• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №12(88) | 10.08.2021 р.

Вісімдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню |

«Бланки і звітність» №12(88) | 10.08.2021 р.

Це – дванадцятий з початку року (і вісімдесят восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло майже два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • повідомимо про оновлення форм регістрів бухобліку;
  • зауважимо, що з 6 серпня діють нові нормативи, форми звітності, перелік техніки для держпідтримки виробників плодів, ягід, винограду та хмелю;
  • розповімо про нюанси «нульового» декларування;
  • дізнаємося про оновлення до форми Балансу й ф. №2-мс та зміни до одиниці виміру госпоперацій первинки;
  • підкреслимо, що з серпня звітувати про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари слід за новою формою;
  • наведемо нові нюанси виправлення помилок в єдиній звітності.

Гарного вам читання!

***

 

Оновлено форми регістрів бухобліку
Мінфін наказом від 21.07.2021 р. №408 вніс зміни до Методичних рекомендацій по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку. Зокрема, уточнено, що:

1) підприємства, які складають фінзвітність за МСФЗ, можуть застосовувати норми цих Методичних рекомендацій, якщо вони не суперечать МСФЗ;

2) регістри бухобліку можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати  реквізити, передбачені Законом про бухоблік;

3) регістри бухобліку  за всіма господарськими операціями заповнюють в гривнях і копійках, а регістри, що, крім того, ведуться окремо за операціями в іноземних валютах, – у відповідних вимірниках іноземної валюти;

4) підприємство з урахуванням особливостей особливості своєї діяльності і технології обробки облікових даних може додатково розробляти власні облікові регістри.

Крім того, у новій редакції викладено:

  • журнали з 1 по 7;
  • аркуш-розшифровку за дебетом рахунку;
  • бухгалтерську довідку до Журналу;
  • відомість №8 позабалансового обліку;
  • головну книгу;
  • реєстр депонованої заробітної плати.

Про це все ми писали тут.

 

З 6 серпня діють нові нормативи, форми звітності, перелік техніки для держпідтримки виробників плодів, ягід, винограду та хмелю
Мінагрополітики наказом від 07.07.2021 р. №74 (зареєстровано в Мін'юсті від 27.07.2021 р. за №973/36595) затвердило нові:

1) перелік техніки, механізмів та обладнання (зокрема, іноземного виробництва, які не виробляються в Україні) для проведення технологічних операцій у виноградарстві, садівництві і хмелярстві, витрати на закупівлю якої частково компенсуються за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» та використовуються для надання державної підтримки виробників плодів, ягід, винограду та хмелю;

2) нормативи, у межах яких проводиться часткове відшкодування вартості придбаного садивного матеріалу плодово-ягідних культур, винограду та хмелю;

3) форму заявки на отримання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників», які використовуються для державної підтримки виробників плодів, ягід, винограду та хмелю.

 

Нюанси «нульового» декларування: інформаційний лист ДПС №22
5 серпня у рамках проведення інформаційно-розʼяснювальної кампанії щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів ДПС розроблено тематичний інформаційний лист №22.

У листі детально розʼяснено особливості Закону України від 15.06.2021 р. №1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Його можна переглянути тут.

 

Оновлення до форми Балансу й ф. №2-мс та зміни до одиниці виміру госпоперацій первинки
Мінфін наказом від 09.07.2021 р. №385 затвердив зміни до Положення про первинні документи та деяких НП(С)БО.

Він набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 10 серпня не опубліковано в офіційних джерелах. 

Зокрема, передбачено:

  • зміни до реквізиту «одиниця виміру господарської операції» первинних документів;
     
  • зміну кодів КОАТТУ  в формі Балансу та уточнення для ф. №2-мс;
     
  • коригування НП(С)БО 1;
     
  • заміну терміну «цілісний майнового комплекс» в НП(С)БО.

Про це ми докладно зазначали тут.

 

З серпня звітувати про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари слід за новою формою
За інформацією ДПС, починаючи з серпня 2021 року, Декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію) приймаються за новими формами.

Так, декларації подаються:

  • для максимальних роздрібних цін (далі – МРЦ), які запроваджуються з першого числа місяця (термін подання Декларації з 15 по 25 число включно місяця, що передує місяцю запровадження ціни ) – за кодом форми J/F0208904;
     
  • для МРЦ, які запроваджуються з п’ятнадцятого числа місяця (термін подання Декларації з 1 по 10 число включно місяця запровадження ціни) – за кодом форми J/F0207704.

Тобто у серпні 2021 року Декларації будуть прийматися:

  • з початку місяця по 10.08.2021 р. (включно) – за кодом форми J/F0207704 (для МРЦ, які запроваджуються з 15.08.2021 р.);
     
  • з 15.08.2021 р. по 25.08.2021 р. (включно) – за кодом форми J/F0208904 (для МРЦ, які запроваджуються з 01.09.2021 р.).

 

Нові нюанси виправлення помилок в єдиній звітності
У разі наявності у юридичної особи (головного підприємства) неуповноваженого відокремленого підрозділу така юрособа заповнює окрему єдину звітність за такий відокремлений підрозділ із зазначенням в рядку «033» повного найменування відокремленого підрозділу та Додаток № 4ДФ «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі - додаток № 4ДФ) по цьому підрозділу.

Якщо юридичною особою (головним підприємством), що має відокремлені підрозділи, подано Розрахунок з типом «Звітний» або «Звітний новий», який містив у своєму складі лише додатки 4ДФ і не містив додатки щодо відомостей про суми нарахованого єдиного внеску по застрахованим особам, та в Розрахунку не заповнено рядок 033, такий Розрахунок ідентифікується як такий, що поданий за головне підприємство.

Тобто якщо юридичною особою, що має відокремлені підрозділи, подано єдину звітність, яка містила у своєму складі лише додатки 4ДФ до неї з типом «Звітний» або «Звітний новий» і не містила додатки щодо відомостей про суми нарахованого єдиного внеску по застрахованим особам, така юридична особа (головне підприємство) подає Розрахунок з типом «Уточнюючий». Ці моменти ми розкрили у своїй новині на підставі листа ДПС від 13.07.2021 р. №15832/7/99-00-04-03-01-07.

Аналогічний порядок виправлення помилок застосовується до платників, які не мають відокремлених підрозділів.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на серпень  2021 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»