• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №17(93) | 10.11.2021 р.

Дев'яносто третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №17(93) | 10.11.2021 р.

Це – сімнадцятий з початку року (і дев’яносто третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

  • зауважимо, що ДПС оновила «Єдине вікно подання електронної звітності»;
  • підкреслимо, що Уряд підтримав зміни в формуванні е-первинки та в поданні консолідованої фінзвітності;
  • з’ясуємо, які звіти будемо подавати до Держстату у 2022 році;
  • зазначимо, що про отримання або знищення печатки контролюючі органи інформувати не обов'язково;
  • повідомимо, коли вперше підтверджувати відомості про бенефіціарів.

Гарного вам читання!

***

ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 28.10.2021 р.) 
Наприкінці жовтня ДПСУ оприлюднила оновлення до версії 1.29.24.0 спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» станом на 28.10.2021 р.

Зокрема, на виконання наказу Мінфіну від 28.08.2021 р. №485 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників» додано: 

  • F/J 1315102 - Заява про взяття на облік платника єдиного внеску за ф. №1- ЄСВ;
  • F1315002 - Заява про взяття на облік платника єдиного внеску (члена фермерського господарства) за ф. №12- ЄСВ.

 

Уряд підтримав зміни в формуванні е-первинки та поданні консолідованої фінзвітності 
28 жовтня Уряд ухвалив проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України  «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (завантажити).

За пояснювальною запискою до законопроєкту №6244, цим проєктом  передбачається запровадити категорії груп материнського підприємства та його дочірніх підприємств та звільнити від обов’язкового складання і подання консолідованої фінансової звітності малі та середні групи, а також удосконалити окремі норми щодо подання фінансової звітності, складеної за МСФЗ на основі таксономії фінансової звітності в єдиному електронному форматі та уточнити перелік підприємств, які складають фінансову звітність за МСФЗ, оприлюднення консолідованої фінансової звітності разом з аудиторським звітом та вимог до обов’язкових реквізитів первинних документів.

Проєктом Закону уточнюються норми щодо формування е-первинки.

Зокрема, залежно від характеру господарської операції та технології обробки облікової інформації до первинних документів можуть бути включені додаткові реквізити.

Первинні документи, створені автоматично в електронній формі програмним забезпеченням інформаційно-комунікаційної системи, застосовуються у бухобліку за умови наявності накладеного на електронний документ ЕЦП чи печатки з дотриманням вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

Про це ми писали тут.

 

Які звіти будемо подавати до Держстату у 2022 році?
Нагадаємо, що ще у вересні Держстат оприлюднив проєкти Календаря та Альбому статспостережень на 2022 рік.  

І ось 2 листопада Держстат опублікував зміни у поданні форм державних статистичних спостережень до органів державної статистики на 2022 рік. Зокрема, для подання 78 звітів змінено форми, тільки дві форми скасовано та затверджено 7 нових звітів. Тобто обіцяного масштабного зменшення звітів, які треба подавати до Держстату, так й не сталося.

З переліком звітів на 2022 рік можна ознайомитися у нашій новині ось тут.

 

Отримали або знищили печатку: чи повідомляти ДПС? 
Податківці зазначили, що  відповідно до п. 4 ст. 62 ГКУ підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків та може мати печатки.

Особливості статусу громадянина як суб’єкта господарювання визначаються ст. 128 ГКУ, яка не містить вимог щодо обов’язкової наявності печатки у суб’єкта господарювання.

Нормативно-правові акти з питань оподаткування не передбачають обов’язку платника податків повідомляти контролюючі органи про отримання або знищення печатки.

Окремо податківці нагадали, що форми документів, які подаються до ДПС (заяви, повідомлення, податкові декларації тощо), передбачають засвідчення підпису ФОПів або посадових осіб – юридичної особи печаткою за її наявності.

 

Коли вперше підтверджувати відомості про бенефіціарів?
Ще 12 жовтня ми наводили одне роз'яснення від Мін’юсту, за яким було не чітко зрозуміло, чи потрібно буде оновлювати дані у 2022 році.

А вже 5 листопада  з'явилося нове роз'яснення (знову ж таки від територіального органу Мін'юсту), але вже з урахуванням строку перенесення для інформування про бенефіціарів.

За ним для юросіб, створених та зареєстрованих до 28.04.2020 р., вперше підтверджувати відомості про бенефіціарів слід у такі строки:

  • якщо відомості подано у період з 11.07.2021 р. по 31.12.2021 р. - вперше підтверджувати бенефіціарів слід у 2022 році;
     
  • якщо відомості подано після 01.01.2022 р. - вперше подавати підтвердження про бенефіціарів необхідно у 2023 році.

Зверніть увагу! Для підприємств, створених та зареєстрованих після 28.04.2020 р., перше підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника слід подавати у 2022 році. 

Підтвердження відомостей про КБВ подається протягом 14 календарних днів з дати державної реєстрації юрособи.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на листопад  2021 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»