• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №1(96) | 18.01.2022 р.

Дев’яносто шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №1(96) | 18.01.2022 р.

Це – перший з початку року (а загалом дев’яносто шостий) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минув майже місяць. За цей час сталося чимало, а саме:

  • розкажемо, що вже з’явилися календар, табель та альбом форм Держстату на 2022 рік;
  • підкреслимо, що з 1 січня діє оновлена форма №20-ОПП та інші зміни в обліку платників податків;
  • зазначимо, що Мінфін затвердив УПК щодо заповнення та подання ф. №20-ОПП;
  • розповімо, що декларацію з податку на прибуток знову збираються оновити;
  • проінформуємо, що до 1 лютого (включно) юрособи мають подати звіт про квоти за 2021 рік;
  • з’ясуємо, коли подавати підтвердження інформації про бенефіціарів – у 2022 чи 2023 році;
  • зауважимо, що з 5 січня діє нова форма повідомлення про прийняття на роботу.

Гарного вам читання!

 

***

З 1 січня – оновлена форма №20-ОПП та інші зміни в обліку платників податків 

Мінфін наказом від 13.12.2021 р. №662  затвердив зміни до низки власних нормативно-правових актів, зокрема, до Порядку обліку платників податків і зборів. 

У зв’язку з цим до форм документів (додатків до Порядку обліку) вносяться зміни i передбачається надання інформації про територію aбo згідно з КАТОТТГ, a6o згідно з KOATУУ. А саме внесено зміни до таких додатків:

  • додаток 2. Довідка про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до Єдиного державного реєстру (форма № 34-ОПП);
     
  • додаток 5. Заява (для юридичних осіб та відокремлених підрозділів) (форма №1-ОПП);
     
  • додаток 6. Заява нерезидента (для іноземної юридичної компанії, організації або її відокремленого підрозділу) (форма №1-ОПН);
     
  • додаток 8. Заява (для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність) (форма №5-ОПП);
     
  • додаток 9. Заява про взяття на облік за неосновним місцем обліку (форма №17-ОПП);
     
  • додаток 10. Повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (форма №20-ОПП). Так, у розділі 3 повідомлення слова "Адміністративна одиниця відповідно до КОАТУУ" замінено словами "Територія територіальної громади", а слова "Код за КОАТУУ" на "Код КАТОТТГ". Абзац другий пункту 5 додатка до Повідомлення за формою №20-ОПП викладено у такій редакції: "Графи 6 - 7 "Територія територіальної громади, де знаходиться об'єкт оподаткування" заповнюється відповідно до Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ), що розміщений на офіційному вебсайті Міністерства розвитку громад та територій України."

Про це ми зазначали тут.

Також внесено зміни до  всіх реєстраційних документів для роботи з РРО, ПРРО, РК та КОРО (про це ми писали  тут).

 

Нюанси заповнення та подання ф. №20-ОПП: нова УПК від Мінфіну
Наказом Мінфіну від 12.01.2022 р. № 7 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань обліку платників податків.

Консультація надає відповідь на питання, в яких окремих випадках платник податків зобов’язаний:

  • стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку шляхом подачі повідомлення за формою 20-ОПП;
     
  • повідомляти контролюючі органи за основним місцем обліку про окремі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням;
     
  • подавати повідомлення за формою № 20-ОПП про об’єкти оподаткування своїх відокремлених підрозділів (філій, представництв).

Також у консультації надається відповідь на питання щодо застосування штрафних санкцій за внесення до форми №20-ОПП інформації, іншої ніж у Рекомендованому довіднику типів об'єктів оподаткування, що оприлюднений на офіційному вебсайті ДПС. Про це ми зазначали тут.

 

Статистична звітність-2022: з'явилися календар, табель та альбом форм 
28 грудня  на сайті Держстату оприлюднено:

А незадовго до цього був затверджений Загальний табель (перелік) форм державних статистичних спостережень на 2022 рікТрадиційно перелік містить назви форм статзвітності, які потрібно подавати наступного року, реквізити наказів, якими вони затверджені, строк та періодичність подання, а також хто повинен подавати кожен з цих звітів. Про це читайте тут.

 

Декларацію з податку на прибуток знову збираються оновити
12 січня 2022 року на сайті ДПСУ  розміщено проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів» (завантажити).

  • Зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (завантажити)
  • Додаток МПЗ до рядка 06.2 МПЗ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (завантажити)
  • Додаток МПЗ-З до рядка 02 МПЗ-З додатка МПЗ до рядка 06.2 МПЗ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (завантажити)

Проєкт наказу підготовлено з урахуванням змін, внесених до ПКУ Законом №1914-IX . Зокрема, до п. 141.9 ПКУ, яким передбачені особливості визначення загального мінімального податкового зобов’язання платників податку – власників, орендарів, користувачів на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

 

До 1 лютого (включно) юрособи мають подати звіт про квоти за 2021 рік
Нагадаємо, що квота – це норматив працевлаштування громадян, зазначених у ч. 1 ст. 14 Закону про зайнятість (крім осіб з інвалідністю), у розмірі:

  • 5% середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік для підприємств, установ та організацій з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб;
     
  • не менше однієї особи у середньообліковій чисельності штатних працівників для підприємств, установ та організацій з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб для працевлаштування осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років.

Таке визначення встановлено Порядком №271. І ось саме за ці квоти й треба звітувати.

Зауважимо, що в 2021 році цей звіт  (форма №3-ПН) не змінювався, тому правила заповнення та його форма залишаються без змін.

10 січня 2022 року Центр зайнятості повідомив, що звітувати про квоти за 2021 рік підприємства мають до 1 лютого включно. Про це все читайте у нашій аналітиці докладніше тут.

 

З 5 січня діє нова форма повідомлення про прийняття на роботу
Уряд постановою від 28.12.2021 р. №1392 вніс зміни до Порядку №413. Завдяки їм для всіх роботодавців змінилися правила подання повідомлення. Постанова №1392 почала діяти з 5 січня через опублікування в "Урядовому кур'єрі" №1 від 05.01.2022 р. Про це читайте тут.

Так, повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації) та/або резидентом Дія Сіті до територіальних органів Державної податкової служби за місцем обліку їх як платника ЄСВ за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором та/або до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті. Його слід подавати засобами електронного зв’язку з використанням ЕЦП. Це стосується всіх роботодавців!

За відсутності технічної можливості подання повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту засобами електронного зв’язку в електронній формі таке повідомлення подається у формі документа на папері згідно з додатком разом з копією в електронній формі. Нову форму можна завантажити тут

Аналіз заповнення нової форми ми навели в окремій аналітиці. Але зауважимо, що поки електронного формату нової форми ДПС не створено.

 

І наостанок –  аналітика від редакції «Дебет-Кредит»
Зараз триває компанія з оновлення даних про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ). Вона закінчиться 11.07.2022 р. Але під час цієї компанії не слід забувати й про щорічне підтвердження поданої інформації. Адже для деяких юросіб воно відбуватиметься вже у 2022 році. Про це докладно читайте тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на  січень 2022 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»