• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №14(90) | 21.09.2021 р.

Дев'яностий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №14(90) | 21.09.2021 р.

Це – чотирнадцятий з початку року (і дев’яностий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

  • зазначимо, що з'явилися проєкти табеля, календаря та альбому форм Держстату на 2022 рік;
  • підкреслимо, що Мінфін проти продовження строку інформаційної кампанії про бенефіціарів;
  • дізнаємося, як нумерувати єдину звітність у разі її подання за один квартал зі статусом звітна, уточнююча та довідкова;
  • зауважимо, що Уряд знову обіцяє зменшити кількість статзвітів;
  • наведемо особливості інформаційної кампанії про бенефіціарів.

Гарного вам читання!

 

***

Статистична звітність-2022: з'явилися проєкти табеля, календаря та альбому форм 
На початку вересня на сайті Держстату оприлюднено проєкти:

При цьому зазначено, що респонденти можуть вибрати найбільш прийнятний для себе спосіб подання звітності:

  • у формі електронного звіту;
  • поштою або факсом (з подальшим підтвердженням на паперових носіях) на адресу відповідного Головного управління статистики (звертаємо увагу, що у цьому разі датою подання звітності є дата отримання оригіналів звітів органами державної статистики);
  • безпосередньо при відвідуванні відповідного Головного управління статистики.

 

Мінфін проти продовження строку інформаційної кампанії про бенефіціарів
Нагадаємо, що з 11 липня розпочалася кампанія з оновлення даних про бенефіціарів. Граничним терміном подання відповідних документів є 10 жовтня.

Проте 20 липня у ВРУ група народних депутатів зареєстрували законопроєкт №5807 «Про внесення змін до деяких законів України щодо зазначення та подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи». За ним термін подання інформації про бенефіціарів можуть продовжити до 11 липня 2022 року. Про це ми зазначали тут.

Незабаром ВРУ має розглянути цей законопроєкт. Наразі ж його ще не розглянув профільний комітет ВРУ. Проте Комітет з питань бюджету вже надав свій висновок. У ньому наведено експертний висновок Мінфіну щодо цього законопроєкту.

Загалом Мінфін висловив зауваження до законопроєкту і не підтримав його у запропонованій редакції.

Тож тепер будемо чекати рішення профільного Комітету ВРУ.

 

Подаєте за один квартал звітну, уточнюючу та довідкову єдину звітність: як нумерувати?
Луганські податківці зазначили, що у рядку 02 заголовної частини єдиної звітності вказується звітний (податковий) період, за який подається Розрахунок з типом «Звітний» («Звітний новий») або звітний (податковий) період, що уточнюється, для Розрахунку з типом «Уточнюючий», та обов’язково зазначається номер Розрахунку (у хронологічному порядку незалежно від типу Розрахунку), що подається за звітний (податковий) період.

Нумерація єдиної звітності здійснюється у хронологічному порядку незалежно від типу Розрахунку («Звітний», «Звітний новий», «Звітний» як «Довідковий», «Уточнюючий») в межах одного звітного (податкового) періоду (кварталу) та не продовжується в наступних.

 

Уряд знову обіцяє зменшити кількість статзвітів 
1 вересня на засіданні Уряду схвалено розроблений Держстатом проєкт Закону «Про офіційну статистику». Документ створює умови для провадження діяльності органів національної системи державної статистики згідно зі загальноприйнятими принципами світової та європейської статистичної практики, зокрема, принципом професійної незалежності.

Серед важливих положень законопроєкту:

  • зменшення звітного навантаження на респондентів через розширення доступу органів державної статистики до даних інших державних органів;
     
  • посилення гарантій органів державної статистики щодо забезпечення конфіденційності статистичної інформації;
     
  • забезпечення доступу до мікроданих у дослідницьких цілях.

 Про це ми писали тут та тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Оскільки кампанія оновлення даних про кінцевих бенефіціарів активно триває, ми вирішили нагадати, як ця процедура впливає на вчинення інших реєстраційних дій. Тобто, що можна зробити одночасно, а що не вийде під час оновлення даних про КБВ?  Про це можна прочитати за посиланням.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на вересень  2021 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»