• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №16(92) | 26.10.2021 р.

Дев'яносто другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №16(92) | 26.10.2021 р.

Це – шістнадцятий з початку року (і дев’яносто другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • наведемо 10 найголовніших новацій щодо оформлення документів згідно з новим ДСТУ;
  • дізнаємося, що громадські організації пропонують звільнити від подання інформації про бенефеціарів;
  • зазначимо, що Мінфін опублікував нові зразки структури власності;
  • з’ясуємо, як заповнити графу «Працювало за трудовими договорами» додатка 4ДФ;
  • підкреслимо, що ще більше підприємств хочуть звільнити від інформування про бенефіціарів та щорічного підтвердження;
  • розповімо, що 15 листопада буде останнім днем для подання ф. №1-ОПП великими платниками до ДПС.

Гарного вам читання!

 

***

10 найголовніших новацій щодо оформлення документів згідно з новим ДСТУ
Південно-східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції зазначило, що сферою застосування ДСТУ 4163:2020, на відміну від ДСТУ 4163:2003, є організаційно-розпорядчі документи незалежно від носія інформації, тобто стандарт визначає склад і зміст постійної інформації реквізитів для організаційно-розпорядчих документів незалежно від носія інформації (паперовий, електронний). ДСТУ 4163:2003 не поширювався на процеси створення та обігу електронних організаційно-розпорядчих документів.

Зокрема, новацією є деталізація складу довідкових даних про юридичну особу, а саме деталізація складу реквізитів поштової адреси – встановлено чітку послідовність реквізитів: назва вулиці, номер будинку, номер корпусу чи офісу (за потреби), назва населеного пункту, району, області, поштовий індекс. Про це все та про інші новації в оформленні документів ми писали тут.

 

Мінфін опублікував нові зразки структури власності 
Нагадуємо, що 20 вересня на своєму сайті Мінфін опублікував зразки структури власності (прямий та непрямий вплив, а також опосередковане володіння).

А станом на 30 вересня з'явилися ще новіші зразки складання схематичного зображення структури власності. Їх можна переглянути за посиланням.

З огляду на зміст нового оновлення Мінфін доповнив оприлюднені раніше зразки. 

Зокрема, додано нові зразки структури власності для громадських спілок, для благодійних організацій, для юросіб, де учасником є малолітня або неповнолітня особа. Крім того, додано приклад по управлінню корпоративними правами кінцевого бенефіціара.

Проте наразі вже продовжено строк для інформаційної кампанії про бенефіціарів до 11 липня 2022 року.

 

Громадські організації пропонують звільнити від подання інформації про бенефеціарів
5 жовтня 2021 року у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону №6131 «Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" щодо подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи».

Ним пропонується внести зміни до п. 9 частини другої ст. 9 Закону №755-IV. А саме - доповнити перелік юридичних осіб, на яких не поширюється вимога щодо подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників, громадськими організаціями та їх відокремленими підрозділами, органами самоорганізації населення. Про це читайте докладніше у нашій новині ось тут.

 

Ще більше підприємств хочуть звільнити від інформування про бенефіціарів та щорічного підтвердження
Пізніше на сайті ВРУ з'явився законопроєкт №6131-2.

За пояснювальною запискою,  пропонується:

1) розширити перелік юридичних осіб, на яких не поширюється вимога щодо подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників, такими юридичними особами: громадські та благодійні організації, асоціації ОСББ, житлово-будівельні, дачні (дачно-будівельні), садівничі, городні (садівничо-городні) та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства), сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, пенсійні фонди, органи самоорганізації населення, споживчі товариства, адвокатські бюро, недержавні організації професійного самоврядування (саморегулювання);

2) встановити, що інформація про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності не подається при державній реєстрації створення юридичної особи щодо юридичних осіб, засновниками яких є виключного фізичні особи, які вважаються її кінцевими бенефіціарними власниками, якщо вони не подали інформацію про те, що кінцевими бенефіціарними власниками такої юридичної особи є інші особи;

3) залишити обов’язок подавати документи та відомості про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності юридичної особи лише при первісній реєстрації юридичної особи та у разі змін у структурі власності та інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи;

4) виключити обов’язок щорічного підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника.

Про це та інші заплановані зміни ми розповідали тут.

 

15 листопада – останній день для великих платників для подання ф. №1-ОПП до ДПС
За нормами  пп. 14.1.24 ПКУ та згідно з пп. 64.7 ПКУ сформовано Реєстр великих платників податків на 2022 рік, який затверджено наказом ДПС від 24.09.2021 р. №838. Про це ми писали тут.

Через це та відповідно до розділу III Порядку формування Реєстру великих платників податків податківці з Офісу великих платників повідомили про необхідність переходу на обслуговування платникам з переліку до їхнього відповідного міжрегіонального управління та не пізніше 15 листопада 2021 року подати заяву за формою №1-ОПП з позначкою «Зміна місцезнаходження, пов'язана із зміною адміністративного району, або включення/невключення до Реєстру ВПП».

 

Як заповнити графу «Працювало за трудовими договорами» додатка 4ДФ?
Відповідно до п. 2.1 Інструкції №286 в облікову кількість штатних працівників включаються усі наймані працівники, які уклали письмово трудовий договір (контракт) і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день і більше, а також власники підприємства, якщо, крім доходу, вони отримували заробітну плату на цьому підприємстві.

Саме на підставі цієї норми рівненські податківці наголосили, що кількість працівників, які перебувають у відпустках у зв'язку з вагітністю та пологами, для догляду за дітьми, у відпустці без збереження заробітної плати тощо та щодо яких у звітному періоді не здійснювалось нараховування (виплата) доходів за ознакою «101», в графі «Працювало за трудовими договорами» додатка 4ДФ до Розрахунку не відображається.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на  листопад  2021 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»