• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №9(39) | 14.05.2019 р.

Тридцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №9(39) | 14.05.2019 р.

Це – дев’ятий з початку 2019 року (і тридцять дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • поговоримо про заповнення розділу 3 повідомлення за ф. №20-ОПП;
  • нагадаємо, як виправляти помилки у декларації з податку на прибуток;
  • дізнаємося, чи впливає на порядок звітування неприбуткової організації зміна її організаційно-правової форми;
  • визначимося, чи слід у ф. №1ДФ зазначати фізосіб-підприємців у кількості працюючих за ЦПД;
  • наведемо правила подання уточнюючої ф. №1ДФ;
  • з’ясуємо, як звітувати за придбану посеред року нерухомість.

Гарного вам читання!

***

 

Як правильно заповнити розділ 3 форми №20-ОПП?
ДФС в Івано-Франківській області нагадала, що платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку шляхом подання повідомлення за ф. №20-ОПП.

Відповідно до Пам’ятки для заповнення розділу 3 Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (додаток до Повідомлення за формою №20-ОПП) розділ 3 «Відомості про об’єкти оподаткування платника податків» форми №20-ОПП заповнюється так:

  • при першому наданні зазначаються всі об’єкти оподаткування;

  • при наступному поданні – новий об’єкт оподаткування або об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

 

Отримуєте послуги від ФОП: чи зазначати їх у кількості працюючих за ЦПД?
За роз'ясненням податківців з підкатегорії 103.25 «ЗІР», у шапці ф. №1ДФ навпроти напису «Працювало за цивільно-правовими договорами» проставляється кількість працівників, які працюють за цивільно-правовими договорами у звітному періоді.

Реквізити, передбачені, зокрема, абз. 8 п. 3.1 розд. ІІІ Порядку №4, заповнюються тільки в разі наявності у юридичної особи чи у самозайнятої фізичної особи найманих працівників і тільки для першої порції податкового розрахунку.

Відповідно до абз. 4 п. 3.3 розд. 3 Інструкції №286, до кількості працюючих за цивільно-правовими договорами не належать громадяни-підприємці, які виконували роботи згідно з цивільно-правовими договорами.

 

Неприбуткова організація змінила організаційно-правову форму: як звітувати?
Податківці у підкатегорії 102.04 «ЗІР» зауважили: якщо в середині звітного року неприбутківець змінив організаційно-правову форму (код ЄДРПОУ залишився незмінним) й отримав рішення з позначкою «про повторне включення» до Реєстру, то він подає до ДФС за місцем обліку:

Крім того, неприбутківець має право скористатися п. 46.4 ПКУ, що дозволяє подати доповнення до Звіту (у довільній формі). Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання.

 

Виявлено помилку у ф. №1ДФ: як подати уточнюючу?
Запорізькі податківці наголосили, що уточнюючий розрахунок до ф. №1ДФ подається у разі необхідності проведення коригувань податкового розрахунку після закінчення строку його подання. Уточнюючий податковий розрахунок може подаватися як за звітний період, так і за попередні періоди.

У разі подання уточнюючого податкового розрахунку у клітинці «Уточнюючий» проставляється відмітка.

Уточнюючий розрахунок подається на підставі інформації з попередньо поданого розрахунку і містить інформацію лише за рядками й реквізитами, які уточнюються.

Для заповнення також використовується інформація з повідомлень про виявлені помилки, які відправляються контролюючими органами до податкового агента.

 

Придбали нерухомість посеред року: як відзвітувати щодо неї?
Податківці у роз'ясненні з підкатегорії 106.07 «ЗІР» навели два алгоритма звітування щодо нової нерухомості. А саме:

  1. якщо суб’єкт господарювання, який набув право власності на об’єкт нерухомості у новій адміністративно-територіальній одиниці, подає до контролюючого органу за місцезнаходженням об’єкта оподаткування декларацію з податку на нерухоме майно за рік, у полі з типом Декларації «звітна» проставляє позначку «Х», а в рядку «Порядковий №» – «1»;

  2. якщо платник податку подає до контролюючого органу за місцезнаходженням об’єкта оподаткування першу уточнюючу Декларацію, в якій уточнюється нарахована сума податку після настання граничного терміну подання Декларації, то у полі з типом Декларації «уточнююча» зазначається позначка «Х», а в рядку «Порядковий №» – «1». При поданні протягом року другої уточнюючої Декларації у рядку «Порядковий №» проставляється «2» і далі послідовно за порядком зростання кількості поданих з початку року Декларацій.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Як виправити помилки у вже поданій декларації з податку на прибуток, коли в бухобліку все гаразд? В які строки можна зробити такі виправлення? Коли доведеться сплачувати штрафи за виправлення помилок? Про це ми писали ось тут (для передплатників).

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на травень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»