• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №17(112) | 24.10.2022 р.

Сто дванадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №17(112) | 24.10.2022 р.

Це – сімнадцятий  з початку року (а загалом сто дванадцятий та чотирнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло майже три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

  • розкажемо, якою датою закриваються ІКП у зв’язку з припиненням платника податків;
  • визначимося, як «єдиннникам» зі спецгрупи відзвітувати за загальне мінімальне податкове зобов’язання за 2022 рік;
  • зʼясуємо, чи подавати ф. №20-ОПП у разі укладання договору зберігання майна;
  • підкреслимо, що Мінфін вніс зміни до форми «нульової» декларації;
  • проінформуємо, що ДПС навела результати звітування з ТЦУ за 2021 рік

Гарного вам читання!

 

***

ДПС навела результати звітування з ТЦУ за 2021 рік
До ДПС за результатами 2021 звітного року надійшло 2 318 звітів про контрольовані операції, що приблизно дорівнює минулорічному показнику.

При цьому задекларована платниками податків сума КО становить 3,6 трлн грн, яка є більшою ніж за 2020 рік на 1,1 трлн гривень.

В основному КО здійснювались з нерезидентами, які зареєстровані в Швейцарській Конфедерації (21%), Республіці Австрія (20%), Французькій Республіці (15%), Об’єднаних Арабських Еміратах та Сполучених Штатах Америки (по 4%).

Значну питому вагу в загальному обсязі КО займають операції з товарами – 46% (у тому числі з сировинними – 19%) та банківські послуги – 41%. Інші категорії операцій мають значно меншу частку, зокрема, послуги – 6%, фінансові послуги – 4%, операції з цінними паперами – 2% та інші – 1%.

 

Мінфін вніс зміни до форми «нульової» декларації
Мінфін наказом від 16.09.2022 р. №292 приводить у відповідність до Закону №2516:

  • форму одноразової (спеціальної) добровільної декларації. У розділі XII цифри "01.11.2023", "01.11.2024" замінено відповідно цифрами "01.05.2024", "01.05.2025";
     
  • Порядок подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. В абзаці другому пункту 3 розділу I слова і цифри "до 01 вересня 2022 року" замінено словами і цифрами "до 01 березня 2023 року".

Щоправда, згодом наказом від 07.10.2022 р. №321 Мінфін вніс ще косметичні правки до Наказу №292. А саме у пункті 1 наказу слова "Форми", "зареєстрованої" замінено словами "форми", "зареєстрованим".

Накази наберуть чинності з дня офіційного опублікування. Станом на 24.10.2022 р. ще не опубліковані.

 

Якою датою закриваються ІКП у зв’язку з припиненням платника податків?
Полтавські податківці вказали, що в інформаційній системі ІКП закриваються зі встановленням дати закриття за умов:

  • погашення сум податкового боргу, недоїмки зі сплати єдиного внеску, штрафних санкцій та пені та/або списання сум податкового боргу, штрафних санкцій та пені;
     
  • повернення платнику помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та/або списання до бюджетів за заявою платника;
     
  • повернення платнику помилково та/або надміру сплачених коштів єдиного внеску та/або списання до фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування за заявою платника;
     
  • відсутності розстрочених (відстрочених) грошових зобов’язань, податкового боргу або іншої заборгованості, контроль за справлянням якої покладено на податкові органи, яка може бути розстрочена (відстрочена) згідно з чинним законодавством, не погашених на дату закриття ІКП;
     
  • повноти відображення в ІКП результатів контрольно-перевірочної роботи.

 

Як «єдиннникам» зі спецгрупи відзвітувати за загальне мінімальне податкове зобов’язання за 2022 рік?
Податківці з Офісу великих платників підкреслили, що платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливий порядок оподаткування, що зобов’язані визначити загальне мінімальне податкове зобов’язання платників єдиного податку, подають звітність за звітний період – грудень як податкову декларацію платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, в якій розраховують зобов’язання платників єдиного податку наростаючим підсумком, загальне мінімальне податкове зобов’язання.

 

Договір зберігання майна: чи подавати форму №20-ОПП?
При укладанні договору зберігання майна ф. №20-ОПП подається за такими правилами:

  • суб’єкт господарювання – поклажодавець у повідомленні за ф. № 20-ОПП надає інформацію про майно, яке передає на зберігання. При цьому застосовує принцип укрупнення інформації про таке майно як про об’єкти, якщо вони однотипні чи мають однотипне призначення (наприклад: обладнання для торгового місця – лоток, прилавок, холодильник, столи, стільці у повідомленні зазначаються як один об’єкт – «Торгівельне місце», комп’ютери, принтери, інша офісна техніка – «Сервісний/Технічний центр» чи «Агентство», «Студія»). При цьому у графі 9 «Стан об’єкта оподаткування» повідомлення № 20-ОПП проставляється ознака «3 тимчасово не експлуатується». Після повернення такого майна зберігачем суб’єкт господарювання надає інформацію про зміни відомостей про об’єкт оподаткування;
     
  • суб’єкт господарювання – зберігач надає у повідомленні № 20-ОПП інформацію про місце, призначене для зберігання майна (наприклад: склад, ангар, сховище).

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на листопад 2022 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»