• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №20(115) | 20.12.2022 р.

Сто п'ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №20(115) | 20.12.2022 р.

Це – двадцятий з початку року (а загалом сто пʼятнадцятий та сімнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло майже три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • розповімо, які статзвіти можна буде подавати в електронному вигляді у 2023 році;
  • зауважимо, що ДПС підготувала зміни до декларації з рентної плати;
  • підкреслимо, що затверджено нову декларацію з податку на нерухомість;
  • наголосимо, що слід провести інвентаризацію перед складанням фінзвітності за 2022 рік;
  • розкажемо, як буде виглядати єдиний перелік ТОТ та районів бойових дій від Мінреінтеграції;
  • наголосимо, що з 2 грудня діє оновлений порядок подання фінзвітності.

Гарного вам читання!

 

***

Які статзвіти можна буде подавати в електронному вигляді у 2023 році?
На початку грудня Держстат оприлюднив Перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2022-2023 році.

Переглянути перелік можна тут.

Станом на 19.12.2022 р. він налічує 70 звітів (59 статистичних та 11 фінансових). Зауважимо, що на початку 2022 року  перелік налічував 77 статзвітів та 11 фінзвітів.

Проте фахівці Держстату попереджають, що перелік ще може доповнюватися у міру реалізації форм в електронному вигляді.

Якщо у вас виникне необхідність подання форми статистичної або фінансової звітності до дати її включення у цей перелік, ви можете подати її у паперовому вигляді.

 

ДПС підготувала зміни до декларації з рентної плати
6 грудня ДПСУ оприлюднила проєкт Наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з рентної плати».

Розроблено його з метою підвищення ефективності адміністрування контролюючими органами рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів. А саме пропонується доповнити:

  • розрахунок з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування (додаток 8 до Податкової декларації), позиціями, що відображатимуть інформацію про вид та діаметр лісової породи деревини, що вирубується, а також місцезнаходження лісової ділянки, на якій здійснюється вирубка такої породи;
     
  • декларацію новим додатком 17 «Кодифікатор лісової породи деревини», яким передбачено присвоїти окремий код для кожного виду лісової породи деревини.   

Переглянути їх можна тут.

 

Зустрічайте! Нова декларація з податку на нерухомість
Мінфін наказом від 10.11.2022 р. №371 виклав у новій редакції форму Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Вона також містить два окремі додатки: Розрахунок у частині об'єктів житлової нерухомості та Розрахунок у частині об'єктів нежитлової нерухомості.

В оновленій декларації передбачені місця для зазначення коду Кодифікатора (КАТОТТГ), інформації щодо адреси місць розташування об’єктів оподаткування, строку користування податковою пільгою у звітному періоді, виокремлення нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ПКУ.

З метою зменшення помилок (розбіжностей) при поданні уточнюючих податкових декларацій запроваджено позицію «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється». Про це докладніше читайте тут.

 

Не забудьте провести інвентаризацію перед складанням фінзвітності за 2022 рік
Мінфін у розʼясненні від 26.10.2022 р. №41010-07/595-ЗПІ/483 наголосив, що відповідно до Порядку №419 перед складанням річної фінансової звітності обов'язкове проведення інвентаризації активів та зобов'язань підприємства.

Фахівці Мінфіну нагадали і про те, що проведення інвентаризації також обов'язкове у разі, зокрема, пожежі, стихійного лиха або техногенної аварії.

Зокрема, виявлені під час інвентаризації непридатні або зіпсовані запаси вносяться до окремого інвентаризаційного опису, в якому вказуються найменування відповідних запасів, їх кількість, причини, ступінь і характер псування, пропозиції щодо їх знецінення, списання або можливості використання цих предметів у господарських цілях. Про це ми докладно писали у своєму коментарі до розʼяснення Мінфіну ось тут.

 

Як буде виглядати єдиний перелік ТОТ та районів бойових дій від Мінреінтеграції?
6 грудня Уряд замість окремого документа вирішив прийняти постанову, якою визначено механізм формування єдиного для всіх переліку територій, де ведуться (велися) бойові дії або які тимчасово окуповані російською федерацією. Про це коротко ми розповідали тут.

10 грудня в «Урядовому кур'єрі» №262 офіційно опубліковано Постанову КМУ від 06.12.2022 р. №1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією». Вона набере чинності через 15 днів з дня її опублікування, тобто 25 грудня 2022 р.

Докладно про те, як буде виглядати перелік, ми розповіли у цій новині.

 

З 2 грудня діє оновлений порядок подання фінзвітності
29 листопада Уряд вніс зміни до Порядку подання фінансової звітності. Постанову №1327 опубліковано в «Урядовому курʼєрі» 2 грудня.

Зокрема, доповнено перелік підприємств, які складають консолідовану фінансову звітність за МСФЗ материнськими підприємствами груп, у складі яких є підприємства, що становлять суспільний інтерес, та материнськими підприємствами великої групи, які не належать до категорії великих підприємств.

Додано норму щодо видання таксономії фінансової звітності за МСФЗ.

Докладно про всі ці зміни ми розповіли тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на грудень 2022 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»