• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №09(85) | 15.06.2021 р.

Вісімдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №09(85) | 15.06.2021 р.

Це – дев’ятий з початку року (і вісімдесят п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • зауважимо, що з 11 липня стартує кампанія з оновлення інформації про бенефіціарів;
  • проінформуємо про затвердження нової декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари;
  • зазначимо, що з 11 червня ДПС моніторить контрольовані операції по-новому;
  • наведемо нові роз’яснення про заповнення рядків 032 та 033 додатка 4 до єдиної звітності;
  • підкреслимо, що з'явився новий законопроєкт про офіційні е-адреси для юр- та фізосіб;
  • наголосимо, що 22 червня буде останнім днем для звітування за травень.

Гарного вам читання!

***

З 11 липня – старт кампанії з оновлення інформації про бенефіціарів
Мінфін розробив та затвердив наказ від 19.03.2021 р.  «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності» .

Структура власності є офіційним документом, який з метою встановлення кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи має в обов’язковому порядку надаватись державному реєстратору.

Структура власності готується в довільній формі та є схематичним зображенням, на якому відображаються всі особи, які прямо чи опосередковано володіють юридичною особою самостійно чи спільно з іншими особами. 

Зразки складання схематичного зображення структури власності оприлюднені на офіційному вебсайті Мінфіну

Наказ №163 набирає чинності через місяць з дня опублікування. Його опубліковано в «Урядовому кур'єрі» від 11.06.2021 р. №111. Відповідно він почне діяти з 11.07.2021 року. Тобто старт кампанії з оновлення інформації про власників в ЄДР почнеться з 11 липня. На все відведено три місяці.

Останній день для подання документів припидає на 10 жовтня, але це буде неділя. Тому скоріш за все виконати вимогу слід буде до 8 жовтня включно. Але поки офіційної інформації від Мін'юсту про це  немає.

Про це ми писали тут, а з аналітикою на цю тему можна ознайомитися ось тут.

 

Нова декларація про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари
Мінфін наказом від 15.04.2021 р. №218:

  • виклав у новій редакції форму Декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію);
  • вніс зміни до Порядку складання та подання Декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію).

Зокрема, уточнено, що декларація вважається прийнятою за наявності другої квитанції про прийняття електронного документа, що містить дату та час прийняття декларації, реєстраційний номер прийнятої декларації. У разі наявності другої квитанції про прийняття електронного документа датою та часом прийняття (реєстрації) електронного документа контролюючим органом вважаються дата та час, зафіксовані у першій квитанції.

Цей наказ набере чинності через один місяць з дня офіційного опублікування. Станом на 15.06.2021 р. не опублікований. Про це ми зазначали тут.

 

З 11 червня ДПС моніторить контрольовані операції по-новому 

Мінфін наказом від 17.03.2021 р. №158 виклав у новій редакції:

  • Порядок проведення моніторингу контрольованих операцій;

  • Порядок опитування уповноважених, посадових осіб та/або працівників платника податків з питань трансфертного ціноутворення.

Ці зміни запрацювали з 11 червня. Зокрема:

  • до цілей моніторингу додано нову – забезпечення контролю за своєчасністю та повнотою подання  глобальної документації з трансфертного ціноутворення (майстер-файлу), звітів у розрізі країн міжнародної групи компаній, повідомлень про участь у міжнародній групі компаній, додаткової інформації та/або обґрунтування, наданих платником податків на запит  ДПС;

  • переписано правила здійснення моніторингу;

  • первинний аналіз інформації про здійснені контрольовані операції не змінюється. Але уточнено, що буде проводитися не тільки  порівняння рівня цін, але й показник рентабельності.

Про це все ми писали тут.

 

Нове про заповнення рядків 032 та 033 додатка 4ДФ від ДПС
У підкатегорії 103.25 «ЗІР» з’явилися нові подробиці щодо заповнення реквізиту 032 додатку 4ДФ.

Якщо для об’єкта за Кодифікатором №290 передбачено декілька рівнів, то для заповнення рядка 032 Розрахунку та Додатка 4ДФ до нього код Кодифікатора визначаємо таким чином: знаходимо назву об’єкта в Кодифікаторі (наприклад, Ковель), визначаємо категорію об’єкта «М» (місто), яке відповідає четвертому рівню, а саме UA 07060190010068509.

Звісно, ці нюанси могли врахувати не всі бухгалтери й тепер виникає питання: як виправити цю помилку? На це питання податківці теж вирішили дати відповідь.

Податківці вважають, що коригуванню підлягають показники, зазначені у розділах I, II додатка 4ДФ, рядок 032 у Розрахунку та у додатку 4ДФ можливо скоригувати у разі одночасно наявної помилки у розд. I та/або розд. II додатка 4ДФ, окреме коригування цього рядка Порядком не передбачено.

Тобто сам код виправити не вдасться. А от чого чекати у разі наявності помилки щодо коду, податківці не вказують.

Про це та про особливості заповнення реквізиту 033  читайте тут, а про інші нові подробиці щодо заповнення додатка 4 ДФ – ось тут.

 

22 червня – останній день для звітування за травень 
Нагадуємо, що 22 червня буде граничним терміном подання за травень 2021 року:

 

З'явився новий законопроєкт про офіційні е-адреси для юр- та фізосіб 
8 червня Комітет з правової політики зареєстрував доопрацьований законопроєкт №3860-д про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання електронних адрес. Про цей намір ми писали тут.

9 червня з'явився текст проєкту. За пояснювальною запискою, законопроєктом перебачено, що юридичні особи (у тому числі державні органи та органи місцевого самоврядування) та фізичні особи – підприємці  в обов’язковому порядку упродовж шести місяців з дня набрання чинності цим законом зобов’язані подати державному реєстратору відомості про свою адресу офіційної електронної пошти в ЄДРПОУ.  Про це читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на червень  2021 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»