• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №15(91) | 06.10.2021 р.

Дев'яносто перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №15(91) | 06.10.2021 р.

Це – п’ятнадцятий з початку року (і дев’яносто перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • повідомимо, що Уряд продовжив строки подання проміжної та річної фінзвітності;
  • зауважимо, що з 2022 року єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ може стати щомісячною;
  • зазначимо, що змінилася форма Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній;
  • з’ясуємо, коли при інформуванні про бенефіціарів слід подавати нотаріально засвідчену копію паспорта;
  • підкреслимо, що за ІІІ квартал слід подавати оновлену єдину звітність; 
  • розповімо, яку статистичну та фінансову звітність можна буде подавати в електронному вигляді у 2022 році;
  • наголосимо, що за оновленою декларацією з податку на прибуток вперше звітуватимемо за підсумками 2021 року. 

Гарного вам читання!

***

 

Уряд продовжив строки подання проміжної та річної фінзвітності
22 вересня на черговому своєму засіданні Уряд затвердив постанову №998 «Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності». Її було опубліковано в «Урядовому кур'єрі» №187 від 28.09.2021 р. Відповідно майже всі її норми почали діяти з 28 вересня. Винятками є зміни, що стосуються подання проміжної фінансової звітності, які наберуть чинності з 1 січня 2022 року.

Цією постановою привели Порядок подання фінансової звітності у відповідність до чинних норм Закону про бухоблік та ПКУ. Зокрема:

  • подовжили строки подання проміжної фінансової звітності і річної фінансової звітності;
     
  • удосконалили положення щодо подання в єдиному електронному форматі річної фінансової звітності за 2020 рік та проміжної фінансової звітності за 2021 рік, складених на основі таксономії фінансової звітності за МСФЗ.

Про це ми писали тут, а детальний аналіз змін розглядали ось тут.

 

З 2022 року єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ стане щомісячною: з'явився текст законопроєкту!
29 вересня Уряд підтримав законопроєкт щодо надання щомісячного статусу єдиній звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Про це ми повідомляли тут.

30 вересня цей законопроєкт був зареєстрований у ВРУ під №6120 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб».

Проєктом акта пропонується змінити податковий період з квартального на місячний для подання платниками податків, у тому числі податковими агентами, платниками ЄСВ, контролюючим органам Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, сум утриманого з них податку та сум нарахованого єдиного внеску.

 

Змінилася форма Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній 
Мінфін наказом від 27.08.2021 р. №484 затвердив зміни до:

Зокрема, у формі Повідомлення у новій редакції викладено:

  • Графу 8. Дата, яка є останнім днем фінансового року, за який готується консолідована фінансова звітність міжнародної групи компаній;
     
  • Графу 11. Інформація щодо розміру сукупного консолідованого доходу міжнародної групи за фінансовий рік, який передує звітному.

Крім того, передбачається додатковий код «CBC709» для зазначення у графі 10 Повідомлення платниками, які не є материнською компанією або учасником, уповноваженим на подання Звіту в Україні.

Нова форма повідомлення почала діяти з 24 вересня. Про це ми писали тут.

 

Коли при інформуванні про бенефіціарів слід подавати нотаріально засвідчену копію паспорта?
Нагадаємо, що до 10 жовтня слід проінформувати про бенефіціарів держреєстраторів. І хоча вже Профільний комітет ВРУ рекомендував прийняти закон про продовження строку такого інформування до 11 липня 2022 року, та  поки його навіть у І читанні не прийнято. Тож його доля так і залишається невідомою. 

А тепер звернемося до роз'яснення  Мін'юсту. Так ось в листі від 20.09.2021 р. №82310/8.4.4/32-21 фахівці Мін’юсту зауважили, що нотаріально засвідчена копія паспорта потрібна для паспорта-книжечки громадянина України або паспортного документа іноземця (наразі – йдеться про будь-який документ іноземця, який посвідчує його особу). 

Для ID-карток нотаріального посвідчення не вимагається. Дані такого паспорта держреєстратор може перевірити за даними Єдиного демографічного реєстру. 

Відповідно дані ID-картки просто вносяться до реєстраційної форми (заяви 2 або 4).

 

За ІІІ квартал слід подавати оновлену єдину звітність 
У Наказі №278 додатково було прописано, що єдину звітність за новою формою вперше потрібно подавати за ІІ квартал 2021 року (а опубліковано його було ще в «Офіційному Віснику» №53 від 13.07.2021 р.).

Проте податківці тоді вирішили, що вперше звітувати за новою формою потрібно буде тільки  зі звіту за ІІІ квартал.

І ось  29 вересня з'явився електронний формат оновленої єдиної звітності.

Зокрема, на виконання наказу Мінфіну від 19.05.2021 р. №278  до «Єдиного вікна» додано новий формат єдиної звітності з відповідними додатками:

  • F/J 0500107 - Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Про це ми писали тут.

 

За оновленою декларацією з податку на прибуток вперше звітуватимемо за підсумками 2021 року 
ДПСУ тільки наприкінці вересня надала офіційне роз'яснення щодо нової форми декларації з прибутку та першого її застосування. У ньому нагадано, що з 17 серпня 2021 року набрав чинності Наказ №317,  яким затверджено зміни до форми декларації з податку на прибуток.

Змін в декларації та в додатках до неї небагато, але всі платники податку на прибуток отримали нову форму для звітування.

Згідно з  ч. 1 пп. 46.6 ПКУ, платникам податку на прибуток необхідно подавати декларацію за оновленою формою, починаючи з 01.01.2022 р. за звітний (податковий) період 2021 року. До того ж територіальні податківці вже звертали на це увагу в своєму окремому роз'ясненні. 

Зауважимо, що зараз немає електронного формату оновленої форми декларації. Про це обов'язково повідомимо в окремій новині. 

 

Яку статистичну та фінансову звітність можна буде подавати в електронному вигляді у 2022 році? 
27 вересня Держстат України оприлюднив Перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2022 році.

Переглянути перелік можна тут>>

Станом на 05.10.2021 р. він налічує лише 11 статзвітів та 11 форм фінзвітності. Проте фахівці Держстату зауважують, що перелік ще може доповнюватися в міру реалізації форм в електронному вигляді.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на  жовтень  2021 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»