахована за ставками на готову продукцію (для алкогольних напоїв, для виробництва яких використовується спирт етиловий неденатурований);

  • форми заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів,

  • акцизної накладної форми “П”, акцизної накладної форми “С” та РК до них, а також Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового,

  • форм заявки на поповнення (коригування) залишку пального та на поповнення (коригування) залишку спирту етилового.

Метою змін є приведення нормативно-правових актів у відповідність до вимог Закону №2888-IX та виправлення окремих технічних і логічних неузгодженостей. Про це докладніше ми зазначали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 03 (73) | 25.04.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    25.04.202443
  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202433
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202418
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202337
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325