• Посилання скопійовано

«Акцизи» № 09 (68) | 11.10.2023 р.

Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку

«Акцизи» № 09 (68) | 11.10.2023 р.
Це – вже шістдесят восьмий  (девʼятий у 2023 році та вісімнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку. Від минулої розсилки минуло більше ніж місяць і нам є про що розповісти:
  • зʼясуємо, чи потрібна реєстрація платником акцизу при торгівлі безалкогольним пивом;
  • розкажемо, як бути, щоби не було штрафів при використанні пального для генераторів;
  • визначимося, як накладати ЕЦП на АН у двох примірниках;
  • розповімо, що змінилося для виробників та торговців тютюном з 1 жовтня;
  • зауважимо, що бізнес проти вилучення старих акцизних марок, придбаних до 1 вересня;
  • дізнаємося, чи маркувати акцизними марками одноразові електронні сигарети.
Гарного вам читання!
 

Чи потрібна реєстрація платником акцизу при торгівлі безалкогольним пивом?

Іванофранківські податківці зауважили, що під безалкогольним пивом розуміють насичений діоксидом вуглецю пінистий напій, одержаний під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами з об'ємною часткою спирту не більш як 0,5 відсотків, отриманий шляхом діалізу або переривання головного бродіння, або виготовлення пивного сусла зі зниженою часткою сухих речовин у початковому суслі, що належить до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2202.
На товари, що належать до товарної групи 2202 згідно УКТ ЗЕД, ставки акцизного податку ПКУ не встановлено та такі товари не віднесено до підакцизних.
Тому операції з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі товарів, які не належать до підакцизних, зокрема пива безалкогольного, акцизним податком не оподатковуються. 

Аби не було штрафів при використанні пального для генераторів – повідомте ДПС

Дніпровські податківці підкреслили, що облік пального в СЕА РП та СЕ здійснюється автоматично. Тому суб’єкти господарювання - зберігачі пального для електрогенераторних установок повинні бути внесені в електронний реєстр суб’єктів господарювання, які мають право зберігати таке пальне, без наявності відповідної ліцензії. 
Суб’єкти господарювання, у яких об’єм складів більше ніж 2000,0 літрів, обліковуються за деклараціями, а суб’єктам господарювання,  у яких об’єм складів не перевищує 2000,0 літрів, необхідно звернутися до ДПС будь-яким засобом зв’язку.
Але це думка територіального органу. Що думає ДПС, поки загальної консультації немає. Краще за все отримувати ІПК та діяти за нею.

Як накладати ЕЦП на АН у двох примірниках?

У разі складення АН у двох примірниках платник акцизного податку, який реалізує пальне або спирт етиловий, накладає ЕЦП на перший та другий примірники акцизної накладної. 
Перший примірник АН надсилається для реєстрації до ЄРАН, а другий примірник – платнику акцизу – отримувачу пального або спирту етилового, який накладає на нього власний ЕЦП та після отримання пального або спирту етилового на акцизний склад/акцизний склад пересувний надсилає його для реєстрації до ЄРАН. Про це ми вказували тут.

Що змінилося для виробників та торговців тютюном з 1 жовтня?

1 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України від 10.08.2023 №3326-ІХ. Ним передбачено що:
  • до припинення або скасування воєнного стану в Україні запроваджено заборону на реалізацію магазинам безмитної торгівлі, а також виробництво для таких цілей тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах;
     
  • у разі наявності у виробників станом на 01.10.2023 залишків тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах, призначених для реалізації магазинам безмитної торгівлі, такі виробники зобов’язані станом на 01.10.2023 провести у присутності представника податкового органу інвентаризацію таких товарів (продукції) та подати таку інформацію зі зазначенням даних про залишки таких товарів (продукції) та місця їх зберігання до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію податкової політики (ДПС), протягом двох робочих днів з дня завершення інвентаризації;
     
  • дозволено здійснення у подальшому зберігання виробниками таких залишків товарів (продукції) лише у місцях, зазначених в інформації про результати проведеної інвентаризації, до припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Бізнес проти вилучення старих акцизних марок, придбаних до 1 вересня

Європейська Бізнес Асоціація не підтримує пропозиції щодо вилучення з обігу марок акцизного податку старого зразка, які отримані виробниками та імпортерами підакцизних товарів, у тому числі якими вже марковані підакцизні товари, оскільки це суперечить вимогам податкового законодавства України та може призвести до значних збитків суб’єктів господарювання, порушивши сталість їх операційних процесів.

Чи маркувати акцизними марками одноразові електронні сигарети?

Дніпровські податківці зауважили, що одноразові електронні сигарети (тобто вироби, в яких невід’ємною частиною є картриджі з рідиною, що використовуються в електронних сигаретах та які не можуть бути замінені або перезаправлені вказаною рідиною) підлягають маркуванню марками акцизного податку. 
Таке маркування необхідно здійснювати з урахуванням вимог ст. 226 ПКУ та Положення

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

Слава Україні! ??
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 03 (73) | 25.04.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    25.04.202443
  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202433
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202418
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202337
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325