• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №12(107) | 26.07.2022 р.

Сто сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №12(107) | 26.07.2022 р.

Це – дванадцятий  з початку року (а загалом сто сьомий та девʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минув майже місяць. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • дізнаємося, за яких умов не буде штрафів за час війни за неподання єдиної звітності;
  • повідомимо, що ВРУ підтримала у І читанні новий порядок інформування про бенефіціарів;
  • наголосимо, що за порушення строків оприлюднення фінзвітності не штрафуватимуть;
  • зауважимо, що змінилася форма декларації акцизного податку;
  • наголосимо, що за півріччя з податку на прибуток слід звітувати за новою формою.

Гарного вам читання!

***

 

За порушення строків оприлюднення фінзвітності не штрафуватимуть
19 липня ВРУ прийняла в цілому урядовий законопроєкт №7378 щодо звільнення від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності у період дії воєнного стану або стану війни.

Після підписання Президентом закон набере чинності з дня, наступного за днем опублікування. Наразі остаточний текст не оприлюднено.

За законопроєктом внесено зміни до Закону “Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни”. Ними передбачено, що:

  • оприлюднення річної фінансової звітності та річної консолідованої фінансової звітності разом з відповідними аудиторськими звітами, звітом про управління, консолідованим звітом про управління, звітом про платежі на користь держави та консолідованим звітом про платежі на користь держави здійснюється протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неоприлюднення фінансової звітності;
     
  • у період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом трьох місяців після його припинення чи скасування звільнити юридичних осіб від відповідальності за порушення вимог Закону про бухоблік щодо своєчасності та повноти оприлюднення фінансової звітності у повному обсязі на вебсторінці або вебсайті юридичної особи разом з відповідними аудиторськими звітами.

 

Змінилася форма декларації акцизного податку
Мінфін наказом від 31.05.2022 р. №151 (зареєстрований в Мін'юсті 12.07.2022 р. за №763/38099) затвердив зміни до:

  • форми декларації акцизного податку,
     
  • Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку.

Зокрема, у формі декларації, додатках до неї і Порядку заповнення слова «код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ», «код КОАТУУ», «кодом за КОАТУУ» у всіх відмінках замінено словами «код території» у відповідних відмінках.

Наказ почав діяти з 21 липня 2022 р. Вперше звітувати за цією формою потрібно буде у вересні. На цьому наголосила ДПС.

 

За яких умов не буде штрафів за час війни за неподання єдиної звітності?
Платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо дотримання термінів подання звітності, звільняються від відповідальності за несвоєчасне подання єдиної звітності, граничний термін виконання яких припадає на період, починаючи з 24 лютого 2022 року по 27 травня за умови її подання до 20 липня 2022 року. Тож з 20 липня за несвоєчасне подання звітності у разі наявності можливості звітування буде чекати фінштраф у розмірі 340 грн.

А платники податків, які не мали можливості виконувати свої податкові обов’язки та у яких вона відновилася, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості платника податків, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків за умови виконання ними таких податкових обов’язків протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків. Про це ми писали тут.

 

Новий порядок інформування про бенефіціарів та створення структури власності
8 липня ВРУ підтримала у І читанні законопроєкт №6320 від Президента.

Його метою є спрощення подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності юридичними особами, що вносяться до ЄДР, прискорення перевірки поданих відомостей, створення системи методологічної допомоги юридичним особам при визначенні кінцевих бенефіціарних власників та структури власності.

Зокрема, планується:

  • автоматизувати проведення перевірки відомостей про осіб, що є кінцевими бенефіціарними власниками юридичної особи, поданих до ЄДР в електронній формі, з використанням засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;
     
  • скасувати вимоги щодо виключно нотаріального засвідчення копій документів, що подаються для підтвердження особи кінцевого бенефіціарного власника;
     
  • скоротити випадки подання юридичними особами відповідних відомостей під час проведення реєстраційних дій.

Ці зміни будуть внесени до Закону про держреєстрацію.

 

За півріччя з податку на прибуток слід звітувати за новою формою
Податківці з Офісу великих платників наголосили, що декларація за оновленою формою (з урахуванням змін, внесених Наказом №58) подається, починаючи зі звітного періоду – півріччя 2022 року.

На вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів розміщені електронні форми Декларацій з додатками, які приймаються з 01.07.2022 р. за ідентифікаторами форм:

  • J0100122 – для юридичних осіб;
  • F0100722 – для фізичних осіб;
  • J0100922 – для інститутів спільного інвестування;
  • J0100522 – для виробників сільськогосподарської продукції за рік (річний податковий (звітний) період починається з 01 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на серпень 2022 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»