• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №19(114) | 29.11.2022 р.

Сто чотирнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №19(114) | 29.11.2022 р.

Це – девʼятнадцятий  з початку року (а загалом сто чотирнадцятий та шістнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло майже три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

  • розповімо, що Мінфін знову змінив форму декларації з податку на прибуток;
  • зʼясуємо, за який місяць потрібно вперше подати звіт про обсяги імпорту непереробленої тютюнової сировини;
  • підкреслимо, що з 2023 року потрібно буде звітувати з плати за землю за оновленою формою;
  • наголосимо, що Порядок надання роботодавцями інформації про зайнятість скасують;
  • повідомимо, що розмір штрафу за неправдиві відомості у митній декларації зменшать втричі;
  • зазначимо, що ВРУ прийняла за основу законопроєкт щодо нових адмінштрафів аудиторам.

Гарного вам читання!

 

***

Мінфін знову змінив форму декларації з податку на прибуток
Наказом від 13.09.2022 р. №274 Мінфін затвердив зміни до форми декларації з податку на прибуток.

Зокрема, декларацію доповнено новим додатком ДІЯ (рядок 06.3 ДІЯ). У ньому проводитиметься розрахунок податку на операції резидента Дія.Сіті - платника податку на особливих умовах.

Крім того, у заголовній частині декларації зʼявиться позначка для подання резидентами Дія.Сіті декларації з прибутку. Також зʼявляться згадки про цих платників податків в основній частині декларації та додатках ВП, РІ.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування (станом на 28.11.2022 р. цього не відбулося).

Відповідно всі платники податку на прибуток повинні будуть подавати вже оновлену форму. Проте за нормами п. 46.6 ПКУ звітувати за нею потрібно буде лише за підсумками І кварталу 2023 року та за 2023 рік, але думки ДПС щодо цього поки немає.

 

За який місяць потрібно вперше подати звіт про обсяги імпорту непереробленої тютюнової сировини?
ДПСУ у своєму розʼясненні підкреслила, що відповідно до п. 46.6 ПКУ, якщо у результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності Мінфін зобов'язаний оприлюднити нові форми звітності.

Але оскільки Наказ №271 оприлюднено 21.10.2022 р. та відповідно набирає чинності з 20.12.2022 р., Звіт про обсяги імпорту непереробленої тютюнової сировини подається, починаючи зі звітного періоду за грудень 2022 року.

 

З 2023 року потрібно буде звітувати з плати за землю за оновленою формою
Податківці нагадали, що 22 березня 2022 року набрав чинності наказ Мінфіну від 18.02.2022 р. №83, згідно з яким внесені зміни до форми Податкової декларації з плати за землю, затвердженої наказом Мінфіну від 16.06.2015 р. №560 (далі – Наказ №560).

Але базовим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік. Тому оновлена форма буде використовуватися для складання звітності, починаючи з 01.01.2023 р.

 

Порядок надання роботодавцями інформації про зайнятість скасують
Наприкінці листопада СПО профспілок оприлюднило для обговорення проєкт Наказу Мінекономіки, яким пропонується скасувати Порядок надання роботодавцями державній службі зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

Нагадаємо, що причиною цього стало прийняття та набрання чинності Закону №2622-IX щодо реформування служби зайнятості, соцстрахування на випадок безробіття та виплати компенсації ЄСВ за працевлаштованих з числа безробітних. Ним передбачено:

  • розширення обсягу програм сприяння зайнятості та їх адресатів;
  • відмова від квот на працевлаштування окремих категорій осіб;
  • зміна підходів до стимулювання зайнятості найбільш вразливих осіб;
  • нові інструменти сприяння зайнятості молоді;
  • додаткові заходи по подоланню тривалого безробіття;
  • залежність підтримки безробітних від тривалості трудової діяльності;
  • осучаснення підходів щодо належної роботи;
  • нові можливості з підвищення конкурентоздатності;
  • розширення кола осіб, які можуть отримувати послуги як безробітні;
  • уточнення особливості обслуговування безробітних у період воєнного стану.

 

Розмір штрафу за неправдиві відомості у митній декларації зменшать втричі: прийнято закон
16 листопада ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №8062 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо врегулювання питання притягнення до адміністративної відповідальності за дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру, а також інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів».

Наразі остаточний текст закону не оприлюднений.

Законопроєктом пропонувалося викласти у новій редакції статтю 485 МКУ. Згідно з нею за заявлення у митній декларації з метою неправомірного звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру неправдивих відомостей щодо істотних умов зовнішньоекономічного договору (контракту), ваги (з урахуванням допустимих втрат за належних умов зберігання і транспортування) або кількості, країни походження, відправника та/або одержувача товару, неправдивих відомостей, необхідних для визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та його митної вартості, та/або надання з цією ж метою митному органу документів, що містять такі відомості, або несплата митних платежів у строк, встановлений законом, або інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів, а так само використання товарів, щодо яких надано пільги зі сплати митних платежів, в інших цілях, ніж ті, у зв’язку з якими було надано такі пільги, пропонується встановити штраф в розмірі від 50% до 100% несплаченої суми митних платежів.

 

ВРУ прийняла за основу законопроєкт щодо нових адмінштрафів аудиторам
16 листопада ВРУ прийняла за основу урядовий законопроєкт №6246 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення».

Законопроєкт передбачає встановлення адміністративної відповідальності за:

  •  неутворення аудиторського комітету або непокладення на орган (підрозділ) відповідних функцій у випадках, визначених законом (штраф від 100 до 200 нмдг (1700 - 3400 грн));
     
  •  порушення вимог закону щодо процедури відбору суб’єкта аудиторської діяльності для проведення обов’язкового аудиту фінансової звітності підприємства, що становить суспільний інтерес (штраф від 200 до 1000 нмдг (3400 - 17000 грн));
     
  •  несвоєчасне надання інформації без поважних причин, неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, відмова в наданні інформації (штраф від 100 до 200 нмдг (1700 - 3400 грн).

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на грудень 2022 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»