• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №05(100) | 22.03.2022 р.

Сотий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №05(100) | 22.03.2022 р.

Це – п'ятий з початку року (а загалом сотий та другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • зауважимо, що до кінця карантину бізнес звільнили від токенів;
  • розповімо, як відзвітувати з акцизу за лютий через війну;
  • проінформуємо, що з 15 березня діє оновлена форма декларації з податку на прибуток;
  • ознайомимося зі змінами до декларації з плати за землю;
  • наведемо нюанси звітування з ПДВ під час війни;
  • зазначимо, що під час війни е-сервіси ДПС та Е-кабінет працюють, але з обмеженнями.

Гарного вам читання!

 

***

Як відзвітувати з акцизу за лютий через війну?
11 березня податківці проінформували, що для забезпечення декларування податкових зобов’язань з акцизного податку, що підлягають сплаті до бюджету за лютий 2022 року, у звітності за такий період декларують у загальному порядку на підставі наявних у платника первинних документів, але для реалізаторів пального та спирту є особливості.

Зокрема, обсяги реалізації (отримання) пального та спирту етилового, які станом на 24 лютого підтверджені зареєстрованими в ЄРАН акцизними накладними та розрахунками коригування до них, а також заявками на поповнення (коригування) залишків пального або спирту етилового,  відображаються у відповідних графах Додатку 1-1 та  Додатку 1-2 до звітності з акцизного податку у загальному порядку.

 

До кінця карантину бізнес звільнили від токенів
Нагадаємо, що з 31 березня ми мали б перейти на токени та інші захищені ЕП.

Завдяки Постанові №229 у Постанові №1236 з'явилася норма щодо використання до кінця карантину електронних підписів чи печаток, що базуються на сертифікатах відкритого ключа, виданих кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг без відомостей про те, що особистий ключ зберігається в засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки, користувачами електронних довірчих послуг для здійснення електронної взаємодії, електронної ідентифікації та автентифікації фізичних, юридичних осіб і представників юридичних осіб.

Але якщо законодавством передбачено використання виключно кваліфікованих електронних підписів чи печаток (засобів кваліфікованого електронного підпису чи печатки, кваліфікованих електронних довірчих послуг) або засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри, крім вчинення в електронній формі правочинів, що підлягають нотаріальному посвідченню та/або державній реєстрації у випадках, установлених законом, та випадках, пов’язаних з високим ризиком для інформаційної безпеки, що визначається власниками відповідних інформаційних та інформаційно-комунікаційних систем з урахуванням обмежень, установлених абзацом другим ч. 2 ст. 17 Закону «Про електронні довірчі послуги».

Про це все ми писали тут.

 

Під час війни е-сервіси ДПС та Е-кабінет працюють, але з обмеженнями
9 березня ДПС наголосила, що вона працює в оперативному режимі (крім центрів обслуговування платників) та продовжує забезпечувати ведення обліку податків, зборів, платежів та ЄСВ з метою наповнення бюджету.

Електронні сервіси ДПС та Електронний кабінет працюють, але з певними обмеженнями, що зумовлено необхідністю захисту прав платників.

Про особливості роботи електронних сервісів можна дізнатися за посиланням.

 

Затверджено нову форму декларації з плати за землю
Мінфін наказом від 18.02.2022 р. №83 виклав у новій редакції Податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).

Декларацію приводять у відповідність до чинного законодавства, а саме до п. 86 розд. I Закону №1914-IX. Зокрема:

  • у декларації код КОАТУУ (10 символів) замінюється на код КАТОТТГ (19 символів);
     
  • запроваджується позиція «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється». Заповнюється цей рядок лише у разі проставляння відповідної відмітки про подання «уточнюючої» декларації.

Про це ми зазначали тут.

 

З 15 березня діє оновлена форма декларації з податку на прибуток
Мінфін наказом від 10.02.2022 р. №58 вніс зміни до форми декларації з податку на прибуток. Він набрав чинності 15 березня (з дня його офіційного опублікування в «Офіційному віснику України» №21/2022).

Для приведення декларації у відповідність до положень ПКУ:

  • «Особливі відмітки Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» доповнено позицією щодо подання декларації платником податку, що визначає податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобов’язання;
     
  • показники доповнено новим рядком, в якому відображається податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобов’язання;
     
  • таблицю «Наявність додатків 13» доповнено позицією «МПЗ»;
     
  • у самій декларації з'явився новий рядок 06.2 МПЗ. Відповідно змінилася й формула у рядку 17;
     
  • змінився зміст рядків за кодами 35 – 37;
     
  • відповідні зміни внесено й до додатка ВП;
     
  • форму декларації доповнено новим додатком МПЗ.

Про це ми писали тут.

 

Правила звітування з ПДВ під час війни: нагадування від ДПС
Податківці розповіли, що  у податковій звітності з податку на додану вартість:

  • за звітний період лютий 2022 року – податкові зобов’язання та податковий кредит формуються на підставі зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних (що були зареєстровані в ЄРПН до 24.02.2022) та наявних у платника первинних документів бухгалтерського обліку, складених відповідно до Закону про бухоблік (за операціями, не підтвердженими зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними та розрахунками коригування до них) (далі – первинний (розрахунковий) документ);
     
  • за наступні звітні періоди в період дії воєнного стану – податкові зобов’язання та податковий кредит мають формуватися на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на квітень 2022 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»