• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №03(118) | 21.02.2023 р.

Сто вісімнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №03(118) | 21.02.2023 р.

Це – третій  з початку року (а загалом сто вісімнадцятий та двадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

  • розповімо, як підготуватися до подання фінзвітності за 2022 рік;
  • наголосимо, що ДПС не визнає Перелік територій ТОТ та бойових дій від Мінреінтеграції для податкових пільг;
  • нагадаємо, коли ФОП - основний працівник подає додаток 1 до декларації з ЄП;
  • зазначимо, що ДПС опублікувала приклади заповнення декларацій про майновий стан за 2022 рік;
  • наведемо найпоширеніші помилки під час складання додатка 4 ДФ до єдиної звітності;
  • підкреслимо, що у разі отримання міжнародної допомоги під час війни слід подати декларацію.

Гарного вам читання!

 

***

Готуємося до подання фінзвітності за 2022 рік: довідник від редакції
Наближаються граничні терміни подання фінансової звітності за 2022 рік. Для полегшення її складання підготували підбірку з аналітичних статей від редакції.

Так, фінансову звітність за 2022 рік слід подати:

  • до Держстату – 28 лютого,
  • до ДПСУ – не пізніше 1 березня.

Кому, як і коли треба подавати фінзвітність? Читайте в аналітиці від редакції. А для полегшення її складання ми  підготували для вас окремі статті щодо кожної із форм звітності фінансової звітності. Про це все читайте ось тут.

 

ДПС не визнає Перелік територій ТОТ та бойових дій від Мінреінтеграції для податкових пільг
ДПСУ у своїй публікації зауважила, що у роз’ясненні, наданому Міністерством фінансів України на запит ДПС, зауважено, що Постановою №1364 визначається механізм формування переліку територій, а не затверджується конкретний перелік таких територій.

На підставі цього податківці стверджують, що розроблений на виконання Постанови №1364 та затверджений Мінреінтеграції перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, не може застосовуватися для цілей оподаткування, оскільки згідно з ПКУ ключовою умовою можливості застосування платниками особливостей оподаткування є перелік територій, визначений саме КМУ.

 

Коли ФОП - основний працівник подає додаток 1 до декларації з ЄП: нагадування від ДПС
Фізособи-«єдинники» І-ІІІ груп, які мають основне місце роботи та за яких роботодавцем сплачено єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску за всі календарні місяці звітного періоду, Додаток 1 до Декларації не заповнюють та не подають.

Якщо роботодавцем у звітному періоді єдиний внесок нараховувався та сплачувався у розмірі менше мінімального страхового внеску (наприклад, у випадках коли працівник працював неповний місяць у зв’язку з прийняттям/звільненням у середині місяця) або не нараховувався та не сплачувався (наприклад, у зв’язку з перебуванням працівника повний місяць у відпустці за власний рахунок), то такі ФОПи зобов’язані самостійно визначити базу нарахування за такі місяці у розмірі не менше МЗП та відобразити у графі 2 розд. 9 Додатка 1.

При цьому за місяці, за які роботодавцем сплачено єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску, у графі 2 розд. 9 Додатка 1 проставляються нулі. Про це докладніше читайте тут.

 

ДПС опублікувала приклади заповнення декларацій про доходи за 2022 рік
Дніпропетровські податківці зауважили, що з 1 січня 2023 року введено в дію нову форму Декларації про майновий стан і доходи, затверджену наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859 (у редакції наказу Мінфіну від 17.05.2022 р. №143 (з урахуванням змін, внесених наказом Мінфіну від 09.06.2022 р. №160)).

З прикладами заповнення податкової декларації можна ознайомитись далі:

 

Найпоширеніші помилки під час складання додатка 4ДФ до єдиної звітності: розʼяснює ДПС
Податківці підкреслили, що ознайомитись зі змістом Повідомлення (у т. ч. із повним переліком кодів помилок) платник може як у системі «Електронний кабінет» (Перегляд звітності-Повідомлення (Квитанція) (https://cabinet.tax.gov.ua/login), так і в програмному забезпеченні «М.ЕDoc» (Головне меню-Довідки державних органів-Інформаційна довідка-вибрати період: останній місяць відповідного кварталу-Повідомлення щодо допущених помилок за відповідний квартал).

Перелік типових кодів помилок, допущених під час заповнення Відомостей податкового розрахунку, та алгоритм дій платника щодо їх виправлення наведено у нашій новині ось тут.

 

У разі отримання міжнародної допомоги під час війни слід подати декларацію
Полтавські податківці зазначили, що фізособи, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу, допомогу, отриману від іноземних держав та їхніх державних фондів, а також від іноземних компаній, організацій, які відповідно до законодавства відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність, декларують як іноземні доходи, при цьому ПДФО та ВЗ із таких сум не визначають та не сплачують.

Тобто фізособи зазначають лише отримання таких коштів як дохід без податку та збору. Декларацію про майновий стан слід подати до 1 травня 2023 року.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на лютий 2023 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»